perjantai 2. maaliskuuta 2018

257. Pepysin päiväkirja 1660-luvulta

Englantilainen korkea virkamies Samuel Pepys (1633-1703) kirjoitti 26-36-vuotiaana 10 vuoden ajan päiväkirjaa (1660-1669), kunnes lopetti silmäongelmien takia. Hän käytti  salakielenään pikakirjoitusta, Thomas Sheltonin Tachygraphy-järjestelmää.
.
Luettunani 350-sivuisen lyhennetyn suomennoksen tekee mieleni päästä selailemaan laajempia englanninkielisiä versioita (tai elämäkertatutkimusta), joita olin huomaavinani Pasilan kirjavaraston hyllyllä luokassa 828. Aivan ensilehdiltä en tarinaan innostunut vielä yhtä paljon kuin edettyäni pitemmälle!
.
Kirjassa eletään restauraation aikaa. Sotilasdiktaattori Oliver Cromwellin (1599-1658) puritaanien 'keropäiden' tasavallan kaudesta palataan takaisin 'kavaljeerien' kannattamaan kuningasvaltaan. Vuonna 1649 mestatun kuninkaan Kaarle I:n poika Kaarle II Stuart kutsutaan v. 1660 Englannin valtaistuimelle.
.
Muita tapahtumia: Englannin ja Hollannin sota. Rutto leviää Englantiin. Lontoon suuri tulipalo. Teloituksia. Mr Pepys rakastaa vaimoaan, mutta harrastaa muitakin naisia, paljastuu, ja avioliitto muuttuu riitaisaksi.
.
Poiminnoista ilmenee ajan henki ja käytöstapojen karkeus.
.
7.2.1660. Halliin, missä näin Monkin sotilaiden pitelevän pahoin Billingiä ja kaikkia kveekareita, jotka olivat siellä kokouspaikassaan, ja sotilaat kohtelivat heitä todella kovin karkeasti ja ansaitsevat kaiken moitteen. Mr Moore kertoi minulle kuvataulusta, joka oli ripustettu Pörssiin ja jossa isot pakarat työnsivät kakkaraa Lawsonin suuhun, ja kuvan yläpuolella oli kirjoitus: "Alahuoneen kiitokset."
.
6.5.1661. Kuulin tänä iltana, että Yorkin herttuan poika on tänään kuollut, mikä minun uskoakseni on kaikille mieleen; eikä se kuulemma suuremmin sureta herttuaa ja herttuatarta itseäänkään.
.
27.1.1662. Tänä aamuna mennessämme Tower Hillille näimme, että siellä odotteli kolme kehikkoa, joilla lordi Monson ja Sir Henry Mildmay ja kolmas mies piti kiskottaman teloituspaikalle ja taas takaisin köysi kaulassaan; ja näin aiotaan tehdä joka vuosi, tänään kun on se päivä kun he tuomitsivat kuninkaan. (Kuninkaan teloittajien (1649) valeteloitus).
.
28.12.1662. Nousin ja vaimoni kanssa kirkkoon ja pois lähtiessämme menimme molemmat ulos ennen lady Battenia, koska Sir W. Batten ei ollut siellä, ja uskon tuon harmittavan häntä.
.
28.11.1663. Hollannissa on julkisesti ivattu kuningastamme. Yhdessä kuvassa hänen taskunsa on käännetty nurin ja ne roikkuvat tyhjinä; toisessa kaksi hovimiestä tyhjentää hänen taskujaan ja kolmannessa hän saattelee kahta naista muiden häntä pilkatessa; mikä yhteensä ottaen merkitsee suurta halveksuntaa.
.
16.9.1664. Tapasin Mr Pargiterin... Keskustelimme Venäjästä, jonka hän sanoo olevan surkea maa, ja vaikka Moskova onkin hyvin suuri kaupunki, sen suuruus johtuu siitä, että talot ovat etäällä toisistaan, ja väkeä siellä on kaupungin kokoon nähden vähän ja talot ovat vaatimattomia ja kurjia ja keisari itsekin asuu puutalossa. Väki pysyttäytyy sisällä läpi talven; muutama harva pelaa shakkia mutta enimmät vain juovat ajankulukseen. Yleislääkkeenä kaikkiin tauteihin heillä on hikoiluhuoneensa; tai jos väki on köyhää, se kömpii omaan lämmitettyyn uuniinsa ja loikoilee siellä. Kaikkinainen oppi on hyvin vähäistä.
.
4.11.1665. Päiväaterian jälkeen virastoon ja viivyin siellä myöhään ja olin ylen huolissani sen takia, että 100 merimiestä seisoskeli alhaalla viraston edessä kaiken päivää kiroten ja manaten meitä ja särkien ikkunanlaseja ja vannoen, että repisivät talon ensi tiistaina hajalle.
.
22.11.1665. Tänä päivänä julkaistiin ensimmäiset Oxford Gazetten numerot, jotka ovat sangen hauskan näköiset ja täynnä pelkkiä uutisia eikä mitään turhaa hupsutusta. Niitä kirjoittaa Williamson.
.
10.3.1666. Tämä kerkeän puoleinen huvitusten harrastukseni johtuu siitä, että tiedän tämän elämäni vaiheen olevan otollisinta siihen; sillä oman huomioni mukaan unohtavat enimmät maailmallisesti menestyvät miehet nauttia elämästään, kun keräävät omaisuutta, ja lykkäävät huvittelun siksi kunnes ovat äveriäitä, ja silloin heidän on liian myöhäistä saada siitä itselleen mitään iloa.
.
2.9.1666. (Lontoo palaa!)
Kello kolmen maissa aamulla tuli Jane herättämään meidät kertoakseen suuresta tulipalosta, jonka he olivat nähneet riehuvan Cityssä. - - Seitsemän tienoissa tulee Jane kertomaan, että tuli on tänä yönä polttanut poroksi yli 300 taloa ja nyt on Fish Street London Bridgen luona pitkin pituuttaan liekeissä. Laittauduin kiireesti kuntoon ja kävelin Toweriin ja kiipesin yhteen ylimmistä näköalapaikoista. Näin kaikkien talojen palavan siinä päässä siltaa ja suunnattoman suuren palon riehuvan sillan pään tällä ja tuolla puolen, mikä sai minut pelkäämään mm. sillalla asuvan Sarahimme puolesta. Kapusin alas sydän tulvillaan ahdistusta ja menin Towerin linnanpäällikön luo, joka kertoo minulle, että tuli syttyi tänä aamuna kuninkaan leipurin talossa Pudding Lanen varrella ja on jo polttanut Pyhän Magnuksen kirkon.
.
Vuokrasin veneen ja soudatin itseni sillan alitse ja näin siellä surkean ja suuren palon. Tältä puolelta olivat Mitchell-paran talo ja muut talot Old Swaniin saakka jo palaneet ja tuli eteni niin että vähässä ajassa saavutti Steelyardinkin. Joka ainut yritti toimittaa tavaroitaan turvaan tai syöksi niitä jokeen tai vei proomuihin, jotka odottivat sillan luona. Ihmisparat viipyivät taloissaan kunnes liekit jo niitä nuoleksivat ja sitten ryntäsivät veneisiin tai kiipeilivät yksiltä laituriportailta toisille. - - Tuli levisi riehuen joka suuntaan kenenkään yrittämättä sitä tukahduttaa vaan jokaikisen tyytyessä korjaamaan talteen tavaroitaan. - -
.
Läksin White Halliin ja menin kappeliin kuninkaan aitioon ja esitin selonteon joka tyrmistytti kaikki ja kuninkaalle lähdettiin viemään sanaa. Sitten minut kutsuttiin kuninkaan luo ja kerroin näkemästäni ja sanoin, että ellei hänen majesteettinsa käskisi repiä taloja ei tulta pysäyttäisi enää mikään. Kuningas käski minun mennä ilmoittamaan ylipormestarille hänen nimissään, ettei mitään taloja ollut lupa säästää vaan ne oli revittävä hajalle tulen tieltä. - -
.
Cannon Streetiltä vihdoin löysin ylipormestarin, joka näytti lopen nääntyneeltä. Kuultuaan kuninkaan käskyn hän kirkaisi kuin pyörtyvä nainen: "Herra armahda, mitä voin tehdä? Voimani ovat lopussa: väki ei tottele minua. Olen revittänyt taloja, mutta tuli tavoittaa meidät pikemmin kuin ehdimme tehdä niin." Ihmiset kaikki olivat likimain sekapäisiä eikä tulta yritetty tukahduttaa millään keinoin. Niillä tienoin on sitä paitsi taloja hyvin tiheässä ja ne ovat täynnä tulenarkaa tavaraa, kuten Thames Streetillä pikeä ja tervaa, ja varatoissa on öljyä ja viinejä ja konjakkia ja muuta. Ja kaiken kukkuraksi nähtiin väen täyttävän tavaroillaan kirkon, vaikka sen itsensä olisi pitänyt tällä hetkillä niissä hiljentyä.
.
Kello näytti tähän päästyä kahtatoista ja läksin kotiin ja löysin sieltä vieraani. Söimme erinomaisen aterian ja seurustelimme niin rattoisasti kuin tällä tällaisella hetkellä saatoimme.- -
.
5.10.1666. Tänä päivänä palatessani kotiin tuli minua vastaan muuan Mr Kirtonin, kirjakauppiaani sukulainen. Hänen uskonsa mukaan on kirjoja palanut yli 150'000 punnan arvosta; kaikki suuret kirjakauppiaat ovat likimain tuhon omat; eikä tässä kyllin, vaan lisäksi paloivat kaikki varastot, joita heillä oli omassa hallissaan ja Christchurchin alla ja muualla. Suuri puute niin ollen syntyy kirjoista; ja muiden muassa uudesta raamatusta, jonka hän arvelee pian olevan 40 punnan hintainen.
.
***
6850. Pepys, Samuel: Päiväkirja (The Diary of Samuel Pepys (1660),toimittanut Henry B Weathley, valikoinut ja suomentanut Jouko Linturi.
24.2.2018 (1660-69) Tammi 1966 S 356 s. 01V1 lk.828
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti