maanantai 21. syyskuuta 2015

212. Venäläisen ruletin maa

Luin kuuden taskukirjan pinon suomenkielistä Novaja Gazetaa, ja päälle vielä yhden Le Monde Diplomatiquenkin, joita Into-kustannus julkaisi kumpaakin mustan tusinan 128:n sivun pokkareina (4 kertaa vuodessa) nelisen vuotta vuoteen 2012 asti, kunnes yhdisti molemmat yhdeksi tabloidiksi.
.
LeMondeD hyysää koko laajaa maailmaa ennalta-arvattavin Pariisin vanhan uusvasemmiston tendenssein, mutta Novaja Gazetan teema on kompaktimpi keskittyessään pelkästään koti-Venäjänsä ongelmiin, eikä vaikkapa iankaikkiseen Israelin syyttämiseen. "Riippumatonta journalismia Venäjältä".
.
Novaja Gazetan pahoinpideltyjä ja surmattuja toimittajia oli mm. 7.10.2006 kotirapussaan salamurhattu Anna Politkovskaja, jonka kuolemaa saman päivän syntymäpäiväsankari Putin kommentoi kuin kärpäsen liiskaamista: "Hänhän oli aivan merkityksetön ihminen!" Presidenttiä oli häiritty. Verrattakoon Obaman televisiopuheisiin ammutun hupparipojan, "kuin oma poika", taikka karkuun paenneen myymälävarkaan muistoksi.
.
Esim. Suomen Novaja Gazeta n:o 13/2012, viimeinen taskukirjana, sisälsi pilapiirroksia, kuten ikuisesti ympäri käännettävä tiimalasi Putin-Medvedev! Toisessa kuvassa Putin ojentaa tsaarin valtikan viestikapulana - Putinille, tämä ojentaa kolmannelle Putinille, tämä Putinille, tämä Putinille... Tandemokratia (siis Batman-Putin ja lilliputia pienempi Ihmepoika Robin-Medvedev), Venäjän luhistumisen logiikka, Arvokorttelit tyhjiksi vaikka pakolla, Nuoret eivät eläkeläisiä ruoki, Imperiumin vastaisku, Putinin oma Venäjä, ym. otsikoita.
.
NG 11/2011: Uusi ranta Putinin vanhalle kaverille, Kaupunki ilman tulevaisuutta - Norilskin huumeongelma, Taideryhmä Voina eli Sota, Kirje tutkintavankilasta - Valheellisia tunnustuksia ja todistuksia? ym.
.
10/2011: Diktatuuri Euroopan sydämessä: Valko-Venäjä, Tsaari Pun palatsi, Muukalaisviha räjähtää, Miljoona ruplaa päivässä, Venäjänmaan kummisetä, Jukosin haamu, ym.
.
8/2010: Viiden miljardin ruplan puhallus, Tie metsästä oppositioon, Ortodoksinen usko ja äärinationalistit, Vasaran ja alasimen välissä, Neukkulaan ja takaisin, Taiteilija voi loukata ketä vain, ym.
.
7/2010: Kaukasian emiraatti, Venäjän tragediat, Otetaanko? Jihadin uusi ideologia, Putinin katto petti (tarina pietarilaisen kerrostalon asukkaiden vuotavasta katosta, josta kukaan ei välittänyt, kunnes tuli ilmi, että talossa oli Putinin omistukseen kuuluva tyhjä huoneisto, jolloin taloon syöksyi noin 50 työläistä 20 nosturin ja muun työkoneen avustamina korjaamaan katon kiireesti heti.)
.
6/2010: Putinin ystävät, Keskiluokan äkillinen köyhyys, Muistatko Baikalin rannat? Kaliningrad, Maanalainen julistekampanja Moskovassa, Putinin lähipiirin liiketoimet Suomessa: Gennadi Timtshenko ja Boris Rotenberg, ym.
.
Tiivistäisin itse Venäjän arvoituksellisuuden kahteen asiaan:
1) Venäjällä vallitsee, ja on aina vallinnut, "vahvemman oikeus".
2) venäläisen ihmisen kohtalon ratkaisee "venäläinen ruletti", raaka sattuma.
.
Jos venäläinen rikastuu, hän tuhlaa kuin viimeistä päivää, koska huomenna onni voi kääntyä venäläisessä ruletissa. Voi joutua 20 vuodeksi vankileirille tai teloitetuksi. Jos venäläinen köyhtyy, kuten nyt taas, hän vain tyytyy kohtaloonsa nurkumatta. Valtio on vahva ja ihminen heikko. Venäläinen etsii sieniä nälkäänsä tai kasvattaa kaalia pienellä maatilkulla.
.
Jos venäläinen rikastuu, hän ottaa itselleen vahvemman oikeudet. Jokaisen Neuvostoliiton jonon alussa oli joku jonottajia sillä hetkellä vahvempi - luukun takana, ja tällä oli valta käyttäytyä mielensä mukaan, esim. lyödä luukku kiinni milloin vain huvitti!
.
Jos yksittäinen matkustaja meni Neuvostoliiton hotelliin, henkilökunta ei usein viitsinyt nähdä vaivaa, vaan ilmoitti, että "hotelli on täynnä!" Painukaa tiehenne häiritsemästä. Mutta jos hotelliin tuli matkailijaryhmä, se oli kooltaan niin voimakas, että sitä oli palveltava.
.
Vahvemman oikeus näkyy kaikkein selvimmin Venäjän armeijalle ominaisessa raa'assa simputuksessa.
.
Kun varapresidentti Janajevin juntta 1991 kaappasi vallan Gorbatshovilta, mutta hävisi pelinsä, ei voitto ollutkaan demokratian voitto. Janajevin porukka vain näytti heikolta: "heidän kätensä vapisivat telkkarikuvassa", pilkkasi Gorbatshov jälkikäteen, ja niinpä he alkoivatkin ryypätä vodkaa ja sitten ottaa sairauslomaa, yksi toisensa jälkeen. Kun taas Boris Jeltsin kapusi tarmokkaasti panssarivaunun päälle haastamaan juntan ja näytti junttaa vahvemmalta, joten armeija ja byrokratia uskoivat enemmän Jeltsiniä, tottelivat vahvemman valtaa.
.
Miksi Venäjää kutsutaan eläimistä juuri Karhuksi? Koska vanha lyhenne U.R.S.S. oli melkein Ursus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti