keskiviikko 8. elokuuta 2018

266. 'Psykopater Online' - psykopaatit netissä

Ruotsalainen kouluttajapariskunta Duvringe ja Florette on kirjoittanut jo kolme kirjaa psykopaateista: 'Psykopater i arbetsliv', 'Kvinliga psykopater' ja uusimpana (2018) 'Psykopater Online', joka näytti kiinnostavalta selailtavaksi, mutta osoittautui jännityskirjan veroiseksi! 241-sivusta kirjaa ei olisi malttanut laskea käsistään lukematta heti loppuun asti!
.
'Psykopaatit verkossa' sisältää 14 dramatisoitua tosikertomusta hyväksikäytöstä parisuhteessa, uhrien näkökulmasta. Uhreista 8 on naisia ja vain 6 miehiä, vaikkakin kirjan psykopaatit jakautuvat tasan 7-7, yhden lesbopariskunnan vuoksi. Kukin tosikertomus pohjustaa vuorollaan 14 luvun teoreettista selitysosaa.
.
Lukujen nimistä hahmottuu kirjan teoriarakennelma: Vad är en psykopat? När online blir offline. Kvinliga och manliga psykopater. Den mörka triaden. Varningssignaler. Romansbedrägerier. Lögn. Manipulation. Gaslighting. Destruktiva relationer. Empati. Sex, flört och promiskuöst beteende. Psykopatens hjärnä. Självkänsla - vägen ut.
.
Kertomuksia elävöittävät Tinder-keskustelut, kaikessa yksinkertaisuudessaan:
Jari: Hej, läget?
Paula: Hej, bra.
J: Naijs bild.
P: Tack.
J: Är Paula ditt riktiga namn?
P: Japp. Och du, heter du Jari?
J: Yes, kör alltid med riktigt namn, så Jari stämmer.
P: Bra bild. Snygg tatuering.
J: Tack gjord i Thai land.
jne (s.37).
(Ensimmäinen varoitusmerkki:
"Han skrev med lite konstig stavning.")
.
James Fallon jakaa psykopaatit kahtia (vapaasti kääntäen):
a) primäärisiin, joita luonnehtii: empatian puute, syyllisyydentunteen ja katumuksen puute, manipuloivuus, tunteettomuus, pinnallinen sielunelämä, valehtelunhalu, pinnallinen viehätysvoima, mahtaileva omakuva.
b) sekundäärisiin (sosiopaatteihin): impulsiivisia, pitkän ajan suunnitelma puuttuu, jatkuva stimulanssin tarve, huono oman käyttäytymisen kontrolli, voimakas reaktioherkkyys, holtiton sukupuolielämä.
.
Luonteenpiirteiden mustana kolmikkona esitetään seuraavaa:
a) Machiavellismi (toisten hyväksikäyttö, valehtelu, vilppi, imartelu)
b) Psykopatia (katumuksen ja moraalin puute, tunteettomuus, kyynisyys)
c) Narsismi (haluaa muilta palveluksia, huomiota, ihailua, mainetta, statusta).
.
Aiemmin miehiä vähemmälle huomiolle ovat jääneet naispuoliset psykopaatit, jotka manipuloivat uhrejaan, esiintyvät draama-kuningattarina, vaihtelevat käyttäytymistään äärilaidasta toiseen, käyttävät seksiä kauppatavarana ja palkitsemisen välineenä saadakseen mitä itse haluavat. Psykopaatilta puuttuvat tunteet toista ihmistä kohtaan, hän haluaa itse pelkästään saada valtaa, rahaa ja aineellista rikkautta.
.
Ingrid Bergmanille Oscar-voiton tuoneesta elokuvasta 'Kaasuvalo' (Gaslight, 1944) on saanut nimensä psykopaatin tekniikka 'gaslighting' - yrittää saada uhri tuntemaan itsensä mieleltään häiriintyneeksi. Psykopaatti järjestelee uhrin näkemään harhanäkyjä tai vähintäänkin itsevarmasti valehtelee estoitta asioita väärin päin saaden uhrin epäilemään omia todellisia oikeita muistikuviaan.
.
Psykopaatteja ei pystytä parantamaan, koska vika on aivoissa, joita ei osata vielä leikata parantavasti. Psykopaattia ei pysty koskaan voittamaan väittelyssä. Ainoa keino pelastua psykopaatilta on vaieta täysin ja katkaista kaikki yhteydenpito, jolloin psykopaatti saattaa kyllästyä ja etsiä uuden helpomman uhrin. Psykopaatin uhrin olisi ymmärrettävä, ettei syyllisyys jakaudu kahtia: uhri EI ole osasyyllinen.
.
Luin kirjan kerran läpi elämyksenä, kahdella istumakerralla, enkä opiskellut sitä, joten kertaan edellä vain pinnallisia muistikuviani, maistiaisiksi, nautittavasta kirjasta, jonka tarinoista voisi hyvin filmata 14-osaisen viihteellisen TV-sarjan!
.
Mietin omia kohtaamisiani uusien ihmisten kanssa verkossa ja treffeillä. Vähintäänkin muutama prosentti tai enemmänkin kontakteista on tapahtunut psykopaattien tai psykopaatteja muistuttavien narsistien kanssa?
.
Miten helposti olen syyllistänyt itseäni epäonnistumisista, vähintään 50-70-90 prosenttisesti. Kuitenkin toinen osapuoli on saattanut ollakin psykopaatti harjoittamassa omaa tunteetonta peliään pelkästään 100-prosenttisesti oman hyötynsä ajamiseksi. Siksi Duvringen ja Floretten kirjan tarinat ovat lohdullisia vertaistukena: miten huonosti joillekuille toisille on käynyt, rahat menneet, velat jääneet, elämä raunioina, ym.
.
6953. Duvringe, Lisbet + Florette, Mike: Psykopater Online. Riskfyllda relationer vid dejting. Förord av James Fallon. 14 uhria (8n+6m)
7.8.2018 (2018) Lind & Co 2018 S 256 s. E01 lk.14.8
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti