tiistai 20. tammikuuta 2015

186. Puolalainen Kapuscinski


Ryszard Kapuscinskin "Imperiumi" -kirja oli kiehtovan hyvä!
Puolalaiset ovat mainioita kirjailijoita hankaline nimineen,
esim. Cheslaw Milosz "Vangittu mieli",
nobelisti Henryk Sienkiewicz: "Quo Vadis", "Anielka".
("Zbigniew Brzezinski ampuu nopeammin kuin lausuu
nimensä" ja Zyskowiczin voi kirjoittaa 199 tavalla väärin.)
*
Rikhard Ryszardin taustaa on, että 7-vuotiaana hän heräsi yöllä ja näki isänsä viimeisen kerran! Tämä oli karannut venäläisiltä, tuli hyvästelemään, hävisi. Seuraavana yönä Pikku-Riku heräsi, kun venäläiset tulivat pahoinpitelemään äitiä, kysymään isää?
*
Sellainen oli Puola 1939 (joku muistaa vain Saksan miehityksen, unohtaen että Hitler sopi Stalinin kanssa Puolan jakamisesta. Venäjän piti saada jaossa Suomi, Baltia ja Itä-Puola yms.
*
Rikun koulussa alkoi vuonna 1939 heti venäjän-tunti.
Aloitettiin kirjaimista: ensin S!
"Miksei ensin A?" kysyi joku lapsi.
Kuka arvaa ensimmäisenä?
Oppikirjana oli teos "Stalin: Voprosy leninizma".
Ensimmäiseksi opeteltiin Stalinin nimi (suom. "Teräsmies")
*
Lapset tavasivat: "Läh-ti-es-sään luo-tam-me
to-ve-ri LE-NIN käs-ki mei-dän..."
Jos sarkasmista eli purevasta ivasta tykkää,
niin Kapuscinski osaa olla pilkallinen.
*
Moskovassa Ryszard kävi aina katsomassa Hrustshevin rakentamaa maauimalaa. Paikalla oli historiansa: Keisari Aleksanteri I, kiitollisena siitä ettei hävinnyt Napoleonille, alkoi pystyttää jättimäistä Kristus Vapahtajan kirkkoa. Kun Aleksanteri kuoli, kirkkoa yhä rakennettiin Nikolai I:n aikana; kun Nikolai I kuoli, rakentamista jatkettiin Aleksanteri II:n aikana; kun tämä kuoli, yhä jatkettiin Aleksanteri III:n aikana, kunnes sitten valmistui!
*
45 vuotta kesti rakentaminen keskeytymättä. 30 kerroksen korkuinen kirkko. Ikonostaasin kultaukseen käytettiin 422 kg kultaa jne. jne. Upea, upea kirkko!
*
Vuonna 1931 Pravdassa julkaistiin pieni uutismaininta, että Neuvostojen Palatsi rakennetaan. Osoitekin sille mainittiin, täsmälleen sama kuin tuolla Moskovan upeimmalla kirkolla. Kukaan ei luonnollisesti uskaltanut vastustaa hanketta.
*
Oliko pulaa tonteista, ei ei. Stalin vain päätti, että rakennetaan se tuohon. Puretaanpa entinen tarpeeton tönö pois. Ryszard pysähtelee kuvittelemaan, että Mussolini päättäisi purkaa Pietarinkirkon - mutta eihän nyt Mussolinikaan niin moukka ole... Ryszard kuvittelee muutamille muille vastaavaa, mutta ei, ei, ei Stalinille ole vertaista -.
*
Peräti vain neljässä kuukaudessa Stalin onnistui purattamaan kirkon jonka rakentamiseen meni sentään 45 vuotta, Ryszard Kapuscinski kehuu saavutusta! Ensin ryöstettiin jalokivet ja kulta...
*
Stalinin luovuus oli sitä luokkaa, ettei hän mitään kovin taiteellista keksinyt... Kun hän halusi tehdä jotakin hienoa, hän katsoi kuvista millaista USA:ssa oli ja määräsi: tuollainen pilvenpiirtäjä kuin New Yorkissa, mutta kuusi kertaa isompi massaltaan kuin tämä tämmöinen Empire State Building ja kerroksia 150, kun esikuvassa oli vain 102. Ja sen huipulle pystytetään sitten Leninin patsas, jonka tulee olla 3 kertaa suurempi kuin Vapauden patsas USA:ssa!
*
Samaan aikaan Stalinille sattuu muitakin kiireitä: Siperiaan pitää rakennuttaa vankileirejä 10 miljoonalle ihmiselle, Ukrainassa pitää johtaa 20 miljoonan ihmisen näännyttämistä nälkään. - Tehtävä on vaativa koska kaasukammiota ei ole vielä keksitty! Jne.
*
Stalin ei juuri poistu Kremlistä. Niinpä käy, ettei Stalin ehdi tarpeeksi valvoakaan palatsin rakentamista, ja se ei oikein edisty. Stalinin kuollessa paikalla on vähän perustuksia ja monttu täynnä vettä. Hrustshev rakennuttaa paikalle maauimalan. Kommunismin romahdettua Venäjä on rakennuttanut kirkon takaisin.
*
Ryszard Kapuscinskilta on käännetty useita matkakirjoja eri kielille. Aikoinaan Puolan radion ulkomaantoimittajana hän pääsi matkustamaan Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan, tehden juttuja niin Etiopian Haile Selassiesta kuin Hondurasin ja Salvadorin jalkapallosodasta.
*
Olen lukenut seuraavat:
"Keisari" (Like 2006)
"Fotbollskriget." (Bonniers 1998)
"En dag till att leva" - Angola 1975 (Alba 1987)
"The Shadow of the Sun." Africa does not Exist. (A.A.Knopf 2001)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti