torstai 15. tammikuuta 2015

180. Kouriminen


Luin (1997) Pentti Kourin omaelämäkerran:
"Suomen omistaja ja elämäni muut roolit". Otava 1996.
*
Olipa sangen ärsyttävä omaa itseään täynnä oleva henkilö, mutta kertoi kuitenkin mielenkiintoisia asioita liike-elämän mafiasta.
*
Lahjakas kemijärveläinen lukiolainen Pentti Kouri sai v. 1966 ensimmäisenä Kulttuurirahaston stipendin 2 vuoden opiskeluun Atlantic College -nimisessä sisäoppilaitoksessa Walesissa. Toinen valittu Martti Salomaa päätyi myöhemmin TKK:n professoriksi. Seuraavana vuonna stipendin sai Jorma Ollila -niminen lahjakkuus - myöhemmin Nokian toimitusjohtaja.
*
Atlantic Collegen Pentti Kouri mainitsee suorittaneensa koulun historian parhaimmin arvosanoin! Papereillaan hän olisi kuulemma päässyt mihin tahansa maailman yliopistoista. Niistä hän valitsi: Helsingin Yliopiston kansantaloustieteen laitoksen!
*
Tällöin hänen eteensä nousi este. Nimittäin Herra X, Antero Manninen. Satukirjailija Anni Swanin ja runoilija Otto Mannisen poika, historiantutkija Ohto Mannisen isä. Syntynyt 1907. Täytti 90 vuotta 1997. Kuoli v. 2000. "Viisasten Kerhon" jäsen "Herra X", tietokilpailujen mestari.
*
Kourin kirjan hauskimpia kohtia on, kun itsetietoinen maailmanomistaja Pentti ilmoittautuu Helsingin Yliopistoon, mutta siellä onkin tukkona aktuaari Antero Manninen, joka toteaa, että nuorelta mieheltä on jäänyt suorittamatta suomalainen ylioppilas-tutkinto!
*
"Menkää ensin lukemaan yo-kirjoituksiin, niin myöhempinä vuosina voitte sitten ehkä yrittää tänne Helsingin Yliopistoon!"
*
On mieluisaa kuvitella Pentti Kouria noin näpäytettynä. Tietenkin Kouri otti yhteyttä Herra X:ää ylempiin tahoihin, kunnes hänet hyväksyttiin yliopistoon. Minkä neron Suomi olisikaan muuten menettänyt, Kourin mielestä varmaankin.
*
Kourin teoksen sävyä on joku arvostelija osuvasti kuvannut: "Pentti Kouri antaa anteeksi Suomelle!" - Kuten hän itse sanoo, hänen amerikkalainen vaimonsa on häntä kehottanut sovintoon Suomen kanssa:
*
"Pentti, sinun pitää antaa anteeksi synnyinmaasi ihmisille".
*
Kouri on niin monta yötä murehtinut amerikkalaisessa kartanossaan sitä, ettei Suomi ole koskaan tarpeeksi arvostanut häntä, ei ole ollut hänen veroisensa. Hän kun sentään järjesti rakennemuutoksen, hän kun omisti KOP:in, SYP:in, Pohjolan ja Sammon, ja hän otti palkaksi vain puoli miljardia.
*
Mutta kaikki olivat kai kateellisia Pentille, varsinkin kuulemma tekniikan tohtori Hannes Kulvik, jonka olisi mielestään pitänyt olla yhtä älykäs ja rikas kuin Pentin, ja niinhän kävikin, että Kulvik siirsi rahat Khotso-säätiölle Sveitsiin. (Nimeä on luettu takaperin "ostoHK" - Hannes Kulvik?). Verottaja on turhaan yrittänyt karhuta Kulvikilta 140 miljoonan markan veromätkyä, kun taas Pentti korostaa maksaneensa aina veronsa - USA:ssa.
*
Pentti menetti kartanonsa ja taidekokoelmansa, mutta Kulvik viipyilee rahoineen ulkomailla. "Hannes, olisit nyt rehellinen..." vetoaa Pentti. Muutama ystävä Pentillä vielä oli: Rakas ystävä Lenita Airisto, Läheinen ystävä Paavo Väyrynen sekä "Esa Saarinen, jonka kanssa juttelen puhelimessa joka päivä, joskus tunnin, parikin".
*
Yliopistossa 1968-70 Kouri politikoi Kepussa - tutustui Väyryseen.
*
"Minulle on yhä epäselvää, miten sain opiskelluksi kaikkien muiden puuhien ohessa. Joka tapauksessa suoritin kaikki tentit menestyksellä ja valmistuin ennätysmäisen lyhyessä ajassa!"
*
Vuonna 1970 Kouri,21, pääsi Kansainvälisen Valuuttarahaston palvelukseen Washingtoniin, nuorimpana ekonomistina, jonka se oli koskaan palkannut.
*
"Sain mainetta paitsi tutkijana myös itsenäisenä ihmisenä. Kun kaikkien pelkäämä itsevaltainen varajohtaja Fleming astui huoneeseeni ja sanoi: "Kouri, tässä on viimeinen tutkimusraporttini, ole hyvä ja ratkaise nämä matemaattiset yhtälöt", minä sanoin, että "ratkaise itse, ei mulla ole aikaa, mulla on omat tutkimukseni."
*
Kouri väitteli tohtoriksi MIT:ssä ja otti vastaan apulaisprofessuurin Stanfordin Yliopistossa... myöhemmin professuurin Yalessa! (Eivät siis mitään lehmäosavaltioiden yliopistoja tavallisille Korhosille, vaan USA:n parhaita!) Sitten Kouri ryhtyi yhtäaikaa sekä New Yorkin että Helsingin yliopiston professoriksi.
*
Sellainen kyky tuli Suomessa kuuluisaksi - pääsi kaikkiin piireihin mihin halusi (eli mafia otti jäsenekseen). Painava "Varttitonnari" Aatos Erkko kutsui ensiksi Sanoma Oy:n hallitukseen (mutta antoi myös ensimmäisenä potkut: Erkon tuntosarvet kertoivat aina pari vuotta etukäteen, että jossakin oli mätää! - Erkko ei pitänyt Kourin keinoista tehdä rahaa.)
*
Mutta sitten Mika Tiivola (SYP) käytti Kouria aseenaan Lassilaa (KOP) vastaan, ja Jaakko Lassila Tiivolaa vastaan (vain Kouri itse tiesi olevansa kaksoisagentti!) Tästä syntyi se perusasetelma, mikä teki Kourista hetkeksi - Suomen Omistajan!
*
"Pankkikriisi oli lähes yksinomaan säästöpankkien kriisi. Eikä Pentti Kourilla ollut mitään tekemistä säästöpankkien kanssa. -- Megaluokan skandaalista, raha-, valuutta- ja finanssipolitiikan täydellisestä epäonnistumisesta pääomamarkkinoiden vapauttamisen yhteydessä ovat vastuussa Harri Holkeri, Erkki Liikanen, Rolf Kullberg, Markku Puntila ja Mauno Koivisto.
*
 (- - Pentti Kouri itse osoitti jo vuonna 1970 tutkimuksissaan, Kv. Valuuttarahastossa, että Suomen markan olisi pitänyt kellua, jolloin itsenäinen talouspolitiikka olisi ollut mahdollista, jolloin pankkikriisiä, pörssiromahdusta, valtion ylivelkaantumista ja suurtyöttömyyttä ei olisi koskaan tullutkaan.) -- Suomen kansa on maksanut hirvittävän hinnan valitsemiensa poliittisten johtajien tyhmyydestä.--"
*
allekirjoittaa:
Helsingissä 23.11.1996
Pentti Kouri, professori.
*
(Niin hän viimeisellä sivulla lopettaa vakuuttavasti kirjansa!)
*
Pentin anekdootteja toisista ihmisistä:
*
Hannu Seppälä myi Liisa-siskoineen Seppälät Stockmannille. Sitten hän tuli katumapäälle ja pyysi Kouria tutkimaan, miten voisi vallata koko Stockmannin saadakseen siinä samalla Seppälänsäkin takaisin. Kouri totesi, ettei onnistu, kun Stockmann on niin lujasti hurrien säätiöiden omistama.
*
Hannu ostikin sitten valtavan maa-alueen Portugalista rakentaakseen golfkentän ja hotellin, mutta tulikin huijatuksi: alue oli juoksuhiekkaa, jolle ei voinut rakentaa mitään! (Aivan kuin Aku Ankassa: Aku on useammin kuin kerran ostanut tuollaisen tontin!). Hannua nolotti niin paljon, että hän ampui itsensä v. 1991.
*
Pentti Kouri (s.12.2.1949-22.1.2009) eli 59-vuotiaksi.
*
Kouri eli ruutana (Carassius) on särkikalojen heimoon kuuluva suolattoman ja murtoveden pohjakala. Suurimmat painavat kilon. Erittäin sitkeähenkinen. Syö pikkueläimia ja kasviaineita. Kutee touko-heinäkuussa. (Otavan Iso Tietosanakirja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti