tiistai 29. heinäkuuta 2014

139. Matkoihin ei pety

Luin kaavan ihmisten ostoksille: Toive - Hankinta - Käyttö
- Pettymys - Toive - Hankinta - Käyttö - Pettymys - Toive jne.
Tuttua: "Ois hirveen kivaa, jos sais sellaisen hankittua"...
Sit hankkii, ja käyttäminen onkin yllattävän hankalaa, tai
muulla tavalla ei se laite niin ihmeellinen olekaan - pettymys.
*
Tom Selanniemi väittää kirjassaan "Matka ikuiseen kesään", etta Matkoihin Ei Pety tuolla tavalla, vaan ne jäävät mukaviksi muistoiksi tavalla tai toisella tyydyttävistä lepohetkistä tai piristysruiskeista.
*
Olen vieläkin enemmän kokenut reissut karttuvaksi 'pääomaksi' omissa aivoissa, enka 'kulutukseksi'. Monen muun reissut kuulostaisivat noudattavan toive - osto - matkustus - paluu arkeen - uusi toive -kaavaa? Jolloin reissu alkaa ja loppuu. Sitten on vain haave uudesta.
*
Kyselin Jatalta kokemuksiaan Italiasta ja hän sanoi: "En mä muista enää mitään!"
Kysyin Miikalta vuonna 1982 kokemuksiaan interraililta - eikä hän muistanut juuri mitään!
"Sveitsi? Jäätiin junasta, käytiin kaupassa, huomattiin että oli kamalan kallista. Hypättiin äkkiä takaisin junaan ja mentiin Itävaltaan." Kaikki Sveitsistä.
*
Ma uskon muistavani paljon! Varalta olen myös kirjoittanut muistiin.
*
Olen maisema-romantikko. Toivoisin, etta jokainen ihminen voisi käydä edes kerran jossakin 'kauempana' arkimaailmastaan - näkemässä konkreettisesti, miten toisinkin eletään. Ei minusta mikään jokavuotinen viikko etelässä, tai kerran kesässä ja kerran talvessa, ole tarpeellinen.
*
Lentokone.tuo etukäteen mieleen muistoja onnettomuuksista. Sitten kun istuu koneessa, ihan tarkoituksella lentoemännät kulkevat koko ajan tyrkyttämässä juotavaa ja jakamassa syötävää, antaakseen muuta mukavaa ajattelemisen aihetta! Kerta kaikkiaan tuntienkin lento tuntuu lyhyelta, kun on niin paljon puuhaa syömisessä.
*
Merta tai maata pitkin kulkeminen on kiintoisampaa, hienompaa ja yksilöllisempää, kuin pakattuna lentokoneeseen. Eihan perillepääsy ole välttämättä parasta, tai ainoa asia, vaan itse matkalla oleminen!
*
Näkeepä kauniin kuvan jostakin pikkukaupungista ja mieli tekee sinne... Meneminen vartavasten, lentämällä lähikaupunkiin ja jatkamalla sieltä maitse, tulisi kohtuuttoman kalliiksi. Eikä se yksi paikka välttämättä niin ihmeellinen olisikaan (toive -hankinta -pettymys -kaava). Mutta jos se paikka olisi vain yksi välipysäkki monen paikan kierto-ohjelmassa, niin siellä käyminen on jo ihan mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti