perjantai 15. toukokuuta 2015

211. Gorbatshovin tausta

Mihail Gorbatshov on kirjoittanut 2000-luvulla uuden version muistelmistaan, entistä henkilökohtaisemman, kertoen myös rakkaudestaan vaimoonsa Raisaan. Onhan kai hyvä kerätä tuloja euroina ja dollareina.
*
Tuloksena on puolen tuhatta sivua laveasti pursuilevaa tekstiä. Mutta ei lukijan tarvitse joka sanaa tavata nähdäkseen metsän puilta. Kirjoittaja itse kääntyy monesti lukijan puoleen kysymään, kannattaakohan hänen enää tästäkin A:n alueen teollistamisohjelman laatimisesta vielä kertoa? Riittääkin, kunhan visualisoi sanatulvalla, että toimeliaita olivat päivät olleet!
*
Gorba kertoo kiinnostavasti sukutaustastaan, esimerkkinä varsin tavallisen venäläisen maalaispojan menneisyydestä. Hänen isänsä ehdittiin perheelle jo ilmoittaa sodassa kaatuneeksi, mutta tämä palasi elossa lopulta sittenkin.
*
Yksi isoisä karttoi kolhoosia haluten viljellä itse. Mies kyyditettiin moneksi vuodeksi työleirille Siperiaan, kunnes hänen sallittiin vielä jotenkuten hengissä palata kotiin.
*
Toinen isoisä - päinvastoin kuin ensimmäinen - oli kolhoosin aktiivisin kommunisti. Vainoharhaisuuden aikana häntä pidettiin venäläiseksi oudon toimeliaana - ettei vain olisikin vieraan vallan agentti?? - joten hänet pidätettiin kuukausiksi, kidutettiin ja oli jo määrätty teloitettavaksi ilman oikeudenkäyntiä. Sitten vielä kysyttiin käskyä ylemmältä taholta, joka ilmoitti, että onkin väärä henkilö, palautettakoon takaisin kolhoosiinsa!
*
Gorbatshov pitää Nikita Hrustshovia myönteisenä uudistajana verrattuna tämän seuraajiin tai edeltäjiin, vaikkakin moittii maalaismiehen tavattoman moukkamaista käytöstä, jota monet muutkin alkoivat Neuvostoliitossa matkia (kuten Suomessa demarien Antti Alamäki alkoi matkia Timo Soinin harjoittelemalla opeteltua äänekästä naurun hohotusta ja muita rahvaan- tai kansanomaisia elkeitä.)
*
Naisten päivänä 8.3. Politbyroon miesten vaimot saivat leikkiä Politbyroota (kuten muinaisaikoina "väärän kuninkaan päivänä" joku orja kruunattiin päivän kuninkaaksi, kunnes teloitettiin päivän päätyttyä).
*
Kommunistijohtajien vaimot ottivat vastaan palkittavia naisia eri puolilta maata. Kun Raisa Gorbatshova pääsi ensi kertaa mukaan, hän oli sattunut menemään Kirilenkon vaimon viereen, mutta tämä osoitti tulokkaan tylysti jonon viimeiseksi. Sillä rouvat asettuivat omassa tilaisuudessaan samaan arvojärjestykseen kuin puolisonsa Vappuna Punaisella torilla! Muodollisuus otti Raisaa päähän!
*
Noin naapurissa. Joskus mietitytti millaisia muodollisuuksia vallinnee sellaisissa puolisoiden järjestöissä kuin "Reservin Upseerien Naisten Liitto" tai "Päällystön Naisten Liitto"?
*
Länsimaissa ajateltiin, että julkisuuteen noussut Raisa Gorbatshova, koulusivistynyt, akateemisesti opiskellut filosofian opettaja, vaikutti ehkä paljonkin positiivisesti Mihailiin?
*
(Kekkosen sanotaan näyttäneen puhe- ja kirjeluonnoksensa etukäteen vaimolleen Sylville, joka arvosteli: "Et sinä voi tuota noin pahasti sanoa", jolloin Urkki älysi korjata tekstejään - jotka Sylvin kuoltua alkoivat muuttua pahemmiksi - niin eriskummallinen kuin poikansa häämatkalle mukaan ängennyt kirjailijatar Sylvi Kekkonen itse olikin.)
*
Mutta Gorba sanoo sivulla 324: "Raisalla ei ollut mitään käsitystä siitä, miten Politbyroo toimii tai mitä se tekee. Häntä huoletti enemmän se, mitä lehdissä, TVssä, yhteiskunnassa puhuttiin ja ajateltiin." Noin veli venäläinen. Vaikkakin kirjoittaa lämpimästi puolisoiden rakkaudesta toisiinsa ja suree Raisan kuolemaa. Hyvää naistenpäivää vain, päivä vuodessa.
*
Kun Mihail valittiin pääsihteeriksi, Raisa ihmetteli: "Mitä nyt pitäisi tehdä? Miten nyt pitäisi olla?" Mihail vastasi: "Jatkamme kuten tähänkin asti. Emme muuta mitään."
*
Kun Raisa kaipasi filosofian opettajan töihinsä, kuten pääministeri Vanhasen Merja-vaimo taivaalle lentoemännäksi, Mihail muistutti, miten paljon uudessa virka-asunnossakin olisi vielä sisustamista.
*
Gorba ihmetteli Politbyroon ikä-ukkojen ikuista vanhoillisuutta. Kaikkien uudistusten jälkeen, aina jos joku vaikka Pravdassa kirjoitti kaipuusta entiseen, niin ukot olivat heti epäröimässä, että jos sittenkin vielä palattaisiin entiseen? Entiseen aikaan, jossa he kaikki olivat nuorekkaammat päivänsä eläneet.
*
Gorbatshov kysyi erään akateemikon neuvoa Tshenobylin ydinvoimalan onnettomuuden (1986) jälkeen. Tämä ehdotti: Parasta tehdä vain niin kuin Venäjällä aina onnettomuuden jälkeen: juodaan pää täyteen, napostellaan samalla vähän hiukopalaa, nukutaan humalaa muutama päivä putkeen ja kun jälleen herätään, ei maailma ole sittenkään mullistunut!!
*
Gorbatshov (s.1931) kuvaili 20 vuotta vanhempaa USA:n presidenttiä Ronald Reagania (s.1911) "vanhaksi fossiiliksi", mutta eläkepäivinään he tapailivat vielä toisiaan yksityisesti ystävinä. Ronaldin dementoiduttua ja kuoltua, Nancy ja Mihail yhä toisinaan kirjoittelivat toisilleen! (Kaipa yhteydenpito oli taloudellisesti merkityksellistä Gorban matkoille ja muistelmien myynnille lännessä?)
*
Gorba kertoi kirjassaan muutaman vitsin, jotka tosin olivat jo tuttuja muista kirjoista. "Puoluejohtaja Leonid Brezhnev näytti ylpeänä vanhalle äidilleen palatsejaan, loistoautojaan ja datshojaan. Äiti ihasteli, vaan huolestui: Mutta kuinka sinun sitten käy, jos kommunistit palaavat taas valtaan?" (Öhöm, olisi Brezhnev voinut sanoa, itse oli.)
*
(Mediassa esiteltiin Ukrainan syrjäytetyn johtajan, Venäjälleen paenneen Janukovitshin yksityispalatsin kultaisia vessan hanoja! Miksi ihmeessä he haluavat tuollaisia? - Vai onko lahjojien liian vaikeaa keksiä vielä jotakin upeaa lahjusta sille, jolla on jo kaikki?!)
.
***
.
Mutta miksi Venäjä ei muuttunut Kiinan tavalla, tai vaikka taloustiikeri Etelä-Korean malliin? Miksei jakaa Venäjän ylisuuri siirtomaa-imperiumi yhä pienempiin itsenäisiin osiin? Erityistalousalueita, kuten Honkong ja muut Kiinassa? Ei enää dinosaurus päineen ja häntineen, hännänhuippu liian kaukana aivoista?
*
Gorba päästi vapaaksi Imperiumista Puolan (ja muut satelliitit). Jeltsin päästi irti vielä Viron (ja muut Baltian maat). Puola ja Viro ovat alkaneet menestyä vapaina, toisin kuin Venäjä.
*
Sekatalous, valtion ohjauksen JA yksityisen (suku-)yrittäjyyden yhdistäminen oli menestys Etelä-Koreassa. Yksityistäminen tuotti taloudellisen nousun Kiinassa, vaikka myös raskaita ympäristöongelmia, jotka Venäjällä on jo ennestään ilman kehitystä.
*
Mutta Venäjällä omaisuuden sekava jako yksityisille ei onnistunutkaan uudistamaan yhteiskuntaa positiivisesti. Venäjä jäi yhä komentotaloudeksi.
*
Jeltsinkin hallitsi ukaaseillaan, käskyillään. Venäjä on tempoillut erilaisilla kampanjoilla: tsaarin, suuriruhtinaan tai nykyisen ns. lilliputin käskyillä mitä pitää tehdä juuri nyt! (Tehdään näkyvästi vähän aikaa ja sitten palataan hiljalleen vaivihkaa entiseen!).
*
Esimerkiksi puun vientitullit - heti äkkiä puun hinta moninkertaiseksi! Suomi lakkasi kokonaan ostamasta. Sitten lievennyksiä, että jospa ei vielä sittenkään? Eikä ihan niin paljon? Ja lopulta ei ollenkaan. Paluu kokonaan entiseen? Mutta ostajat oli silloin jo menetetty, tehtaat suljettu, eikä Venäjän puuta enää ostettu.
*
Erään luvun lopuksi kirjoittaja - terveytensä tähden - ei voi olla muutamin päälleliimatun tuntuisin sanoin kehumatta synnyinmaansa nykyisen vahvan miehen (ns. lilliputin) yhteiskunnallisen analyysin taitoa, jonka kirjoittaja sanoo havainneensa jo heti ensimmäisen kerran tavatessaan nuoren miehen.
*
(Mihail Gorbatshov: Näin sen muistan. Yksin keskenäni (2013). Minerva 2015. Suomentaja Mirko Harjula. 564 sivua.)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti