Luin Esko Valtaojan ja Juha Pihkalan kirjeenvaihdon: "Uskon tietäväni, tiedän uskovani". Petyin siihen, että en löytänyt Tampereen entiseltä piispalta yhtään viisasta ajatusta, agnostikko Valtaojalta kuitenkin paljonkin!
Pihkala ei mielestäni vastannut yhteenkään haasteeseen vaan kiersi kaiken olennaisen. Hän on vain uskonut aina ja hänelle yksinkertaisesti "kaikki" ihmeellinen maailmassa todistaa Jumalan olemassaoloa...
En halua uskoa yliluonnolliseen, koska maailmassa ei olisi mitään tolkkua, jos luonnonlakeja voisi kumota jokin yliluonnollinen olento.
Mutta toisaalta ihmisellä on luonnollinen tarve kuvitella Jumal-olentoa, luoda Jumala omaksi kuvakseen. "Jos Jumalaa ei olisi, hänet täytyisi keksiä", sanoi Voltaire, eli vihjasi ovelasti, peitellysti.
Kuva Jumalasta, jota mm. Raamattu tai Koraani välittää, ei ole usein kaunis. Mutta eri asia on se, että Jeesuksen opetuksia on yritetty eri tavoin seurata pari tuhatta vuotta. Hän oli oman aikansa viisas, hämmästyttävä filosofi oman aikansa tiedon rajoissa.
Ihmiset nimeävät selittämättömän Jumalaksi. Ja aika ajoin ihmisillä on tarvetta keksiä kuvitelmia Jumalasta, esim. sairastuttuaan tai pelätessään tai kamppaillessaan pahoja viettejä ja kiusauksia vastaan, pystyäkseen irrottautumaan alkoholismista, rikollisuudesta, pelosta, ties mistä.
Ajatukselle Jumalasta on tarvetta, en sitä väheksy - siksi kirjoitankin isolla alkukirjaimella.
Eräs Jeesuksen paradokseista kuului: "Jos teillä olisi edes sinapinsiemenen verran uskoa..." Varsin kohtuullista!
Ateismin pääguruihin kuuluva Dawkins esittikin kohtuullisesti, ettei hänkään ole 100-prosenttinen ateisti, vaan uskoo ehkä n. 2-5 %:n verran, vaikkei enempää. Minusta hieno ajatus! Kannatan.
Luen itseni joidenkin prosenttien "kulttuuri-kristityksi". On upeaa katsoa millaisten katedraalien rakentamiseen ihminen on esimerkiksi yltänyt...
Sata-prosenttinen vulgaari-ateismi on kammottavan nihilististä - todistella pakkomielteisesti, ettei vain kerta kaikkiaan ole yhtään mitään ihmistä ylevämpää. Tyhjästä on paha nyhjäistä. Ihmisellä on luonnollinen tarve luoda ja kuvitella joitakin uskomuksia. Jos heität uskonnon ulos ovesta niin ikkunoista tulee sisään uusia uskontoja, taikoja, noituutta?
perjantai 15. kesäkuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti