maanantai 26. heinäkuuta 2021

329. Antikvariaatin asiakkaiden luokittelu

Skotlannin suurimman antikvariaatin "The Book Shop" omistaja Shaun Bythell on julkaissut pari suosittua päiväkirjaa kirjakauppiasvuosiltaan. Korona-pandemian suljettua väliaikaisesti kivijalka-liikkeen (vuonna 2020) hän ryhtyi kirjoittamaan uudesta näkökulmasta: nyt jaotellen 20 vuoden aikana kohtaamansa asiakkaat erilaisiin ryhmiin. Tehtävä on hankala ja sattumanvarainen, mutta tulos hauska ja valaiseva.

*

Byshellin antikvariaatin asiakasryhmät (30):

1) Asiantuntija (käyttää täsmällisiä termejä, kuten filatelia, ornitologia tai hippopotomonstrosesquipedalianismi)

1a) Spesialisti (LUENNOI erikoisalastaan, josta kauppias ei tiedä mitään) (-)

1b) Ikävä (haluaa kertoa mielipiteensä, yleensä vihamielisen: rasistisen, xenofobisen, paranoidisen, denialistisen) (-)

1c) Avulias (kertoo jonkin hyödyllisen tiedon) (+)

1d) Antikvaaristen kirjojen keräilijä (väittää nähneensä kirjan halvemmalla muualla. Ostaa harvinaisuuden 800 punnalla ja myöhemmin kehuu huutokaupanneensa sen 16'000 punnalla, eikä jaa voitostaan aiemmille omistajille). (+) Surullisesti kirjankeräilijöiden määrä vähenee vuosi vuodelta, samoin monen klassikon arvo putoaa - ellei kirjasta tehdä TV-sarjaa.

1e) Tee-itse-kotimekaanikko (etsii ja lukee vain vanhan automerkin korjausoppaita) (+)


2) Perhe (yleensä monilapsinen) lastenosastolla

2a) Uupuneet vanhemmat (kippaavat tenavat lastenosastolle saadakseen hetken levon)

2b) Päivähoitola (isä tai äiti käväisee muualla tunninkin asialla)

2c) Toiveikkaat vanhemmat (valitsevat lastensa puolesta näille kirjoja)

2d) Kirjoja rakastavat lapset (mankuvat penseitä vanhempiaan kirjakauppaan)

2e) Keski-ikäiset, jotka keräävät lapsena rakastamiaan kirjasarjoja


3) Salatieteilijä - okkultisti (yksinäinen, epäsosiaalinen, monesti epäsiisti)

3a) Mustiin pukeutuva taiteilija (mies, joka haluaisi uhrata vuohia, halveksii kaupallisuutta ja epäuskoa. Tai wicca-uskoinen ikivanhojen kivikehien palvoja-nainen. Mukavana alalajina magian sijasta pelkkiä taikatemppuja harrastava poika)

3b) Salaliittoteoreetikko (kysytyimmät aiheet presidentti Kennedyn murha ja Viiltäjä-Jack, mutta myös natsien tekemä kansanmurha ja 9/11-terrori-isku. Tyrkyttävät kauppiaalle kirjoja ufoista, Bermudan kolmiosta, poltergeistista ja Haitin Voodoosta. 

3c) Tarot-korteista ennustaja (myös astrologi, unien tulkitsija, homeopaatti, henkiparantaja, Feng Shui- tai keltti-mytologi. Pukeutuu usein homssuisesti, vaatteissa kissan- tai koirankarvoja. Kysyy usein opaskirjaa yrityksen perustamiseen)

3d) Kummitusten metsästäjä (sikäli harvinainenkin asiakas, että Britanniassa 34 % ihmisistä väittää uskovansa kummituksiin ja 9 % saaneensa kontaktin niihin - USA:ssa vastaavasti 46 % ja 18 prosenttia. Neljä asiakasta on nähnyt kummituksen Bythellin antikvariaatin portaikossa)

3e) Käsitöiden harrastaja (eläköitynyt nainen, joka etsii mitä kummallisimpia käsityö-aiheita: luonnonkivien maalauksesta kutomiseen koiran karvoista! Täsmälleen oikeaa kirjaa ei yleensä löydy liian tavallisista savitöistä tai ompelemisesta)


4) Vetelehtijä (kysyy kirjan sijasta kellonaikaa, lähintä hyvää lounaspaikkaa tai seuraavan linja-auton lähtöaikaa, mutta joskus etsii jotakin, mitä ei sano ääneen)

4a) Erotiikan etsijä (usein parrakas ja iäkäs mies, pitkä takki, kaulukset ylhäällä, hattu, tummat lasit. Kuljettaa pitkään selailemansa pornokirjan Rautatie-kirjojen osastolle ja joskus vaihtaa kansipaperit viattoman näköisiin. Teiniporukat puolestaan kikattavat katsellessaan japanilaisia kuvakirjoja ylisuuriksi piirretyistä sukupuolielimistä ja pakenevat eri suuntiin myyjän lähestyessä. Naiset eivät salaile erotiikan selailuaan, mutta ilmehtivät sekä uteliaisuutta että pettymystä)

4b) Ajantappaja (pitää sadetta tai odottaa reseptilääkkeen taikka autonkorjauksen valmistumista. Ei osta mitään. Paikkakuntalaisena juoruilee mielellään naapureista. Pahin laji maanviljelijä, jolla on yksinäisessä työssään harvoin mahdollisuus kertoa mielipiteensä asioista - paitsi kirjakaupassa käydessään)

4c) Ikävystynyt puoliso (istuu mukavimmalle tuolille odottamaan, kun vaimo selaa kirjoja. Näppäilee matkapuhelinta tai huokailee ja vilkuilee kelloa 15 minuutin sovitun ajan)

4d) Omakustannekirjailija (lapsenlapsilleen tarinoita kirjoittanut tai työvuosiaan muisteleva kirjailija vaivaannuttaa. POIKKEUS: Paikallishistoria käy kaupaksi ja sellaisen kirjoittaja on tehnyt korvaamatonta työtä haastatellessaan vanhoja ihmisiä!)


5) Parrakas eläkeläinen (nainenkin, kiertää maata asuntovaunulla, hidastaa liikennettä, pysäköi tukkeeksi kaupan eteen, valittaa kaikesta, eikä osta mitään)

5a) Tekokuitu-urheiluasuinen (tutkii tarkkaan kartan ja väärin taiteltuaan sen jättää ostamatta)

5b) Punahousuinen parraton yli 55-vuotias (hakee militariaa, heraldiikkaa, metsästystä, sukuhistoriaa. Naisvariaatio etsii kirjoja koirien koulutuksesta, riistaruoan laitosta ja metsästyksestä - ajalta ennen mitään metsästyksen rajoituksia)

5c) Pienempään asuntoon muuttaja (haluaa myydä turhimpia ja arvottomimpia kirjojaan)

5d) Kitupiikki (haluaa kahden kirjan ostosta tukkualennusta. Ei ymmärrä, miten kirjan nykyhinta voi olla 20 puntaa, vaikka siihen on joskus vuonna 1970 kirjoitettu hinnaksi 1 punta)


6) Äänekäs matkailija (ei ole hiljainen eikä huomaamaton)

6a) Viheltelijä (ilman nuottikorvaa)

6b) Niiskuttaja (pudottelee räkäpisaroita niin Agatha Christien kuin klassikon sivuille)

6c) Hyräilijä

6d) Piereskelijä

6e) Tuhahtelija (jolle mikään ei ole tarpeeksi hyvää)


7) Sukuhistorioitsija (sukupuuko arvokkaampi kuin istutettu puu?)

7a) Amerikkalainen (jonka esi-isä on ollut skotti)

7b) Australialainen (hyvin harvoin suvustaan kiinnostunut)


(Bythell luokittelee myös kirjakauppojen henkilökunnan.)


Bythellin antikvariaatin edellisen omistajan neuvo vuonna 2001: siitä 20 vuotta aiemmin, vuonna 1980, parhaat asiakkaat keräsivät Priestleyn, Shaw'n, Plaidyn ja Bennettin ensipainoksia. Silloin maksettiin 20 puntaa kirjoista, joista enää maksetaan 4 puntaa. Mutta aina jotkut toiset kirjailijat tulevat muotiin ja heidän kirjansa kallistuvat. Toivottavasti??


Parhaan asiakkaan lajit:

a) Kaunokirjallisuuden keräilijä. (Kirjoja on tosin julkaistu niin valtavasti, että suurestakaan valikoimasta on vaikea löytää jotakin etsittyä harvinaisuutta. Joskus löytyy!)

b) Rautatiekirjojen keräilijä. Kaikista kiitollisin asiakas!

c) Normaali-ihminen. Ei usein tiedä mitä etsii, mutta lähtee kaupasta jotakin kuitenkin ostettuaan, eikä tingi hinnasta!

d) Tieteiskirjallisuuden fani. Scifi käy hyvin kaupaksi!

e) Sarjakuvakirjojen keräilijä. Ostaa paljonkin kerralla!


Yleisimmät 12 kysymystä antikvaari-kauppiaalle?

Saatteko kirjat ilmaiseksi?

Montako kirjaa teillä on? (Bythellillä 100'000)

Oletteko lukenut ne kaikki?

Mitä kirjaa suosittelisitte vaimolleni? (Flaubert: Rouva Bovary).

Mitä kirjaa suosittelisitte miehelleni? (Greene: Jutun loppu)

Mikä on kaupan vanhin kirja? Mikä on kallein?

Miksi hinta nyt 6 puntaa, vaikka uutena oli 2 shillinkiä? Pyydättekö tosissanne 3 puntaa tästä vanhasta kirjasta?

Saanko alennusta, jos ostan 2 kirjaa?

Voinko tuoda koirani sisään?

Ostatteko nämä tuomani kirjat?

- - - - -

7558. Bythell, Shaun: Seven Kinds of People You Find in Bookshops. /23.7.2021 (2020) Profile Books 2020 Sid 137 sivua H37 lk.996

**

Antikvariaatin arkea Bythellin vuoden 2015 päiväkirjasta:

The Book Shop, 17 North Main Street, Wigtown, Skotlanti. (Galloway, Lounais-Skotlanti).

Bythell myy 20'000 kirjaa vuodessa, varastossa on 100'000. Hän listaa verkkomyyntiin joka vuosi tiedot 5000 kirjasta, keskimäärin 16 opuksesta joka päivä. Hän uskoo käsitelleensä jo miljoonaa kirjaa kauppiasuransa ensimmäisten 15 vuoden aikana.

Klassikot käyvät aina kaupaksi: Austen, Bronte, Hardy, Dickens, Twain. Sekä Machiavelli, Hemingway, Fitzgerald, Conrad, Salinger, Isaac Walton, Lee Harper, "Catch-22", Kundera, "Moby Dick", Huxley, Orwell, Murakami, Woolf, du Maurier.

Ambler, Household ja Linklater eivät ole kysyttyjä (Kuntabongari pitää niistä). Alexander McCall Smith myy huonosti antikvariaatissa. Bestsellereitä, kuten Dan Brown, myydään vain koskemattomina, niillä ei ole jälleenmyynti-arvoa. Danielle Steel, Catherine Cookson ja Valittujen Palojen kirjalyhennelmät kuuluvat hyväntekeväisyys-kirpputoreille - pilkkahintoihin.

Bythell mainitsee Kuntabongarin lukemia harvinaisempia nimiä: Ian Nairn, arkkitehtuurin kriitikko. Peter York: Dictators' Homes (-"Trump löytäisi siitä sisustusmalleja?")

Bythellin omalla kirjakerholla "Random Book Club" on 176 tilaajaa, joille hän postittaa kerran kuussa jonkin satunnaisen kirjan.

Ammattitautina selkäkipu raskaiden kirjalaatikoiden nostelusta!

Taskukirjat syntyivät sota-ajan paperinsäännöstelystä! Pan Booksin kuuluisan huilunsoittaja-logon graafikko otti mieluummin kertapalkkion kuin vuosittaisen "teosto-korvauksen", kun Graham Greene neuvoi, että "taskukirja jää tilapäiseksi poikkeukseksi!"

Bythell ajaa 50 mailia katsomaan tyhjennettävää kotia, ostaa 40 kirjaa tarjotuista sadasta, maksaa 50 puntaa. Hienosta erikoiskokoelmasta hän maksaa jopa 1200 puntaa. Hän ostaa teiniltä laatikollisen kirjoja 20 punnalla, sillä Jennings-kirjat ja Enid Blyton käyvät kaupaksi!

Britanniassa kirjailijan keskitulo on 11'000 puntaa vuodessa.

Britanniassa kirjan julkaisijan on lähetettävä vapaakappale kuuteen kirjastoon, arvatkaapa mihin? (Lontooseen, Edinburghiin, Walesiin, Dubliniin!, Cambridgeen ja Oxfordiin.)

Ex Libris (eli bookplate) tai entisen omistajan nimikirjoitus EI alenna käytetyn kirjan arvoa, vaan saattaa nostaa sitä. Pois revitty tai leikattu omistajan merkintä alentaa kirjan arvoa!

Kollegan antikvariaatti kuoli siihen, että naapuriin perustetiin hyväntekeväisyys-kirpputori, jonka ei tarvinnut maksaa vuokraa, palkkoja, veroja eikä hankintahintoja lahjaksi saamistaan kirjoista, joita saattoi myydä vaikka ilmaiseksi.

***

Kirjakauppiaan elämä on vaatimatonta! (Hän lupaakin antaa alennusta kirjoistaan vain sellaisille harvoille asiakkaille, joiden tulot ovat pienemmät kuin kauppiaalla!)

Bythell täyttää jo 45 vuotta 1.10.2015 (syntynyt 1970), asuu kauppansa yläkerrassa, ei perhettä, paitsi äiti, isä ja sisko. Kahtena kesänä viettää muutaman lomapäivän kalastellen lähivesillä ja joskus istuu iltaa pubissa. Autollaan hakee vieraita lentokentältä, mutta ei itse matkusta kertaakaan lentokoneella, junalla, laivalla tai bussilla. Autollaan käy pisimmillään Edinburghissa kirjoja hakemassa.

Kauppiaan seurustelu 12 vuotta nuoremman amerikkalaisen Annan kanssa päättyy. Tämä oli tullut turistiviisumilla Britanniaan, ja voidakseen jäädä pitemmäksi aikaa, oli solminut paperiavioliiton kauppiaan kanssa. Anna lentelee useasti Amerikan ja Skotlannin väliä, mutta aina yksin. (Britannian maahanmuuttoviranomaisten ankaruus Annaa kohtaan on saanut Bythellin äänestämään Skotlannin itsenäisyyden puolesta.)

Kuolinpesien tai hoitokotiin muuttavien vanhusten kirjastojen ostot ovat kauppiaan surumielistä arkipäivää. Asiakkaiden hullunkurisuus tuo huvitusta päiviin. Kauppias myös lukee nautiskellen joitakin kirjojaan. Harjoittelija-avuksi kauppaan hän saa 3 kuukaudeksi italialaisen Emanuelan,25, ruokapalkalla ja vierashuoneella kaupan perällä.

- - - - - 

7559. Bythell, Shaun: Confessions of a Bookseller (Diary 2015) /24.7.2021 (2019) Profile Books 2020 Nid 328 sivua H70 lk.996


Bythellin ensimmäisestä, vuoden 2014 päiväkirjasta blogikirjoitus jo vuosi sitten: "308. Antikvaari-kauppiaan kokemuksia", julkaistu 16.7.2020, blogissa "5555 luettua kirjaa".

7335. Bythell, Shaun: En bokhandlares dagbok (The Diary of a Bookseller) (2/2014-2/15) /15.7.2020 (2017) Natur och Kultur 2018 Sid 336 sivua E lk.99.16


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti