tiistai 15. maaliskuuta 2022

339. Valemmisto Neuvosto Fasemmisto

Sattuneesta syystä olen äskettäin lukenut kirjoja diktaattoreista. Hitlerin naissihteerin mukaan tämä sai itku-potku-raivokohtauksen, jossa heittäytyi maahan ja puri mattoa! Kuinkahan nykyinen perillinen?

Idi Amin oli kirjoitus- ja lukutaidoton. Hän teki virheen hyökkäämällä Ugandan naapurimaahan Tansaniaan. Muslimina hän sai turvapaikan Saudi-Arabiasta.

Iivana Julmalla (1530-84) oli yhteinen harrastus poikansa kanssa: kidutusten katselu ja kidutuksiin osallistuminen. Kiivastuksissaan Julma tappoi poikansa, mutta lohduttautui sanomalla: "myös Jumala oli tappanut oman poikansa". Julma piti itseään Jumalan vertaisena armeijansa voittaessa, mutta hävitessä pakeni itse ja rukoili Jumalaa. Iivana kirjoitutti dokumentteja.

Mussolinin (1883-1945) ja rakastajattarensa Clara Petaccin ruumiit ripustettiin jaloistaan roikkumaan päät alaspäin teloituksen jälkeen Milanossa. Stalin kuoli yksinään sairauskohtaukseen, kun kukaan ei mennyt auttamaan. Saddam ja uskollinen ulkoministerinsä (silmälasipäinen hymyilevä kristitty) hirtettiin.

Mussolini hyökkäsi Albaniaan ja Kreikkaan, mutta italialaiset sotivat huonosti, eihän heillä ollut motiivia vallata naapurimaan lammaslaitumia. Diktaattorien sotilaiden pitäisi vähintään tehdä passiivista vastarintaa, hidastella kuin sotamies Masi, hölmöillä kuin sotamies Hönö. Ehkä niin tekevätkin.

Reaganin presidenttikaudella 1980-luvulla Neuvostoliitossa kuoli runsaan vuoden välein kolme seitsenkymppistä tsaarivanhusta, Brezhnev, Andropov ja Tshernenko. Hrustshov (ja Jeltsin) siirrettiin eläkkeelle kesähuviloilleen kotiarestiin. Hrustshov salakuljetutti muistelmansa länteen, ehkä teos olisi luettava?

Yhdysvaltoja riivasi 1953 Wisconsinin senaattorin (1947-57) Joseph McCarthyn (1909-57) lietsoma hysteerinen kommunismin pelko, josta maa pääsi eroon, toisin kuin Neuvostoliiton vallankähmijät Pohjois-Atlantin Puolustusliiton Naton kammostaan, jolla kansaa pelotellaan.

Koban eli Soson isorokonarpisten kasvojen häijyn-keltaisten silmien takana kiilui epäluulo: tapa mahdolliset kilpailijat ennen kuin ehtivät?

Suuren Vladimir Pienen eriskummallisen pitkä neuvottelupöytä toi mieleen alkuasukkaan valtavan peniskotelon. Paikkaillun vanhuksen sanotaan pelkäävän koronatartuntaa, mutta ehkä hän pelkäsi Ranskan nuoren presidentin Macronin tuikean katseen hypnotisoivan hänet tai havaitsevan 70-vuotiaan tutinan. Venäjän miehet elävät keskimäärin 60-vuotiaiksi, Euroopan ja Japanin melkein 80-vuotiaiksi.

Peter Pomerantsev on sanonut Neuvostoliittoa maaksi, jossa "mikään ei ole totta, ja kaikki on mahdollista". Koska Valemmistoliitossa on aina valehdeltu kaikesta, asukkaat luulevat, että kaikkialla muuallakin valehdellaan koko ajan, vaikka lännessä valheita täytyy välttää, koska niistä joutuu kiinni, eikä niitä hyväksytä.

BBC on useasti haastatellut duuman jäseniä. Näiden puheääni kuulostaa raa'an karkealta ja he hohottavat karskisti, etteivät tarvitse enää eurooppalaisia juustoja, koska ovat oppineet tekemään juustoja kotimaassakin. Kun BBC huomautti valheellisiksi paljastuneista filmeistä, puolustus oli: se on informaatiosotaa, niin teilläkin valehdellaan!

Nationalistisen kansalliskiihkoilijan viimeisiä verukkeita on sanonta: "Right or Wrong, My Country!" Esimerkiksi Jugoslavian sisällissodissa Venäjän ortodoksit tukivat sokean puolueellisesti serbi-ortodokseja, kun nämä toteuttivat albaani-muslimien kansanmurhaa. 

Jugoslavian sisällissotiin on suhtauduttu kyynisesti, erottelematta oikeaa ja väärää, kuin yhdentekevinä. Ensin lännen kristittyjä YK-joukkoja syytettiin siitä, etteivät ne pelastaneet Kosovon muslimeja joutumasta kristittyjen ortodoksien teurastamiksi.

Sitten lännen katoliset, protestantit ja uskonnottomat joutuvat puolueettomina vastoin omia etujaan pelastamaan ei-kristittyjä muslimeja puolueellisten, verisesti pelkkää omaa etuaan ajavien ortodoksi-kristittyjen toteuttamalta vainolta!

**

Lainauksia kirjasta "Nato ja Suomi", vuodelta 2015:

"Kun kokonaisia kyliä lopulta joutui Kosovossa serbien mielivallan kohteeksi, Nato haluttiin avuksi, ja se vastasi kutsuun myöntävästi. Maaliskuussa 1999 Nato lähti estämään kansanmurhaa Kosovossa pommituskampanjallaan. (s.131)

Jeltsin toivoi, etteivät Baltian maat ole ensimmäisessä Naton laajentumisen aallossa. Toisessa olivat. Venäjää lepytettiin kutsumalla se G7-ryhmään, jonka nimi muutettiin G8-ryhmäksi. Venäjä pääsi myös Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. (s.134)

Naton Rooman-huippukokouksessa 2002 Putin allekirjoitti Nato-Venäjä-neuvoston perustamisasiakirjan, joka takasi Venäjälle erityisaseman Naton kumppanina. (s.137)

Presidentti Medvedev osallistui Naton huippukokoukseen Lissabonissa syksyllä 2010. (s.139) Myhäilevä presidentti Medvedev oli kuin kotonaan Naton Lissabonin huippukokouksessa 2010. (s.153)

Naton Walesin huippukokouksen koittaessa syyskuussa 2014 Venäjä oli rikkonut kaikki Naton kanssa tekemänsä sopimukset. (s.139)

***

"Lähiradion" kanavalla "Maanantai-klubissa" keskustelivat helmikuussa muutamaa päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tsaari Aleksanterin Instituutin entinen johtaja Markku Kivinen ja entinen DDR:n Stasin värväämä urkkija Jouko Jokisalo. Toinen heistä kehui lopettaneensa Helsingin Sanomien tilauksen sen jälkeen, kun lehti ennusti Venäjän hyökkäävän Ukrainaan 24.12.2021. Hän ei uskonut hyökkäävän - vaikka rajalle koottiin valtavia joukkoja!

Jouluaattona 24.12.1979 Afganistaniin hyökkäsi 100'000 Neuvostoliiton sotilasta. Neuvostoliiton suomettuneen ystävämaan Afganistanin väkiluku oli tuolloin 31 miljoonaa, joista lukutaitoisia oli 33 %, ja ihmisten keskimääräinen eliniän pituus 44 vuotta. Neuvostoliitto vetäytyi kärsimysten jälkeen Afganistanista 10 vuotta myöhemmin.

Neuvostoliiton 1930-luvulla toteuttamasta Ukrainan kansanmurhasta, miljoonien ukrainalaisten näännyttämisestä nälkään, on puhuttu vähemmän kuin juutalaisiin ja armenialaisiin kohdistetuista kansanmurhista. Entä 2020-luvulla?

*****

7703. Sundström, Leif: Rajaton valta. Modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim Jong-uniin. /22.2.2022 (2021) Tammi 2021 Sid 469/496 sivua H37 lk.993

7710. Ben-Ghiat, Ruth: Mahtimiehet. Tyrannien nousu, uho ja tuho (The Strongmen. How they Rise, Why they Succeed, How they Fall) suom. Mari Janatuinen /5.3.2022 (2020) Atena 2021 Sid 354/446 sivua H41 lk.324.09

7617. Troyat, Henri: Iivana Julma (Ivan le Terrible) suom. Heikki Nylund. (1530-84) /13.10.2021 (1982) Wsoy 2007 -3.p Nid 195 sivua H53 lk.971.21

7708. Karvinen, Jyrki + Puistola, Juha-Antero: Nato ja Suomi. (s-55/67) /ke 2.3.2022 (2015) Auditorium 2015 (=Juhani Aromaa) Sid 246/254 sivua H41 lk.325


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti