perjantai 15. kesäkuuta 2012

91. Matkoja kauas

Löysin pokkarin Ffyona Campbell: "On foot through Africa" (1991-93). Lukuelämys. Devonissa 1967 syntynyt brittinainen on kävellyt muuallakin. "She has no permanent base anywhere".
25-vuotias brittinainen Ffyona käveli Kapkaupungista Tangeriin, parissa erässä eri vuosina. Huoltoauto ajoi kilometrin perässä tai edellä.

Kuvauksesta voisi poimia kaikki afrikkalaisuudet, kuten muukalaisia piruja kylien laidoilla kivittävät lapset, seksimaanikot ja korruptoituneet virkamiehet. Kyläläiset purkavat sillan autokelvottomaksi ja rakentavat uudelleen maksua vastaan auton saapuessa...

***

Luin Arktisen Banaanin sarjakuvakirjan "Aya, elämää Yop Cityssä" (Norsunluurannikon Abidjanissa 1978). Hienosti piirretty 96-sivuinen värisarjakuva. Olin vähän pettynyt, kun lopun tekijäesittelyssä piirtäjä Clement Oubrerie (s.1966) paljastui pesunkestäväksi ranskalaismieheksi, käsikirjoittaja Marguerite Abouet oli Norsunluurannikolla 1971 syntynyt musta nainen. Ehdin jo ajatella, että Afrikasta oli löytynyt ilmeikäs piirrossatiirikko! Tarina kertoi kolmen n. 19-v. tytön biletysseikkailuista, joku tuli raskaaksi, mutta pääsi rikkaisiin naimisiin - olutpanimoperheeseen. Lopussa oli pieni huvittava yllätys. Käsis oli OK, muttei mullistava - piirrosten tyylittely oli paljon vahvempaa!

Mietin miten tarkoituksellista oli sijoittaa tarina 30 vuoden taakse? Että voidaan esittää sovinismia, seksismiä, perheväkivaltaa, korruptiota, pysähtyneisyyttä, ym. Afrikan ongelmia ikään kuin menneisyyteen kuuluvina? Epäilen, onko muuttunut paremmaksi? Mm. Norsunluurannikolla ja Kongossa pahemmaksi.

***

Luin Maija Urposen kirjan "ylirajaisista avioliitoista", koska se kuvasi elävästi ja runsain valokuvin ihmiskontakteja Helsingin Olympialaisten 1952 ympärillä sekä Armi Kuuselan tapauksen. Miss Universumin 1952 maailmanympärimatka jäi hassusti kesken jo puolivälissä Filippiineillä, kun 18-19-vuotias Armi rakastui paikalliseen hurmuriin Virgilio Hilarioon ja avioitui kiireen kaupalla. Oli sitten lehdillä kertomista Suomessa - ja Filippiineilläkin. Yleisönosastotkin pullistelivat kansan kommenteista. Eläviä ajankuvia!

On hätkähdyttävää tajuta, että Armi Kuusela avioitui vuonna 1953 Filippiineille, jossa oli silloin vain 20 miljoonaa asukasta, kun asukkaita on n. 60 vuotta myöhemmin 60 miljoonaa enemmän, neljä kertaa enemmän, eli 80 miljoonaa. Muistan 1960-luvulta alkaen väkilukutietoja Keniasta... 6 miljoonaa, 9 miljoonaa, 18 miljoonaa, 36 miljoonaa... Väestönkasvu on maailman suurin ongelma!

***

Paul Theroux, pian (tai nyttemmin jo) 70-vuotias, näkyi matkustelleen taas, vieläkin, vuonna 2008. Oli lähtenyt omille jäljilleen, tekemään uudelleen Great Railway Bazaarin 1970-luvun alusta, 35 vuotta myöhemmin. Nähdäkseen mikä muuttunut ja miten on itse muuttunut. Venäjä oli kuulemma ihan samanlainen kuin ennenkin. Luin Siperian paluumatkan ensimmäiseksi, ja kirjan alkupäässä olin vasta Euroopassa, pian Turkissa, Intiassa, Kiinassa. "Ghost Train" on kirjan nimi.

***

Paul Smith "Twitchhiker" kokeilee, pääseekö Twiittaamalla ilmaiseksi matkustamaan Englannin Newcastlesta Uuteen Seelantiin, ja pääsee. Tarpeeksi löytyy Twiittaajien parista varakkaita ihmisiä lahjoittamaan lentolippuja Atlantin ja Tyynen meren yli, saati sitten bussi- tai junalippuja maaosuuksille, kun vain kehtaa pyytää, ensimmäisenä...

Geraldine Brooks: Islamin naisten salattu elämä. 2. painos, oli sujuvan vetävästi kirjoitettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti