torstai 7. heinäkuuta 2016

217. Raportti naapurista

Brexit-masennuksen juhannuksena, englantilaisten ammuttua itseään jalkaan, aloin kerrata historiaa 25 vuoden takaa, syyskuussa 1991 päivätystä kirjasta, joka osoittautui, pelkkien vanhojen muistojen sijasta, profeetalliseksi? Maailma ei valitettavasti muutukaan, neljännesvuosisadassakaan?
.
6531. Hosia, Martti: Raportti Moskovasta. (Vallankaappaus 19.8.1991)
27.6.2016 (1991) Gummerus 1991 Sid. 242 s. Omani lk.361
.
Yleisradion toimittaja kertoo ydinasevaltiosta, jossa on arviolta 4500-6000 kenraalia (Suomessa n. 37) ja ainakin yhtä monta halukasta maailmanjohtajaa.
.
Joka vuosi ainakin 4000 nuorta neuvostoliittolaista kuolee armeijansa palveluksessa itsemurhiin ja simputukseen, toistakymmentä jokaista vuorokautta kohti. - Kirkkonummella kävin ihmettelemässä Porkkalan 1940-50-luvun neuvostotukikohdan punatähtistä sotilashautausmaata: tyrmistyttävä määrä nuorten miesten kuolleisuutta rauhan oloissa!
.
Yksi jos toinenkin neuvostokenraali pääsee Hosian kokoelmassa kuvailemaan näkemyksiään Venäjän tarvitsemasta uudesta Tsaarista ominaisuuksineen, ja jos tällaista kykyä alettaisiin etsiä, täsmällisesti vaatimuksia vastaisi juuri kyseinen generalissimus itse!
.
Mieleeni tulee Goscinnyn ja Uderzon sarjakuva 'Asterix ja Gootit', jonka yhdellä sivulla kymmenet goottipäälliköt väijyttivät ja vaanivat ja iskivät tilaisuutensa tullen kukin vuorollaan edeltäjäänsä nuijalla päähän kaapatakseen sotilasvallan itselleen.
.
Neuvostomaa: spartalainen sotilasvaltio, jossa yli puolet valtion varoista käytetään armeijan varustamiseen. Primitiivinen heimo on loputtomassa sodassa sivistynyttä maailmaa vastaan; imperiumia on laajennettava, vieraita ja omia kansoja riistettävä ja valloitettuja saaliita puolustettava.
.
Presidentti Mihail Gorbatshovin ponnistelut sosialismi-aatteensa pelastamiseksi osoittautuvat surkuhupaisiksi kerta toisensa jälkeen. Vodkan myyntiä yritetään turhaan rajoittaa. Satasen ja viidenkympin setelit muutetaan arvottomiksi, jotta ihmiset menettävät kuvittelemansa säästöt tuloista, joita he eivät koskaan olekaan oikeasti ansainneet, kun työaikoinaan olivat jonottamassa tavaroita, joista pula.
.
Koska Venäjällä valmistettujen kulutustavaroiden laatu oli osoittautunut heikoksi, Gorbatshov keksi lähettää tehtaisiin armeijan tarkastajia, jotka poimisivat eroon ja hävittäisivät kaikki virheelliset kappaleet. Mutta tehtävä oli toivoton, koska peräti puolet tuotannosta oli kelvotonta. Liian vähän jäisi jäljelle, ellei myytäisi ja käytettäisi viallisiakin tuotteita.
.
Toreilla myytiin ruplalla rikkinäisiä, mustiksi palaneita hehkulamppuja ja kaupaksi kävivät! Miksikö? Koska rikkinäisen lampun saattoi vaihtaa työpaikalla vaivihkaa ehjän lampun tilalle ja viedä ehjän lampun omaan kotiin!
.
Hosian kirjan mukaan Gorbatshov oli ottanut varapresidentikseen Gennadi Janajevin juuri siitä syystä, että vanha nuorisopoliitikko oli pelkkä tollo (kuten maisteri Tollo Koskivuo tai kuhnuri-klubin Bertie Wooster.) Eihän kukaan haluaisi syrjäyttää Gorbatshovia, jos seuraajaksi tulisi Janajev!
.
Suomessa nuorisopoliitikot olivat nimittäneet tuttuaan Janajevia "Janatuiseksi". USA:ssa Ronald Reaganilla oli varapresidenttinä tomppeli Dan Quayle ja Donald Trumpille samanlaiseksi pyrkii Alaskan vanha missi Sarah Palin. Boris Jeltsinkin taisi aikanaan ottaa seuraajakseen jonkun lilliputin, jottei jäisi ainakaan perijänsä varjoon.
.
Sittenkin kommunistiministerien juntta kaappasi 19.8.1991 vallan Gorbatshovilta. Varapresidentti Janajev työnnettiin Neuvostoliiton uutena johtajana TV-ruutuun puhumaan paperista, mutta hän hermoili kädet vapisten ja sortui kohta ottamaan neuvoa-antavia vodkapullosta. Samaan aikaan tarmokas ja uhmakas Boris Jeltsin kiipesi panssarivaunun päälle ja kysyi kansalta, haluavatko nämä demokratiaa vai takaisin kommunismin mielivallan, yölliset koputtelijat ja kyyditykset Siperiaan?
.
Erehdyin pahasti nuorena 1990-luvulla. Uskoin Venäjän kansan valinneen vihdoinkin demokratian. Olin jo 1970-luvun lopulla intoillut kirjasta "Kestääkö Neuvostoliitto vuoteen 1984", mutta muistanut vuosiluvun väärin 1992:ksi, ja uskonut, että Ei kestä! Viimeistään maagiseen vuoteen 2000 mennessä kommunismi olisi hävinnyt, lupasin aloittamalleni päiväkirjalle vuonna 1977.
.
Todellisuudessa venäläiset kaipasivat syksyllä 1991 vain seuraavaa vahvaa johtajaa ja tsaaria maalleen. Janajev näyttikin heikolta ja Jeltsin vahvalta.
.
Venäjä on suossa rämpivä maa. Kun ajaa 200 km Moskovasta, tiet muuttuvat mutavelliksi. Mutta Venäjä on onnistunut kahdessa asiassa: alueiden valloituksessa ja sotimisessa. Venäjä on valloittanut suurimman pinta-alan maailman maista ja sen päälle, kosmonautteineen, avaruutta. Venäjä on saanut ainakin Pyrhoksen voittoja sodissaan, koska oli liian iso haukkapala Napoleonille ja Hitlerille.
.
Venäjän menestystarina on sotiminen ja valloittaminen. Tärkeintä on vahva valtio, jolla on vahva johtaja Teräsmies. Silloin vähävaraisinkin oikeauskoinen ortodoksi ja oikearotuinen valkoihoinen 'kaukasialainen' on parempi yli-ihminen kuin rappeutuneen ulkomaailman barbaari, joka ei edes puhu venäjää.
.
Venäjän perinteisen ajattelun mukaan vaihtoehtoina ovat diktatuuri tai kaaos (sekasorron aika), eikä diktatuuri tai demokratia.
.
"Kansanedustaja Galina Starovoitovan mukaan maa on yksinkertaisesti liian suuri. Suuruudellaan se pakottaa kaikki hallitsijansa Iivana Julman suuntaan." (Martti Hosia 1991, s.232)
.
"Venäläisten imperiumiinsa kohdistaman mielialan voi kuvitella muistuttavan Englantia tai Ranskaa 1950- ja 1960-luvuilla. - - Englanti veti viimeisen rajan Pohjois-Irlantiin, Ranska teki saman Korsikassa. Mutta mihin Venäjä voisi vetää oman viimeisen rajansa?" (Hosia s.233-34)
.
"Itsenäistyessään Ukraina menettäisi ainakin Krimin, jonka väestön pääosa on venäläisiä sekä mahdollisesti Itä-Ukrainan venäläiset hiilialueet. Gruusia (Georgia) menettäisi Ossetian, jonka asukkaat kuuluvat mieluummin Venäjään. Kazakstanista irrotettaisiin Ural-joen kasakka-alueet sekä idän kaivoskaupungit. Moldovassa itsenäiseksi julistautunut Dnestrin tasavalta liittyisi joko Ukrainaan tai Venäjään." (s.234, kirjoitettu jo syyskuussa 1991!)
.
- Riittäisikö mikään? Mitä opittiin 1930-luvun myönnytyksistä diktaattoreille?
.
"Venäjän pitäisi turvata pääsynsä merelle. Kulku Puolan rajalla olevaan Kaliningradin satamaan on turvattava Valko-Venäjän ja Liettuan kautta. Tallinnan uuden merisataman käytöstä on samoin tehtävä sopimus. Mustalla merellä Venäjän laivasto tarvitsisi Krimin tukikohdat." (s. 234, syyskuussa 1991!)
.
- Miksi tarvitsisi? Jonathan Swiftin sankari Lemuel Gulliver ihmetteli Lilliputin maan pöyhistelevää sotalaivastoa jo vuonna 1726.
.
"Venäjän olisi myös valvottava, ettei Venäjän ulkopuolelle jääneitä kymmeniä miljoonia venäläisiä kohdeltaisi huonosti. Aikaa myöten siteet heikkenisivät ja kansakuntana venäläisille kävisi kuin englantilaisille. Syntyisi uusia venäjänkielisiä kansakuntia esimerkiksi Baltiaan, Kaukasiaan ja Keski-Aasiaan." (s.234)
.
"Venäjän edun mukaista on, että Suomi ei liity mihinkään Venäjälle vihamieliseen liittoutumaan." (s.235) - Mutta kuka kulloinkin olisi vihamielinen, vainoharhaisen potilaan mielestä? Isis olisi?
.
"Yksinkin jääneen Venäjän sisälle jäisi 16 autonomista tasavaltaa: Bashkiirien; Burjaattien, Dagestanin; Kabardiinien ja balkaarien; Kalmukkien; Karjalan; Komin; Marin; Mordvalaisten; Pohjois-Ossetian; Tataarien; Tuvan; Udmurttien; Tshetsheenien ja inguushien; Tshuvassien ja Jakutian autonominen tasavalta." - Huh huh, olisipa nimissä vielä opeteltavaa!
.
"Pitäisikö kaikkien noiden alueiden saada halutessaan erota Venäjästä? -- Tataareilla on öljyä, jakuuteilla kultaa ja timantteja, Karjalassa rikkaat metsävarat." Lisäksi on vielä autonomisia alueita, mm. juutalaisillakin omansa, ja autonomisia piirikuntia.
.
"Venäjä ei ole mikään Yhdysvallat tai EY (EU), joka rikkaudellaan pystyisi houkuttelemaan kansoja puoleensa. Jaettavana on pelkkää köyhyyttä. Etäisyydet ovat aivan liian pitkät. Moskovasta ei tarvitse matkustaa kuin 200 km pohjoiseen Jaroslaviin, kun näkee miten sadat kuorma-autot matavat rikkinäisiä teitä paikoin akseleitaan myöten kurassa. Samaa kuraa riittää joka suuntaan tuhansia kilometrejä." (s.235)
.
Jeltsiniä vastustava eversti Alksnis ennustaa 1991, että valtaa Venäjällä eivät ota vanhoilliset (kommunistit) tai demokraatit, vaan kolmas voima. Kysymykseen, onko tämä kolmas voima fasismi (eli kansallissosialismi), Alksnis vastaa: Ehkä.
.
Venäjän naapurit elivät tulivuoren juurella vuonna 1991. Kenraalien ja salaisen palvelun mafian maa, kuin jättikokoinen Pohjois-Korea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti