torstai 16. heinäkuuta 2020

308. Antikvaari-kauppiaan kokemuksia

Skotlannin suurimman antikvariaatin kirjakauppias Shaun Bythell piti päiväkirjaa helmikuusta 2014 seuraavan vuoden helmikuuhun. (Hänellä oli ennestään Facebook-sivu, jolla hän kuvaili värikkäästi asiakkaitaan ja tilapäisiä myyjiään.) Päiväkirja on käännettykin ainakin ruotsiksi:
.
7335. Bythell, Shaun: En bokhandlares dagbok (The Diary of a Bookseller) (2/2014 - 2/2015)
15.7.2020 (2017) Natur & Kultur 2018 Sid 336 sivua E01 lk.99.16
.
Bythell siteeraa myös aikaisemmin julkaistuja kirjakauppiaiden kertomuksia, kuten:

- George Orwell: Bookshop Memories (1934/1936)
- William Y. Darling: The Bankrupt Bookseller Speaks
- Jen Campbell: Weird Things Customers Say in Bookshops
- The Intimate Thoughts of John Baxter, Bookseller.
.
Shaun Bythell (s.1970) palasi yliopistosta valmistuttuaan (2001) kotikyläänsä (Wigtown: 1000 asukasta, entinen meijeri ja tislaamo) Skotlannin lounaisnurkkaan, syrjäiselle merenrannalle, vähän kuin Suomessa Hankoon tai Paraisille, tietämättä mitä alkaisi tehdä?
.
Paikallinen kirjakauppias John Carter ehdottaa, että nuorimies ostaisi hänen antikvariaattinsa "The Book Shop". Bythell maksaa valtavasta 100'000 kirjan varastosta 30'000 puntaa (rahaa saa pankista). Carter opettaa seuraajaansa kuukauden verran ja lähtee mukaan tueksi kirjojen hankintamatkoille.
.
- Myöhemmin vuonna 2014 Bythelliltä pyydetään neuvoa: kannattaisiko ostaa 20'000 kirjan antikvariaatti, jonka kirjojen keskimyyntihinta on 6 puntaa, ja maksaa kirjoista 2 puntaa/kpl? Bythellin mielestä ei. Enää hän maksaisi kirjoista vain 20 penniä/kpl eikä 30 penniä, kuten vuonna 2001. (Punnan kurssi on vuonna 2020 noin 1,15 euroa, eli punnan voi melkein pyöristää euroon).
.
Perustelu: Myytävän antikvariaatin varaston on asiantuntija jo seulonut, niin ettei mitään arvokasta enää löydy, vaikka keskimääräisen kelvokkaita kirjoja olisikin. Kuolinpesistä voi maksaa enemmän, koska niistä usein löytää harvinaisia, arvokkaita kirjoja, vaikka suurin osa kirjoista olisi kelvottomiakin.
.
Moni kuolinpesän hoitaja vaatii ehdottomasti, että kauppias vie pois kaikki kirjat, eli siivoaa nurkat roinasta. Kauppias maksaisi enemmän, jos saisi valikoida vain häntä kiinnostavat kirjat.
.
Bythell kuvaa vuoden aikana monia hankintamatkojaan. Hänelle soitetaan ja hän matkustaa katsomaan myytäviä kirjoja. Parhaita saaliita ovat keräilijäin kokoelmat: esimerkiksi ornitologin tai ilmailun harrastajan! Taikka "Naparetket". Uusia asiakkaitakin alkaa myymälään tulvia, kunhan sana kiertää, että nyt sinne on tullut iso erä vaikkapa rautatie-aiheisia kirjoja!
.
Junakirjat ovatkin Skotlannissa mieluisinta myytävää! Sellaisten ostajat ovat hyväntuulisia parrakkaita miehiä, jotka ostavat kerralla monta kirjaa ja maksavat tinkimättä!
.
Bythell kirjaa päivittäin myyntimääränsä. Tyypillinen kirjan keskihinta on noin 10 puntaa, esim. joskus vain 7 maksavaa asiakasta, 69 puntaa. Parhaat myyntipäivät ovat syksyllä paikallisen festivaalin aikaan, jopa 900 puntaa/päivä. Arkisemmin vaikkapa 14 asiakasta tuo kassaan 160 puntaa.
.
Tinkijät harmittavat kauppiasta: kun 6 kirjasta kertyy hintaa 38 puntaa, Bythell pyöristää 35:een, mutta asiakas pyytää yhä vielä: saisiko 30:lla? "Täytyyhän sitä kysyä..."
.
Kulunein vitsi on: "Tässä kirjassa ei ole hintaa, täytyy siis olla ilmainen?" Bythell keksii lennosta hinnaksi vaikkapa 4 puntaa tai vain 2,50 puntaa, mutta asiakas ei (koskaan) osta, kai kun ei ilmaiseksi saa?
.
 "Amazonista saa halvemmalla!" uhoaa asiakas ja poistuu. Shaun tarkistaa netistä: Amazon pyytää 24 puntaa, Shaun olisi myynyt kirjan vain 4 punnalla, mutta nyt hän korjaa hinnakseen 22 puntaa.
.
Amazon on kirjakauppa-alan kirous ja kivijalkakauppojen tappaja, mutta sitä on vaikea välttää. Bythellkin on lähettänyt Amazonin varastoon 10'000 kirjaa (10 % koko kirjamäärästään). Bythell kertoo saavansa Amazonin myynneistä noin 42 puntaa /päivä.
.
Kauppias kirjaa päivittäin eri verkkosivuilta saamansa nettitilaukset, esim. "tilattu 6 kirjaa, löydetty 5". Suuressa varastossa on aina kirjoja kateissa. Asiakkaat pettyvät ja valittavat. Amazon tai joku muu välittäjistä laskee Bythellin luokitusta "Hyvästä" pelkkään "Hyväksyttyyn", kun kauppiaan vikoja ovat esim. toimitusviive, pitkä vastausaika, katuvat asiakkaat tai ohjesääntörikkeet.
.
Kauppiaan innovaatio on oma Kirjakerho! Maksamalla vain 59 punnan vuositilauksen asiakas saa joka kuukausi postitse Bythellin hänelle valitseman kirjan, 12/vuosi. Jäsenten määrä vaihtelee päiväkirjan aikana välillä 138 - 165. Jotkut lopettavat, uusia värvätään.
.
Bythell kertoo lähes kuukausittain kirjojen paketoinnin vaivasta, muttei tule selittäneeksi millainen profiilikuvaus hänellä on kustakin asiakkaasta, että osaa lähettää kullekin sopivia kirjoja? Kaipa asiakkaat ovat Lounais-Skotlannin maalais-ihmisiä, harvoin kaupungissa käyviä?
.
Shaun Bythell suunnittelee lapsille omaa kirjakerhoa, ja aikoo hakea innovaatiolleen menestyskirjailija James Pattersonin perustamaa palkintoa. (Päiväkirjan aikana ei ehdi vielä selvitä, voittaako Bythell?)
.
Jotkut asiakkaat tulevat kauppaan kirjalastin kanssa ja haluavat myydä. Bythell sanoo torjuvansa 70 % tarjotuista kirjoista, mutta moni jättää silti kauppaan nekin kirjat, joita ei osteta, kun ei halua enää raahata niitä pois. Eräät uhoavat minne muualle vievät kirjansa ja mihin kauppaan eivät toiste astu.
.
Ostomatkoistaan Bythell kertoo yleensä paljonko on maksanut valitsemistaan kirjoista, joskus jopa 2 puntaa/kpl, mutta toisinaan ostaa vaikkapa 30 kirjaa 20 punnalla. Antikvaarit ostavat toisiltaankin, esim. "8 laatikollista / 400 puntaa".
.
Jos asiakas kysyy kirjaa, jota "The Book Shopista" ei löydy, Bythell etsii kirjan netistä ja sanoo voivansa tilata teoksen. Moni asiakas tilaakin kirjoja Bythellin kautta, vaikka voisi ostaa itsekin suoraan netistä. Eihän kaikilla ei ole tietokonetta, tai jotkut haluavat tukea paikallista kivijalkakauppiasta, arvelee välityspalkkion hintaan lisäävä Bythell ja on mielissään.
.
Bythellin omat kirjat ovat järjestyksessä. Hänellä on joka aihepiirille "oma osasto". Esimerkiksi suosimiaan junakirjoja hänellä on parhaimmillaan 2000 kpl (hänen ostettuaan jonkun keräilijän kokoelman). Erään Callumin autotallissa Bythell säilytti vuoden verran 30 laatikkoa, joissa oli 500 Golf-aiheista urheilukirjaa.
.
Arvokkaimpia löytöjä Bythell laittaa netti-huutokauppoihin. Esim. Sir Walter Scottin kirja saattaa nousta 250 puntaan tai Florence Nightingalen joskus omistama kirja 200 puntaan. Robert Louis Stevensonin kirjat menevät Skotlannissa aina hyvin kaupaksi.
.
Shaun itse lukee päiväkirjansa aikana mm. Stevensonin "Ryöstölasta" (Kidnapped) sekä Nikolai Gogolin "Kuolleita sieluja", heti kun kuulee, että "Dead Souls" ei ole vain bändi vaan klassikkokirja!
.
Bestsellerit myyvät hyvin uusina, mutta eivät koskaan enää käytettyinä. Niiden iso painos on jo täyttänyt markkinat. Aivan arvottomia ovat Skotlannissakin kustantajien  kirjakerhokirjat, joita painetaan paljon julkaisu-kuukaudeksi, jonka jälkeen niiden "viimeinen myyntipäivä" onkin jo ohi.
.
Kirjaston poistokirjan arvoksi Bythell määrittelee 1/4 normaalin kirjan arvosta!
.
Kiertomatka-yrittäjän turistibussi pysähtyy toisinaan The Book Shopin eteen. Lauma eläkeläisiä täyttää kaupan kysyäkseen vessaa ("Tien toisella puolella kaupungintalossa!") tai esitettä kaupungista. Parinkaan punnan kirja ei kelpaa, vain Ilmainen kelpaisi. Kaikki ilmainen viedään, kukaan ei osta mitään, paitsi kerran bussikuski osti kirjan.
.
Kauppias erehtyy osallistumaan paikallisen elinkeinotoimiston typerään koulutustapahtumaan yrittäjille: "Avoin ulko-ovi houkuttelee  paremmin asiakkaita sisään kuin suljettu ovi." "Liikkeen kyltissä tulisi näkyä mitä liike myy." "Mitä virheitä näet seuraavissa valokuvissa?" (Näyteikkuna on rikki, pihalla on poltettu auto, nimikyltti puuttuu - seuraus: asiakkaita ei tule!).
.
Eräs asiakas kysyy "kuvitettujen runokirjojen osastoa"? Ihan sellaista ei ole, täytyy itse etsiskellä "Runokirjojen osastolta". Asiakas tulee kahden tunnin päästä kassalle kirjapinon kanssa ja maksaa 200 puntaa! Hän kertoo vast'ikään keksineensä tällaisen keräilykohteen! Mainiota!
.
Asiakas soittaa: "Mikä olikaan nimeltään, tai kenen tekemä, se upea puutarhakirja pöydällä ikkunan luona?" Bythell vastaa: "Se on täällä vielä, haluatteko ostaa?" Bythell ei suostu kertomaan kirjan nimeä, sillä kysyjä tilaisi kuitenkin Amazonilta!
.
Mieleni tekisi tiivistää opetuksia Bythellin monivuotisista myyntikokemuksista?
.
Antikvariaatin täytyy erottua kirpputorista, jotta voi pyytää kalliimmat hinnat.
.
Antikvariaatissa on eri lajeille omat Osastot, eli Kokoelmat, eli hyvä Järjestys!
.
Kirpputori myy "vähän kaikkea", mutta Antikvariaatti "paljon erikoista"!
.
Kirpputorilla on sekaisin laatikko tai kasa tavallisia, halpoja kirjoja (antikvariaatilla voi olla vain jokin sekalainen poistolaatikko "markan" kirjoille.)
.
"Valittujen Palojen" tai kirjakerhojen kirjat ovat tavattoman yleisiä "tavis-kirjoja", joita jo kaikki kirpputorit ovat pullollaan, siksi ne eivät hyvin sovi antikvariaatteihin.
.
Tilastoja: kesäkuun myynti: 4934 puntaa (436 ostavaa asiakasta)
Marraskuun myynti: 2861 puntaa (237 ostajaa kaupassa)
.
Marraskuu päivittäin (kaupan myynti, ilman nettimyyntejä)
25 myyntipäivää (lauantaista 1.11. lauantaihin 29.11.2014)
la  233(15) ... 132(17) ... 146(20) ... 346(19) .. 100(10)
su  vapaapäivä - - - - liike suljettu - - - -
ma  238(15) ... 58(6) ....171(14) ... 78(7)
ti  83(8) .......  125(7) .... 91(5) ..... 64(3)
ke  152(5) .....  68(7) .... 48(9) ..... 91(9)
to  88(5) ........ 35(3) .... 149(10) ... 89(6)
pe  200(15) ... 106(11) .. 57(5) ... 62(5)
.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti