lauantai 26. tammikuuta 2013

109. Tukholman löytöpaikat

Olen kartoittanut Tukholman keskustan kirpputoreja lähtökohtanani kirja Carlsson, Michel & Ericsson, Anders: Nya Fynda i Stockholm. En guide till antikt och second hand. Ordalaget 2004.

Vaikka teos oli jo 8 vuotta vanha, niin monet osoitteet olivat yhä voimassa. Uusia löysin internetistä sekä kävellen ristiin rastiin.

(Etsinpä kerran parinakin eri kuukautena Hornsgatanilta sarjakuvakauppaa, jossa olin käynyt joskus ennen, enkä ulkoa enää muistanutkaan kuinka kauan sitten - vuonna 1983.
Internetistä selvisi myöhemmin, että kauppa oli käyntini jälkeen muuttanut kaksi kertaa samalla ja viereisellä kadulla, sekä lopetettu kokonaan jo parikymmentä vuotta sitten. Minulla on sieltä muutama sarjakuvalehti muistoksi.)

***

Viime käynnillä löytyi taas yksi Stadsmission, Liljeholmenin ostoskeskuksessa. (Södermalmilta yksi metroasema ja silta länteen/lounaaseen). Liljeholmin metroaseman länsilaidalta nousee 1960-luvun funikulaari eli rinnehissi (kallion sisällä) Nybohovin betonilähiökukkulalle, josta oli mainiot näköalat! Valitettavasti hissi oli juuri silloin rikki, joten täytyi käydä hissillä uudestaan:

(Kävin jo. Maksimilasti 17 henkilöä. Kuljettajamies vihreissä huomioliiveissä. Liikkeelle lähdettiin 12:n ihmisen lastilla, kun viimeisen mummon rollaattori oli täyttänyt keskialan. Muutama istumapenkki laidalla. Näköaloja ei ollut, tunnelissa noustiin viistoon 45 asteen kulmassa. Kiintoisaa, mielestäni.)

Olen kävellyt kaikkien Söderistä pois vievien siltojen yli. Pisimmätkin silloista olivat helppoja! Kun taas esimerkiksi Prahassa huikean korkean, pitkän ja vilkkaan autoliikennesillan kävely kukkulalta kukkulalle, etelästä keskustaan (toisin kuin mitkään jokisillat) sai enteilemään korkeuskammoa.

Joistakuista Tukholma on tylsä monesti käytynä. Oma reseptini on miettiä etukäteen missä haluaa käydä. Toteuttaa tarpeeksi kiinnostava ohjelma. Kulkea uusia katuja, mutta myös vanhoja niin, että alkaa tuntua kotikaupungilta, jossa osaa ilman karttaakin. Tietää ja tuntee, missä on mitäkin.

***

SÖDERMALMIN Kirpputorilistani:

Punainen Risti "Kupan", Östgötagatan 65, välillä Blekingegatan - Gotlandsgatan. (SoFo)

Myrorna, Götgatan 79, Blekingegatanin kulmassa. (SoFo = "Etelään Folkungagatanilta")

Emmaus, Götgatan 14, ovi Peter Myndes gatanilla, Kaupunginmuseon vieressä.
Kirjahyllyt hieman tyhjenemässä tammikuussa 2013.

Stadsmission, Hornsgatan 56, Mariatorgetin luoteisnurkalla.

Myrorna, Hornsgatan 96, edellistä lännempänä, kadun pohjoislaidalla.

(Viking-satamaa lähinnä pieni Stadsmission kulmassa Skånegatan/Nytorgsgatan)

***

NORRMALM: Myrorna, Adolf Fredriks Kyrkogatan 5-7, tuon kirkon puiston etelälaidalla. Löytyy vasemmalta seuraamalla Sveavägeniä pohjoiseen (T) Hötorgetilta. (Puistoon on haudattu Olof Palme ja kirkkoon aikoinaan väliaikaisesti René Descartes, muistomerkki.)

VASASTAN: Myrorna, Tomtebogatan 5. Sankt Eriksplanilta (T) luoteeseen.

***

Sarjakuvakaupat (4) joiden asiakas olen: "Begagna" = käytetyt, second-hand, halvat.

1) GAMLASTAN "Comics Heaven", Stora Nygatan 23. Halpa, runsas, avara, paljon selailtavaa, sekä käytettyjä että uusia. (Västerlånggatanilta Kåkbrinkeniä alas länteen/lounaaseen, Kåkbrinkenin kulmassa)

2) GAMLASTAN: "Serieboden" Västerlånggatan 26-28, kujalla Sven Vintapparegränd, kellarissa jossa en ole koskaan ikkunasta nähnyt yhtään asiakasta? Toki myy netissä. Selaillessani puoli tuntia siellä kävi yksi nuori mies kysymässä kaverinsa sarjakuvien arvoa, jota ei paljon luvattu. Lisäksi myyjämiehen kaveri tai kumppani saapui toiseksi tiskin taakse. Ostin 93 kruunulla. Käytettyjä ruotsalaisia, ei nähdäkseni uusia.

3) SÖDER: "Alvglans", Östgötagatan 19, Moskeijasta koilliseen. Ulkolaatikoissa selailtavaa. Vaikuttaa edellisiä kalliimmalta.

4) SÖDER: "SerieSlussen" Bellmansgatan 26A, Maria Magdalenan kirkon puiston länsipuolella, Skt. Paulsgatanin kulmassa (Mariatorgetin itäkortteli). Avara, runsas, Gamlastanin liikkeitä kalliimpi. Kauppias heittää puhelimeen ruotsin lisäksi sujuvasti suomen sanoja, "Terve!" ym.

Muita sarjakuvakauppoja.

5) SÖDER: Edellisen naapurina, Bellmansgatan 26, on myös pieni, ahdas putki "Staffars Serier".

6) SÖDER: "Mickes" Långholmsgatan 20 (Hornsgatanin länsipäästä pohjoisee), pieni, enemmän äänilevyjä.

7) VASASTAN: "Nostalgipalatset" St. Eriksgatan 101, sarjis-albumeja, paljon vanhoja leluja vitriineissä katseltaviksikin!

8) VASASTAN: "Serier & Sånt", Upplandsgatan 87 (=entinen "Seriegrossisten", aiemmin Upplandsgatan 50:ssä), iso kauppa, runsas sarjakuvavalikoima, yleensä kaikki muoveissa, ei voi selata.

***

Kaksi Lidliä olen nähnyt Tukholmassa ulkoa, mutta en ole käynyt: Söderissä: Folkungagatan, Medborgarplatsenin Hotelli Malmenin korttelissa.. (Yövyin Malmenissa 1970-luvulla). Toinen Liljeholmenin ostarilla. Kolmas Sveavägenin pohjoisosissa. Kungsholmenilla neljäs.

******

Tukholmasta Berliiniin.

Jotkut ihmiset innostuvat kaupungeista erityisesti Berliinistä. Mieleeni tulee dekkarikirjailija Outi Pakkanen (äitinsä satukirjailija Kaija Pakkanen, veljensä pyöräilevä kirjailija Jukka Pakkanen). Outin kirjoissa on Helsingin paikallisväriä, oma kaupunginosansa Lauttasaari. Luin äskettäin yhden Outin Töölöön sijoittuvan, sujuva juttu, vaikkei erityisen hyvä.

Minullekin Berliini oli positiivinen yllätys! Olen miettinyt miksi, verrattuna Prahaan, Budapestiin, Riikaan ym. itäeurooppalaisiin? Berliini on ilman muuta niistä kaikista "helpoin" kohde, kielen ja toimivuuden puolesta. Tavallaan Berliini on pohjoismaisesti kotoisin.

Hämmästyin esim. miten turvalliselta paikalta Berliini tuntui. Puistometsissäänkin viihtyi yksin kuin täällä kotona. Tietenkin mikä tahansa huono kokemus veisi turvallisuus-illuusion, mutta en ole kohdannut rikoksia tai väkivallan uhkaa vielä missään muualla kuin - vain Suomessa.

Berliinistä on kiinnostavaa matkustaa lähikaupunkeihin, vaikkapa idässä Frankfurt an der Oder, Itä-Saksan Frankfurt. Pohjoisessa Oranienburg Sachsenhausenin keskitysleireineen. Ja lounaassa Lutherstadt Wittenberg. Helppoja ja halpoja junamatkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti