Lukiessani teosta Jan Gympel: 'Arkkitehtuurin historia' (jonka arkkitehti Lehtovuori mainitsi matkamuistelmissaan alalta ainoaksi suomenkielellä julkaistuksi) kohtasin (sivulla 27) kuvauksen, jossa norjalainen sauvakirkko yhdistettiin Romaaniseen tyyliin?
"Pohjoismaissa syntyi täysin omaperäinen romaanisen rakennustaiteen haara (!!)
- - kirkot puusta - - alueellisia rakennusperiaatteita ja paikallisia materiaaleja - -
"Etelä- ja Keski-Euroopan suurvaltojen kulttuurivaikutukset eivät vielä 1000-luvun alussa ulottuneet juuri lainkaan Skandinaviaan saakka. Ei ollut tarvetta osoittaa mahtia rakennuttamalla monumentaalisia uskonnollisia rakennuksia.
"Hyvin jäsennelty tukirakenne jätettiin usein näkyville ja vaikutti hyvin loogiselta.
Tässä suhteessa sauvakirkot muistuttivat varhaisromaanisia kivirakennuksia." (!!)
(Mutta sitten toisaalta hieman ristiriitaisesti:) - - "kehittyi ainutlaatuinen arkkitehtoninen luomus, jota ei voida verrata minkään muun alueen rakennustaiteeseen".
***
Tutkin taannoin eri lähteistä ja luokittelin useita kymmeniä rakennuksia niiden arkkitehtonisen tyylin mukaan. Yhden Dekonstruktivistisen, muutaman Postmodernin, jonkin Rationalistisen...
Brutalismi on siitä mukavaa, että sen tunnistaa helpoimmin, nopeimmin, ihan heti... Amsterdamin koulukunnan tiilinen Ekspressionismi on kiinnostavaa. Goottilaisia kirkkoja tuntuu olevan liikaa, mutta Romaaniset sitten välillä ilahduttavat. Funktionalismi yleensä viehättää. Hollannin 'De Stijl' oli uusin oppimani tyyli, sen kaunein ja ehkä ainoa oikea esimerkki on upea. Renessanssilla ja Barokilla oli puolensa. Kertaustyyleinä kaikki tulivat vuorollaan uudelleen muotiin.
***
Amerikan arkkitehtuuri-instituutilla AIA:lla on mainio 25-vuotis-palkinto. Sellainen myönnetään vuosittain vasta yli 25-33 -vuotiaalle rakennukselle, joka on YHÄ, neljännesvuosisadan jälkeen, huippusaavutus! Palkinnon jakaminen aloitettiin 1960-luvun lopulla, eli niitä on jaettu runsaat 40.
Muutama arkkitehti on saanut palkinnon useammin kun kerran: Louvren Lasipyramidista tunnettu I.M. Pei kahdesti, Mies van der Rohe kolmesti, Frank Lloyd Wright neljästi, olemme varmasti kuulleet heistä, ehkä myös Louis Kahnista, joka voitti palkinnon viidesti? Vain Amerikassa kirjoilla ollut arkkitehti voi nimittäin voittaa tämän kilpailun. Mutta kukapa on voittanut palkinnon useimmin, peräsi kuusi kertaa?
No sepä sama Hvitträskin poika Helsingin rautatieaseman ja Kansallismuseon varjosta, joka piirsi myös Gateway Archin kaaren, jota McDonalds tyylitteli tunnuksekseen. En aina muistakaan, miten arvostettu Eero Saarinen (1910-1961) Amerikassa oli. Hän kuoli siis aivokasvaimeen jo 51-vuotiaana. Hän olisi voinut ehtiä vielä vaikka mitä! Brasiliassa ahertaa yhä arkkitehtina Oscar Niemeyer (s.1907), joka täyttänee joulukuussa 105 vuotta.
Kaksi ensimmäistä AIA:n 25-v. palkintoa sai tosin "Saarinen & Saarinen", sillä Eliel ja Eero toimivat yhdessä kuten myöhemmin lukemattomat avioparit (Raili ja Reima Pietilä, Käpy ja Simo Paavilainen), mutta Elielin kuoltua (1951) sai 4 palkintoa Eero Saarinen yksin. Palkinnot tulivat postuumeina, jälkimaineena vainajille.
***
Entäpä Philip Johnson?
Lapsuuteni Nakke Nakuttajassa Putte Possu tai joku muu Nasulammen asukas muutti lasitaloon. Sarjakuva oli piirretty taiteenlajinsa kultakaudella, 1950-luvulla. Idea oli varmastikin napattu todellisuudesta... sillä Philip Johnson tosiaan piirsi itselleen lasitalon 1949 ja ehti asuakin siinä yli 50 vuotta ja lopulta kuolla siinä. Hän eli vuodesta 1906 lähtien melkein sata vuotta, kolmisen vuotta vaille. Hän piirsi myös mm. lasisen kristallikirkon Kaliforniaan.
***
Olen hahmotellut tapaa esittää historialliset rakennustyylit mieluummin matriisina tai taulukkona (20 x 3/4/5...) kuin pelkkänä pitkän-pitkänä listana (60-100 kpl)?
Mietin voisiko joitakin tyylisuuntia ja variaatioita laittaa rinnakkain vapaamuotoisestikin,
esimerkiksi näin, perustuksista ylimpiin kerroksiin:
20. kerros: a) Neomodernismi b) High-Tech c) Sustainable architecture
19. kerros: a) Postmodernismi b) Dekonstruktivismi
18. kerros: a) Organicism b) Critical Regionalism?
17. kerros: a) Brutalismi b) Strukturalismi
16. kerros: a) Modernismi b) International Style
15. kerros: Totalitarismi a) Fasismi b) Natsismi c) Stalinismi
14. kerros: a) Konstruktivismi? b) Post-Konstruktivismi? c) Futurismi? d) Rationalismi?
13, kerros: a) Funktionalismi b) De Stijl (Hollannin funkis?)
12. kerros: Expressionismi a) Hollanti b) Saksa c) jne.
11. kerros: USA a) Art Deco b) Chicagon koulukunta c) Prairie School yms.
10: kerros: a) Art Noveau b) Jugend c) Kansallisromantiikka
9. kerros: a) Uusklassismi ja kaikki muut Neo-kertaustyylit b) c) d) e)
8. kerros: a) Barokki b) Rokokoo
7. kerros: Renessanssi: a) b) c) eri alueilla
6. kerros: Goottilainen, a) b) c)... varhainen - myöhäinen /eri alueet
5. kerros: Romaaninen a) b) c) eri puolilta Eurooppaa
4. kerros: Keskiaika a) Varhais-kristillinen b) bysanttilainen c) Karolinkien d) Ottomaaninen
3. kerros: Antiikin :Rooman tyyli: a) Italia b) Ranska c) Englanti d)...
2. kerros: Antiikin Kreikan tyyli a) doorilainen b) joonialainen c) korinttilainen
1. kerros: Antiikin Egyptin pyramidit eri vuosisadoilta : a) b) c)...
lauantai 19. toukokuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti