tiistai 12. toukokuuta 2009

4. Anthony Buckeridge: Jennings koulussa

Lukeeko kukaan enää sisäoppilaitosromaaneja? Helsingin Sanomien lastenkirjakyselyn tulosten arvioinnissa niiden suosiota ihmeteltiin... Oliko joku muukin kuin minä maininnut Jenningsin, vai ylistinkö minä sitä NIIN paljon, muidenkin edestä?

Suljetuissa paikoissa on kiehtovuutta, koska ne ovat rajallisia, hallittavia maailmoja. Kuten Robinson Crusoen saari. Dekkareidenkin aatelia ovat lukittujen huoneiden arvoitukset tai tapahtumat Idän pikajunassa (Agatha Christie, Graham Greene), tai laivoissa, tai vaikkapa luostarissa (Ellis Peters: Veli Cadfael).

Kävin joitakin vuosia sitten (2006) Tapiolan kirjaston varaston poistomyynnistä ostamassa pari Jennings-kirjaa 50 centiä kappale (törkeän likaisia sivuja, huomasin vasta myöhemmin). Yhden Jenningsin sain ilmaiseksi Kierrätyskeskuksen muuttaessa (haisi perunakellarilta).

Sain siten lukeakseni yli 35 vuoden jälkeen "Jenningsin salapoliisina", josta en muistanut paljon, ja pidin. Mukavaa huumoria (tehtiin pilaa Viisikoiden epärealistisuudesta!). Jenningsin lapsihahmot ovat realistisia.

Alunperin ensimmäiseksi sain Anthony Buckeridgen vuonna 1951 Englannissa ilmestyneen "Jenningsin majan" täyttäessäni 9 vuotta 1967. (Ulf Erik Qvickströmin suomennos 1966).

Kirja kiehtoi heti vihreästä kansikuvasta ja keltapohjaisesta takakansitekstistä alkaen. Päähenkilöt olivat 11-vuotiaita koulupoikia, opettajansa 33-vuotiaita miehiä, koulu jossakin Kaakkois-Englannissa, Sussexissa. Sivujakin riitti miellyttävän runsaasti: 195.

Kustannusliike Tammi suomennutti sarjan 25 alkuperäisestä osasta 11 ensimmäistä seitsemän vuoden aikana (1965-71), ja luin niitä sitä mukaa kuin käsiini sain.

Tilasin talvella 2006 Pasilan kirjaston varastosta 'A Bookful of Jennings'in, jossa on valikoituja otteita 15:stä ensimmäisestä Jennings-kirjasta.

Linbury Court oli minusta kiinnostavampi kuin Harry Potterin maailma (ensimmäisen luettuani). Potterissa on tosin myös naishahmoja, ainakin Hermione, jotka Jenningsistä ikävä kyllä puuttuvat lähes täysin. Buckeridge ei myöskään keksinyt Simpsonien tavoin peluuttaa lukemattomia sivuhahmoja myös toisiaan vasten, vaan hän lähtee aina minimistä henkilövahvuudessa. Sivuhenkilöitä otetaan mukaan vain kuolloinkin tarpeellinen minimimäärä.

Buckeridge perusteli ekan Jenningsin alussa, miksi kuvaa niin vähän koulua: "Sinä varmaan muutat mielessäsi koulun ulkonäköä niin, että siitä tulee oma koulusi!" Juuri niin teinkin!

Omistan 9 suomenkielistä ja 2 englanninkielistä Jenningsiä. Helsingin kirjastojen Jenningsit on säilötty Pasilan varaston uumeniin, mutta jossakin maaseudulla, Parkanossa, Nurmossa, niiden keltaiset selät loistavat yhä hyllystä 16 sentin levyisenä 11 kirjan rivistönä.

Jennings ehti englantilaisen kouluvuoden aikana kokeilla useimpia ikäistensä poikien harrastuksenkohteita. Majanrakennuksen lisäksi hän kokosi pienoismalleja, keräsi postimerkkejä, perhosia sekä sammakoita, hoivaili marsuja ja kultakaloja, järjesti salaisia yöllisiä herkuttelujuhlia makuusalissa numero 6, kirjoitti päiväkirjaa, kokosi antiikiksi luulemiensa esineiden museon, urheili ja kilpaili, näytteli, naamioitui, retkeili ja perusti jopa lehden, jota painoi rivin kerrallaan kumisilla irtokirjasimilla.

KIRJAILIJA:

ANTHONY Malcolm BUCKERIDGE (1912-2004)
(20.6.1912 - 28.6.2004) (oli kuollessaan 92v.)
- syntyi Lontoossa, asui lapsuuttaan myös Ross-on-Wye:ssä
- kävi koulua "Seaford College Boarding School", Sussex, josta vaikutteet...
- asui välillä Welwyn Garden City:ssä
- meni edesmenneen isänsä pankkiin töihin 1930, (18-v.) )mutta kyllästyi
- esiintyi sivuosassa filmissä Anthony Asquith: Tell England, 1931
- avioitui, 1. vaimo Sylvia Brown, jonka kanssa 2 lasta
- opiskeli Lontoossa yliopistossa
- kuului sosialistisiin ja sodanvastaisiin ryhmiin
- oli myöhemmin CND-aktiivi
- reputti latinassa, ei suorittanut tutkintoa
- opetti Suffolkissa ja Northhamptonshiressa
- II maailmansodassa palomiehenä 5 vuotta
- kirjoitti useita näytelmiä
- palasi opettajaksi Ramsgateen
- kertoi tarinoita oppilailleen "Jenningsistä"
- tarinoiden pohjana oli koulutoveri Diarmid Jennings
- sodan jälkeen teki sarjan kuunnelmia BBC:n Lasten Tunnille
- ensimmäinen kuunnelma "Jennings learns the Ropes" 16.11.1948
- ensimmäinen lastenkirja 1950: "Jennings koulussa"
- kirjoja käännettiin, suosituimmat Norjassa, jossa filmattiin
- Ranskassa Jenningsin nimi on Bennett
- uusi avioliitto 1962: 2. vaimo Eileen Selby, kolmas lapsi
- asuinpaikka: Lewes, Glyndebourne
- kirjojen vertailukohteena usein Frank Richardin "Billy Bunter"
- kirjojen farssia ja understatementteja on kehuttu
- vertailukohteina Wodehouse, Ben Hecht, Ben Travers
- omaelämäkerta "While I still Remember" 1999
- OBE-arvonimi 2003 (Officer/Order of the British Empire)

TEOKSET:

1) Jennings goes to School 1950 (J. koulussa 1, Tammi 1965)
2) Jennings follows a Clue 1951 (J. salapoliisina 2)
3) J's Little Hut 1951 (Jenningsin maja 3)
4) J. & Darbishire 1952 (J. kiipelissä 4)
5) J's Diary 1953 (J:n päiväkirja 8)
6) According to J. 1954 (J. oli sitä mieltä 5)
7) Our Friend J. 1955 (Ystävämme J. 7)
8) Thanks to J. 1957 (Kiitos Jenningsin 6)
9) Take J. for Instance 1958 (J. luonnontieteilijänä 9)
10) J. as Usual 1959 (J, kukapa muu 11) (viimeinen suom. 1971)
11) Trouble with J. 1960 (J:n hyvät päätökset 10)
12) Just like Jennings 1961 (ostin Penzancesta 1989)
13) Leave it to J. 1963
14) J. of course 1964
15) Especially J. 1965
16) A Bookful of Jennings 1966 (makupaloja entisistä)
17) J. Abounding 1967
18) J. In Particular 1968
19) Trust J. 1969
20) The J. Report 1970
21) Typically J. 1971
22) Speaking of J. 1973 (ostin Penzancesta 1989)
23) J. at Large 1977 (Jennings lomalla, eikä koulussa)
24) J. Again 1991
25) Jennings Unlimited 1993
26) Jennings for Instance 1994
27) Thats J. 1994 (vain 120 sivua)

Lisäksi on julkaistu 6 eri kokoelmaa BBC:n Jennings -radiokuunnelmia

Lisäksi 5 Rex Milligan -kirjaa. Jonkin niistä löysin ruotsiksi Kauniaisten kirjastosta.

***

Jenningsin huumori on tällaista:

1) Venables oli saanut sedältään 10 shillinkiä ja koska Jennings + Darbishire (11 v.) olivat äskettäin olleet eri reiluja hänelle, hän lupasi tarjota näille munkkeja ja inkivääriolutta Linburyn kylässä ("Tmi Chas. Lumley, kotileipomo ja polkupyöräkorjaamo").

Syödessään Ven vielä varmisti rva Lumleylta että riittäähän 10 shillinkiä? Tämä sanoi, että voi toki, lasku vasta 3 sh, syökää rauhassa ja maksakaa lopuksi. Mutta kohta Ven kalpenee ja tajuaa jättäneensä setelin toisen takin taskuun! Jos hän juoksee puoli mailia koululle 6+6 min edestakaisin hakemaan rahan, heille jää maksun jälkeen 7 min. aikaa ehtiä maisteri Wilkinsin matematiikan tukiopetustunnille.

Venablesta takaisin odotellessaan Jen+Darbi tilailevat lisää, ettei rva Lumley alkaisi laskuttaa... Mutta koululla ikiäreä Wilkins nappaa Venin etuajassa tunnille, vaikka tämä sanoo, että hänen täytyisi hakea Jen+Darbi kylältä: "Kyllä pojat osaavat tulla omin nokkinensa!"

Darbin epätoivo lisääntyy, kun Veniä ei kuulu 15 minuutin päästäkään. Hän maalailee kauhukuvia, miten he jatkavat munkinsyöntiä yli yön kahvilassa jne.

Onneksi eräs ystävällinen nuori nainen pelastaa hätääntyneet pikkupojat, kun he uskoutuvat hänelle. - Uskottavia lasten ongelmia!

2) Maastojuoksukilpailussa, jäätyään hännille, Jen+Darbi ajavat osan matkaa bussilla, mutta koulun ohi, ja sitten kun muut juoksevat maaliin koulun portille tietä lännestä päin, he juoksevat tietä idästä... Tulee taas selityksen paikka...

3) Jennings käsittää kuulemistaan keskustelunpätkistä väärin, että huonohermoinen maisteri Wilkins jättää koulun, (vaikka tämä matkustaa pois vain pitkäksi viikonlopuksi ja on palaava maanantai-aamuna). Oppilaat riemuitsevat, Jennings järjestää mahtavat läksiäiset... Pikkuasiat paisuvat...

4) Koulun paloharjoituksissa Jennings keksii omin päin soittaa paikalle palokunnan... Paloauto myöhästyy onnettomuuden vuoksi, mutta sitten kun opettaja Wilkins jumittuu paloturvaköyteen killumaan 2,5 krs:n korkeudelle ja rehtori odottaa tikasautolla kestävän vähintään 10 min, auto saapuukin juuri oikeaan aikaan...

5) Darbishirellä on kakkulista, jolle reilut kaverit pääsevät, keljujen nimet pyyhitään pois. Mutta hänelle lähetetään kovin pieni kakku, jonka jako 36 sektoriin on niin vaikea tehtävä, että hän menee pyytämään vasta 4 osaan jakamansa kakun lisäjakoon emännän apua. Tämän kanssa keskusteleva rehtori Pemberton-Oakes luulee Darbin tarjoavan heille kakkupalaa ja haukkaa koko neljänneksen ja emäntä haukkaa toisen... Opettaja Carter (Buckeridgen omakuva) ostaa kuitenkin Darbille isomman kakun tilalle.

6) Penzancen antikvariaatista löytämäni engl. Jenningsin eräs vitsi oli loppuluku, jossa juhlitaan lukukauden päättymistä ulkona syömällä kakkua ym., ihmiset juttelevat omiaan, mutta koko ajan väliin ujutetaan "taustamusiikiksi" koulun rehtorin Pemberton-Oakesin pompöösiä juhlapuhetta, jossa on kaikki mahdolliset kuluneimmat fraasit, ("miten opimme, emme koulua vaan elämää varten ja kouluajat ovat elämämme onnellisimmat päivät" jne). Sitä on hauskaa lukea englanniksi juuri siksi, että puhe on ripoteltu tapahtumien taustalle... Loputon toistohan naurattaa... Naurettava rehtori puhuu itselleen, on HÄNEN juhlahetkensä, ikäänkuin hän omaa nerouttaan loistaisi lainatessaan kuluneesti muita, eikä kukaan välitä hänen sanoistaan yhtään mitään.... Hyvä esimerkki brittihuumorista... jollaisesta tulen hyvälle tuulelle! (c) 5555 luettua kirjaa


********
4: Jennings-täydennys
Linbury Courtin valmistavan koulun ympäristöön kuuluvat
maanviljelijä Arrowsmithin pellot,
Linburyn kylä (puolen mailin päässä, 800 m) sekä
Dunhamburyn kaupunki (5 mailin päässä, 8 km).


Koulun oppilaista mainittakoon 64 kaikkiaan 79:stä:
"Ackroyd, Archer, Arrowsmith, Atkinson,
Barnet, Blotwell, Bullard,
Binns Sr & Jr, Brown Sr & Jr, Bromwich Sr & Jr,
Callaghan, Cameron, Clayton, Cobb, Curran,
Darbishire, Davis, Dodd,
Elliot, Evans, Fagan, Field, Foster,
Gargery, Geldart, Gregory,
Hayward, Hemsley, Hibbert, Hill,
Isaac, Jennings, Johnson,
Kelly, Lewis, Lott, Manning, Marshall,
Martin-Jones, Matthews, McKay, Mitchell,
Neilson, Nuttall, O'Connell,
Parslow, Paterson, Pettigrew, Pritchard,
Richardson, Rumbelow,
Saunders, Smith,
Temple, Thompson Sr & Jr, Thorpe,
Venables, Walker, West, White..."
Keskeisimpiä koulun oppilaista ovat
Jennings, Darbishire, Venables, Temple,
Atkinson, Bromwich. Martin-Jones, Nuttall,
Parslow, Rumbelow, Thompson, päiväoppilas Pettigrew
sekä nuorimmat ja lapsellisimmat Binns ja Blottwell.


Näytelmässä 'Jennings Abounding!' luetellaan nimenhuudossa
53 oppilasta 79:stä. Näytelmä tapahtuu yhteiskoulussa,
jonka tyttöoppilaina mainitaan:
Christine Archer, Emma Walker ja Rowena Binns.
Näytelmän muut päähenkilöt ovat:
John Jennings, Charles Darbishire,
Graham Venables, Alan Temple,
opettajat Mr Wilkins ja Mr Carter sekä
Matron - emäntä ja Headmaster - rehtori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti