maanantai 22. toukokuuta 2017

230. Syysmatka vuoden 1986 Suomeen

Toimittaja Raimo Olavi Kojo (s.1939) - Karjalan evakko - lähti 3,5 kuukauden ja 3000 kilometrin pyöräilymatkalle pitkin poikin Suomea vuonna 1986, 47-vuotiaana. Hän kirjoitti matkansa varrelta juttuja Helsingin Sanomiin, joten saattoi uusilla paikkakunnilla katsoa lehdestä, mitä oli pari viikkoa aiemmin kokenut eri maakunnassa, kun jutut ilmestyivät viipeellä.
.
Kuntabongarina odotin kiehtovaa seikkailua, jossa odotukset olisivat suuret lähestyttäessä uusia paikkakuntia nähtävyyksineen, vaikka kaikki toiveet eivät aina täyttyisikään? Kojon matka alkaa kuitenkin tuntua alakuloiselta suorittamiselta. Oli tullut luvattua kirjoitussarja ja otettua urakka? Joka illaksi täytyy etsiä uusi kurja matkustajakoti ja olutkapakka.
.
Kojon reissu etenee mutkitellen pohjoisesta Utsjoen Nuorgamista etelään Hankoon ja Espoon Bemböleen. Ensin suunta on lounaaseen Kolariin ja Pelloon, sitten kaakkoon Suomussalmelle ja Sotkamoon, sieltä luoteeseen Ouluun, lounaaseen Ilmajoelle asti, itään Karstulaan, kaakkoon Mäntyharjulle, pohjoiseen Lapinlahdelle, kaakkoon Tuupovaaralle, lounaaseen Luumäelle, länteen Hämeenlinnaan, luoteeseen Kihniöön, lounaaseen Raumalle, lopulta etelään ja kaakkoon Uudellemaalle.
.
Kirjan karttaan on merkitty reitiltä seuraavat 78 paikannimeä: Nuorgam, Utsjoki, Inari, Pokka, Sirkka, Kittilä, Kolari, Pello, Rovaniemi, Ranua, Taivalkoski, Suomussalmi, Sotkamo, Kontiomäki, Muhos, Oulu, Siikajoki, Oulainen, Ylivieska, Kannus, Kaustinen, Evijärvi, Alahärmä, Lapua, Kauhava, Ilmajoki, Seinäjoki, Alavus, Karstula, Saarijärvi, Jyväskylä, Muurame, Joutsa, Mäntyharju, Ristiina, Puumala, Rantasalmi, Pieksämäki, Heinävesi, Uusi-Valamo, Kuopio, Maaninka, Lapinlahti, Nilsiä, Juankoski, Joensuu, Tuupovaara, Tohmajärvi, Kitee, Kesälahti, Uukuniemi, Parikkala, Joutseno, Lappeenranta, Luumäki, Anjalankoski, Kouvola, Lahti, Lammi, Padasjoki, Hämeenlinna, Kangasala, Kuru, Kihniö, Kankaanpää, Ikaalinen, Vammala, Harjavalta, Rauma, Naantali, Rymättylä, Turku, Paimio, Dragsfjärd, Tammisaari, Hanko, Lohja. Reittiviiva loppuu Espoossa ennen Helsinkiä.
.
*
Millainen on Kojolle vaikkapa Tammisaari, Ekenäs:
.
"Kaksikymmenvuotias kävelykatu, Kuninkaankatu, elää: parinsadan metrin matkalla on jyrkkä mäki ja tasaista maata, puutaloja ja nykylaatikoita, kuisketta ja rakennusmontun möyrintää, valintamyymälöitä ja tsaarintuoksuisia putiikkeja, pankkeja ja rahankerjääjiä, verkkaisia jalkamiehiä ja nuorisopyöräilijöitä.
.
"Kävelykadun päässä nahkatakkinen potkii autoja, kaataa polkupyöriä, hakkaa nyrkein seinää ja huutaa, suomeksi: 'Saatana, antakaa mulle fyrkkaa, perkele, mä tarviin safkaa!' Ihmiset siirtyvät suojaan. Iso vanha mies menee rauhoittamaan riehujaa, mutta tämä tyrkkää vanhuksen katuun, ja kävelee viereiseen ruokamyymälään. Hiivin perästä, katselen hyllyjen suojasta, kun verestäväsilmäinen nuorukainen tempaa tiskistä makkarapaketin, sivauttaa linkkuveitsellä muovin halki, ja tunkee lenkkiä kuorineen suuhunsa. 'Mulla ei ole rahaa, saatana, enkä maksaisi vaikka olisi, perkele, vai mitä, neiti!' Hän nauraa, irvistelee ja menee ulos. 'Ei niille mitään voi', kassaneiti sanoo, suomeksi, ja jatkaa, ruotsiksi: 'Jos niitä estää, ne tappaa, sama juttu joka viikko.'
.
"Korttelin toisella puolella kolme pikkupoikaa kiljuu, ruotsiksi, ja kivittää puussa köyristelevää kissaa. - -
.
"Kävelykadun kaupoissa ei ole Ilta-Sanomia, vanha valkotukkainen nainen sanoo, suomeksi: 'Me ei myy kuin ruotsalainen lehti.' Tukholman sanomalehtiä on nipuittain.
.
"Kahviloissa on uninen tunnelma, kuiskailua, kieli ei kuulu. Tavaratalon cafessa törmään moderneihin ulkoiluasuihin pukeutuneeseen nuorisojoukkoon, joka alkaa, ruotsiksi, määrätä kaikkia, sanasopassa yhtä paljon sivistystä ja kiroamista, suomalainen vittu kuuluu kelpaavan.
.
"Helsingin lehdet on haettava kaukaa R-kioskilta. Vieressä on linja-autoaseman baari hävityksen jäljiltä, myyntitiski sirpaleina, astioita ja leivonnaisia lattialla, pöydät ja tuolit läjässä. Kaksi naista siivoaa mutisten, suomeksi ja ruotsiksi: 'Pillerihumalaiset on hulluja, pitäisi aina olla poliisi.' Saan lopulta kahvin, katselen nurkkapöydän pälyilevää nuorisosakkia, jonka kolmikymmenvuotias johtaja astelee luokseni, kuiskaa, suomeksi: 'Jos olet kyttä, mä voin vakuuttaa, ettei se ollut tuttuja.'
.
"Viuhuvain lehmusten alla hämärässä sateessa värjöttelee puolenkymmentä poikaa, tupakka kiertää. Kun pysähdyn, yksi juoksee pakoon, muut vetäytyvät itseensä: 'Dragsvikistä vai Tammiharjusta', porukan pomo kysyy kohta, ruotsiksi. Kysyn, suomeksi, kummalta näytän, ja hänkin vaihtaa suomeen: 'Ei teistä aina tiedä, kapiaisissa on hulluja ja hulluissa on kapiaisia'. Viikon mietelause, mietin, ja annan heidän uskoa olevani mielisairaalasta. He eivät kysy, olenko potilas vai hoitaja. Mutta he vapautuvat: 'Jokainen Tammisaaressa polttaa pilveä, ainakin joka toinen. Rehu haetaan Hangosta, siellä miliisi ei tunne meikäläisiä.'
.
"Torin laidalla, hajotetun puhelinkioskin kohdalla, kaksi härskiltä valaanrasvalta haisevaa nuorta naista pysäyttää minut ja vaatii, ruotsiksi, tupakkaa, mutta en anna edes kymppiä, kun eivät lupaa ostaa saippuaa.
.
"Linnoittaudun loppuillaksi hmm hotelliini (Hotell Gustav Wasa). Mietin, että jatkuva terrorismi on ollut sattumaa; herään aamuyöllä kadulta kuuluvaan tappeluun, jota käydään ruotsiksi, ja lisään sen luettelooni." (s.311-312)
.
**
Tuollainenko olikin neuvostoaikainen (1922-1991), Euroopan Unionin jäsenyyttä (1995-) edeltänyt, maaseudun puolueen ja kansandemokraattien perussuomalainen Suomi? Kantasuomalaisen apeuden, masennuksen ja päihteiden aikakautena, vuosia ennen maahanmuuttajien tulvaa? Vuonna 1982 Suomi vielä nukkui pommiin ja sai nollan, Euroopan huonoimpana, Juankosken Leskisen sanoituksella ja Timo Kojon esityksellä.
.
Olen käynyt puolen tusinaa kertaa Tammisaaressa, joka kerta mielestäni idyllisessä ruotsinkielisessä pikkukaupungissa! Onnekseni minun Suomen-kierrokseni, 'kuntabongaaminen', on tapahtunut 'kreivin aikaan', Euroopan Unionin hyvällä ja valoisalla ja toiveikkaalla aikakaudella, pimeän siperialaisen routa-ajan jälkeen.
.
***
6706. Kojo, Raimo O: Syysmatka Suomessa. (3,5 kk/3000 km)
18.5.2017 (1986) Wsoy 1988 S 321 s. O lk.K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti