perjantai 9. tammikuuta 2015

159. Ruotsia myydään Suomena


Televisiosta tuttu juontaja Herman Lindqvist on Suomessa syntynyt, mutta Ruotsiin muuttanut, ja kertoo siellä tarinoita historiasta mainoslauseella "niin että hitaampia heikottaa."
*
Hän on keksinyt näppärän idean myydä suomalaisillekin kirjan Ruotsin historiasta (vuosilta 1100-1809) nimeämällä sen:
*
"Kun Suomi oli Ruotsi" (Wsoy 2014), 472 sivua, suom. Heikki
Eskelinen, alkuteoksesta "När Finland var Sverige" (2013),
*
Kirjan mieleenjäävin tarina kertoo, miten salaliitosta kuningasta vastaan epäiltyjä kuulusteltiin, aatelismiehiä, myös Erik Brahea, aatelissuvusta numero yksi. Kuulusteluun liittyi aina kidutus, jotta epäillyt paljastaisivat totuuden eivätkä valehtelisi. Kaikkia muita kidutettiin paitsi yhtä, Erik Brahea, miksi? Säilyköön jännitys muutaman rivin alemmas.
*
Kirjassa liikutaan toki välillä Suomen puolellakin merta, mutta harmittavan paljon seurataan pakkopullana kuninkaallisia Tukholmassa ja tapahtumia muualla Suomen länsipuolella. Enemmän Ruotsissa kuin Suomessa.
*
Pitkästyttävän tapahtumattomina rauhan aikoina Lindqvist tuntuu välillä yhtä innottomalta kuin lukijakin. Täydellisyyden vuoksi täytyy välivuosistakin kertoa. Mutta sitten syttyy taas sota ja innostutaan ja rakennetaan Ruotsin suurvaltaa.
*
Jatkokertomus ylempää: Erik Brahella oli mukanaan lääkärintodistus, jossa lääkäri vakuutti, ettei Erik kestäisi kidutusta. Niinpä häntä ei sitten kidutettukaan. Hyvin varustautunut mies. Tämän voisi kuvitella vitsiksi Dik Brownen sarjakuvaan 'Harald Hirmuinen', jossa raakimukset raapisivat päätään ymmällään ja tekisivät ratkaisun. Brant Parkerin ja Johnny Hartin 'Velhoon' (Wizard of Id) vitsi ei taitaisi sopia, sillä siinä ollaan niin julman kyynisiä, että kidutettaisiin kuitenkin.
*
***
Hauskin Velho pitkään aikaan: Julistetaan, ettei kukaan alamainen saa puhutella kuningasta, ellei tämä puhuttele ensin. Vaunut ajavat hurjaa vauhtia kuninkaan ylitse, talonpojat seisovat tuppisuina. "Miksette varoittaneet?" valittaa kuninkaan raato kadun loasta. Yhteishuuto "VAROKAA!" pääsee silloin vapaaksi rahvaan suusta.
*
***
Luettujen kirjojeni numero #6297, joulukuussa 2014, on Viktor Rydbergin "Itämeren sissi". Ruotsin historiaa sekin. Pääjuonena salaliitto kuningasta vastaan, mutta kiinnostavin osa-aihe on noitaoikeudenkäynti. Mainiosti kuvataan pappismiestä, joka pyhässä yksinkertaisuudessaan jahtaa omituisimpia ja rumimpia yksin jääneitä talonpoikaisnaisia ja kuulustelee heitä lennoista luudalla (todistuskappaleena luuta) sekä muista noitakonsteista. Ovelin eukko ilmiantaa nähneensä helvetissä vierailemassa nimismiehenkin, joka silloin hätääntyy kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti