maanantai 3. huhtikuuta 2017

225. Bramiini Vidiadhar Naipaul

Brahmaani on 'jumalallisen tiedon omaava' ylimmän intialaisen kastin jäsen, elävien olentojen päämies. Bramiinin persoona on loukkaamaton, hän nauttii kunnioitusta ja etuoikeuksia. Hänen päätehtävänsä on Vedan opiskelu ja opettaminen sekä uhritoimitusten suorittaminen.
.
Bramaani 1) opiskelijana osoittaa opettajalleen nöyrää kunnioitusta, 2) perheenisänä suorittaa tavanomaiset tehtävät, 3) erakkona harjoittaa uskonnollista mietiskelyä metsässä, 4) kerjäläismunkkina pyrkii saavuttamaan täydellisen riippumattomuuden maallisesta ja siten pelastumaan jälleensyntymisen kiertokulusta. (Pentti Aaltoa referoiden, Otavan Iso Tietosanakirja 1960)
.
Huomasin Trinidadin lahjakkaasta intialaisperäisestä bramiini-sukuisesta Capildeo-Naipaulin perheestä julkaistun laajan elämäkerran (vuonna 2008).
.
.
(luettu 6683.) French, Patrick: The World Is What It Is. The Authorized Biography of V.S. Naipaul.
(Vidiadhar Surajprasad s.1932, Oxford 1950, Nobel 69-v. 2001. Äiti Droapatie Capildeo,77,1913-91, isä Seepersad,47,1906-1953. Kamla, Vidia, Sati k.1984, Mira, Savi, Shiva (1945-85), Nella (7 kpl). 1. vaimo Patricia Hale 1932-3.2.1996, rakastajatar Margaret Gooding 1942-. 2. vaimo muslimi Nadira Alvi 1953-.)
2.4.2017 (2008) Picador 2008 S 555 s. H01 lk.828 /elämäkerrat
.
.
Kiinnostavinta kirjassa onkin, ettei pelkästään keskitytä yhden henkilön, Nobel-kirjailija Vidia Naipaulin, ansioluetteloon, vaan elämänkulun varrella kohdatuista henkilöistä tai vähintäänkin sukulaisista kertyy useita pienoiselämäkertoja.
.
Aloin innolla lukea, eräistä mielikirjailijoistani, Vidiasta ja pikkuveljestään Shivasta. Aioin ottaa valokuviakin Naipaulien perhekuvista ja liittää multimedia-viesteihini. Mutta mitä pitemmälle luin, sitä kurjemmaksi olennoksi päähenkilö V.S. tuntui muuttuvan.
.
Vaikka olihan jo ystävä Paul Theroux kirjoittanut 'Sir Vidian varjon', pitihän minun tietää. Olin lukenut Shiva Naipaulin pienois-omaelämäkerran ja Vidian vastaavan "esipuheen omaelämäkertaan", jotka vailla elämän tummimpia varjoja. Haluaisin yhä lukea kaikki Vidian ja Shivan kirjat, jopa lehtiartikkelitkin.
.
Kehitysmaaromanttisesti on kiva samaistua lahjakkaaseen intialaispoikaan trooppisella saarella Trinidadissa, tarkkailemassa Miguel Streetin värikästä, köyhää, silti toimeentulevaa väkeä 1930-40-luvuilla. Isä Seepersad Naipaul on paikallisen sanomalehden (Trinidad Guardian) toimittaja.
.
Bramiini-sukuisen perheen kotona luetaan kirjoja, Shakespearea, Dickensiä, Maughamia, ollaan lukutaitoisia. Kaikki lapset, 5 tyttöä ja 2 poikaa, ovat harvinaisen lahjakkaita ja saavat stipendejä opiskeluun, ulkomaillekin Intiaan ja Englantiin. Sisaret avioituvat lääketieteen tohtoreiden kanssa. Eno on opiskellut kemian tohtoriksi Lontoon yliopistossa.
.
"Nuorena Vidia oli snobi mutta hauska, vanhempana pelkästään snobi."
.
Frenchin vivahteikas kirja perustuu suureen määrään sukulaisten ja tuttavien haastatteluja, sekä USA:n Oklahomassa toimivan Tulsan yliopiston 470'000 dollarilla vuonna 2002 ostamaan Naipaulin arkistoon, joka sisältää luonnoksia, kirjeitä ja päiväkirjoja - myös 3.2.1996 kuolleen 1. vaimon Patricia Halen päiväkirjat!
.
Vidia saa 17-vuotiaana stipendin Oxfordin yliopistoon ja jää sille tielleen, Englantiin ja maailmankansalaiseksi. Kirjeet kulkevat, isän ja äidin neuvoin. Vidia avioituu 22-vuotiaana samanikäisen englantilaisen opiskelutoverinsa Pat Halen kanssa. Pop-laulaja Michael Jacksonin tavoin Vidia vaikuttaa valkopesevän (henkisesti) itseään vaaleammaksi ja vaaleammaksi, eroon erityisesti Karibian mustaihoisesta väestöstä, mutta ylemmäs intialaisistakin alemmista kasteista.
.
Luulen, että avain Vidian ylemmyydentuntoon on brahmaani-usko. Alusta alkaen hän on ollut kotonaan palvottu esikoispoika, sitten koulun priimus, koko Trinidadin 'isänmaan toivo' ja ylintä kastia intialaisista. Lopulta hän on valitsemallaan kirjailijan työuralla saanut kuningatar Elisabetilta aatelisarvon vuonna 1990 ja kerännyt joukon merkittäviä kirjallisuuspalkintoja, huipentumana Nobelin vuonna 2001.
.
(Nobelia odotettiin jo 60-vuotiaalle Naipaulille vuonna 1992, jolloin palkinnon nappasikin karibialainen kilpailija Derek Walcott, mistä seurasi maantieteellisistä syistä 9 vuoden odotustauko, 69-vuotiaaksi.)
.
Töitä nuori parikymppinen Vidia hankki mm. BBC:n Karibian alueelle suuntaamien radio-ohjelmien toimittamisesta, mutta 1950-luvun rasismi esti hänen etenemisensä yli oman kansanryhmänsä pienen lokeron. Sieltäköhän alkavat Vidian raivostumiset kaikista kohtaamistaan tai epäilemistään itseensä kohdistuvista vähättelyistä ja loukkauksista. Mutta mistähän toisaalta muiden ryhmien ja ihmisten loukkaaminen ja vähättely.
.
Menestyskö nostaa alaruumiin eritteitä pienen miehen päähän. Vidia on Napoleonin kokoinen, 5 jalkaa 6 tuumaa, 167-168 cm. Ehkä elämäntaistelu ja luonnon valinta vaativat, että monet pinnalle pääsevät henkilöt myös kurkottavat kaulaansa, käyttävät kyynärpäätaktiikkaa tai tallaavat alempiaan. Nöyrimmät henkilöt painuvat huomaamattomina unholaan.
.
Mieskirjailijalla on viehättävä, lempeä vaimo, yhtä oppinut ja saman ikäinen, joka osittain elättää aloittelevaa kirjailijaa tekemällä opettajan töitä pätkittäin, muuttaen ja matkustaen ympäri maailmaa kirjailijan mukana, tavaten hänen kauttaan kiinnostavia ja merkittäviä ihmisiä. Vaimo lukee ja arvioi, tukee ja ihailee nerokasta miestään, joka puolestaan arvioi vaimonsa kirjoitukset mitättömiksi. Lapsia perheeseen ei saada, niiden sijaan rintasyöpä.
.
Taiteilijan vaimon kohtalo. Elämästä tulee kuuluisampi kuin tavallisena opettajattarena, jolloin emme tietäisi mitään Patricia Halesta (1932-1996), mutta jolloin hänellä olisi ehkä ollut oma uransa ja merkityksensä oppilaiden ja kollegojen parissa, ehkä omia lapsiakin. Omistautuva rakkaus petetään, aviomies viettää aikaansa bordelleissa ja hankkii 40-vuotiaana seuraaviksi 24 vuodeksi rakastajattaren, 10 vuotta nuoremman intohimoisen Margaretin.
.
"Koko ikänsä Vidia on puhunut hevonsontaa, mutta samaan aikaan kirjoittanut upeasti!"
.
Vidia on henkilö, jonka haluaisi tuntea hänen kirjoitustensa kautta, ei ihmisenä. Tai nuorempana hän osasi olla hauska ja mukavakin, sitten hän katkoi ystävyyssuhteensakin noustessaan omaan korkeuteensa.
.
Suomi vilahtaa Frenchin kirjassa pari kertaa. Kirjoittaessaan 'Mr. Stone' -kirjaa Naipaul perehtyi moderniin arkkitehtuuriin ja lainasi ja luki kirjoja Alvar Aallosta sekä Oscar Niemeyeristä. Käytyään Sao Paulossa 1994 hän haukkuu kokemansa Niemeyerin rakennukset. "Awful architecture." "Later, you see how mad it was to praise those people, and that it would be a gift to Brazilian people to pull it down." (s.187). Kovasanaista kritiikkiä Naipaulin tapaan.
.
Pariisissa vuonna 1951 (18-vuotias) Vidia osti suklaarasian viehättävälle suomalaiselle neidolle Dorrit Hintzelle (19-v.) ja he viettivät yhdessä kolme päivää. Parikymmentä vuotta myöhemmin 1972, Naipaulin ollessa kirjailijakiertueella Skandinaviassa, he tapasivat Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa. Dorrit, avioituneena Ingvall (1931-2010) oli journalisti ja naimisissa suomalaisen kirurgin Bo-Erikin (1926-2006) kanssa.
.
Kirjallisena esikuvanaan Vidia piti isäänsä Seepersadia (kuoli 47-vuotiaana vuonna 1953), mutta toisaalta haukkui isänsä heikkoutta perheensä huoltajana.
.
Osittain isä Seepersadilta periytyviä poika Vidian kirjoitusohjeita:
.
1. Älä kirjoita yli 10-12 sanaa pitkiä virkkeitä.
.
2. Joka virkkeen pitäisi esittää selkeä väittämä. Sen pitäisi lisätä jotakin edelliseen virkkeeseen. Hyvä kappale on sarja selkeitä, toisiinsa liittyviä väittämiä.
.
3. Älä käytä pitkiä sanoja. Jos englanninkielisten sanojesi keskipituus on yli 5 merkkiä, jotakin on pielessä. Lyhyiden sanojen käyttö pakottaa miettimään mitä on kirjoittamassa. Vaikeatkin ajatukset voi paloitella lyhyiksi sanoiksi.
.
4. Älä koskaan käytä sanoja, joiden merkityksestä et ole varma.
.
5. Aloittelijan tulisi välttää adjektiiveja, paitsi väriä, kokoa ja määrää koskevia. Käytä adverbeja niin vähän kuin mahdollista.
.
6. Vältä abstraktisuutta. Pyri aina konkreettisuuteen.
.
7. Harjoittele kirjoittamista tällä tavalla joka päivä, kuusi kuukautta. Pieniä sanoja; lyhyitä, selviä, konkreettisia lauseita. Voi tuntua kömpelöltä, mutta opettaa kielenkäyttöön. Voit jopa päästä eroon yliopistossa omaksumistasi huonoista kielenkäytön tavoista. Voit sivuuttaa nämä säännöt vasta kun ensin läpikotaisin ymmärrät ja hallitset ne!
.
Mielestäni hyviä ohjeita!
Kuinkahan Ankkalinnan kansanedustaja Vesiperä puheissaan, jotka oli myös levytetty, lausuikaan: "Kunnallispoliittisissakin neuvotteluissa on käsittelyssä oleva asianhaara koettu vaikeaselkoiseksi, ja nähtäväksi jäänee, että kokonaisratkaisun hahmotus tulee edelleen siirtymään jatkokäsittelyyn..."
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti