keskiviikko 27. tammikuuta 2021

317. Stadin Pingviini

Kirjan "Einsteinin unet" olen mielikseni lukenut ja elokuvan "Kurosawan unet" katsonut. Entäpä sitten "Mannerheimin unet" (2020), joka oli nyt tarjolla Kaupunginkirjaston muutaman uutuuskirjan valikoimassa - korona-rajoituksen aikana tammikuussa 2021.

- No olipa keksitty "kaupallisesti myyvä" nimi teokselle, joka ei ole kuin 22. osa Matti Klingen (31 VIII 1936-) vuosittaisia päiväkirjoja (1999-), joiden julkaisemisen Otava lopetti ajat sitten, mutta joita "Siltala" näkyy jatkaneen.

Koronavuonna 2020 luin suurimman osan "Taivalkosken Proustin" Kalle Päätalon 26-osaisesta Iijoki-sarjasta. Päätalo kuvaa neljännesvuosisadan konkreettista ruumiillista työtä ja paria-tuhatta kohdattua kansanihmistä, myös dramaattisesti keuhkotautikuolemia, itse koettua sotaa ja kuppaa ja tippuria ja itsemurhayritystä ja Hatanpään mielisairaalaa...

Luetaanpa vertailun vuoksi: "Kalle Ylähuone? /Matti Ritarihuone?" on julkaissut 22 päiväkirjaa sekä 5 osaa muistelmia helsinkiläisen professorin päivistä. Uusimmassa huomioidaan ensiksi henkilöt A. Kivi, Cicero, Scipio, kardinaali Angelo Mai, Copernicus, Kepler, Galilei, Fenelon, Pufendorf, Platon, K.J. Hiden, Paldani, J.V. Lehtonen, pääministeri E. Philippe, Rostand, Cyrano de Bergerac, Dumas, Macron, Ricoeur, Yourcenar, Mäns Nyberg, Kurz, Brigitte Bierlein, Mario Monti ja Dr Merkel. Nämä 25 ihmistä jo ensimmäisillä viidellä sivulla (5-9), heinäkuun päivinä 9.-14.7.2019.

Professori emeritus paheksuu Sinuttelua, esim. koronapandemian vuoksi talvella 2020 lähetetyissä tiedotteissa! Itse hän puhuukin itsestään ME-monikossa kuin Aurinkokuningas:

"Heinäkuun 14:ntenä. Katsoimme kaksi tuntia Pariisin Quatorze Juillet -defilaadia, jälleen upeaa täsmällisyyttä, eri aselajien ja joukko-osastojen erilaisia paraatiuniformuja." (sivu 9). / "Olimme tavallisella kävelyllämme Kaivopuiston vaativalla reitillä kovan lounaistuulen tuivertamaa huippua myöten." (5.1.2020, s.113).

Kirjassa ei mainita yhtään perheenjäsentä. Tai sittenkin yhden kerran Marketta. (Jossain muualla kirjailija arveli tulevan vaimonsa, aikoinaan tavatessa, opiskelleen... olikohan se nyt jotakin luonnontieteitä...:)

Toisaalta, kun Nobel-kirjailija V.S. Naipaulia moitittiin, ettei hän matkakuvauksissaan kertaakaan maininnut vaimonkin olleen mukana, hän vastasi: "En kirjoita perhekomedioita!"

Aiemmista kirjoista muistan Klingen kutsuneen (rva ja hra) Äitiään ja Isäänsä Suurilla alkukirjaimilla, kuten saksan kielessä. Kirjailija kutsuu Britanniaa Suur-Britanniaksi (s.9), sillä hän paheksuu "ison" yleistymistä "suuren" sijasta! "Mikään ei ole enää suurta, kaikki on isoa" (s.145).

Professori kelpaisi tapakouluttajaksi naispuolisten Tuomi Elmgren-Heinosen, Anu Seppälän ja Kaarina Suonperän seuraajaksi. (Apu-lehden toimittaja Anu Seppälä oli ansioitunut 1970-luvulla saamalla audienssin Iranin hoviin haastattelemaan shaahitar Fara Dibaa, kun APU oli sotkettu uutistoimistojen AP, UPI, AFP joukkoon.)

Klinge paheksuu (19.7.2019) ministerien ja kansanedustajien avustajien valtavaa määrää. "Nämä 'broilerit' tuovat mieleen 1700-luvun hovit, hallitsijan läheisyydessä kasvaneet nuoret aateliset, joita vastaan nousi pätevyyttä korostanut parlamentaarinen systeemi."

Seuraavana päivänä Klinge valittaa: EU:n sanktio-ohjelma estää nyt ulkomaisten pankkien osallistumisen Venäjän suurten ympäristöongelmien rahoittamiseen. Pietarin jätevesien puhdistamishanke on maksanut noin miljardi euroa, josta ulkomaiset säätiöt ovat maksaneet ja lainanneet kolmasosan. Kannakselle on noussut suursikaloita ja jättiläiskanaloita.

- Vähän ihmettelen, miksi ulkomaiden pitäisi maksaa suurvalta Venäjän ympäristöongelmista kolmannestakaan? Siksikö että Klingellä on isänsä puolelta sukujuuret Venäjällä? Samoin kuin oppilaallaan Laura Kolbella! Haikailevat Suomen autonomiaa Venäjän yhteydessä?

- Osallistuinpa kerran kunnallispoliitikko Laura Kolben vetämään nähtävyyskävelyyn. Kolbe johdatti joukkomme Ullanlinnaan ihailemaan talonseinään kiinnitettyä pronssilaattaa, joka esitti Leninin kasvoja! Takavuosina Kolbe puuhasi jopa Leninin kokovartalopatsasta Alppilan puistoon, vaikka muualla Euroopassa sellaiset oli poistettu tai siirretty vitseiksi  hirviöpatsas-näyttelyihin.

20.8.2019: "Suomi on liian pieni olemaan yksin - - - Rauhallisia ja tyytyväisiä suomalaiset yleensä olivat Venäjän yhteydessä svekomaanien ääriryhmää (ja joitakin pohjalaisia) lukuun ottamatta. Geo-strategisesti Venäjä olisi ollut parempi ja luonnollisempi sidos" kuin EU/Saksa. - Venäjä - Venäjä?

Havainto Talvisotaan ajautumisesta 1939: Kansanedustajat olivat sidoksissa valitsijoihinsa vaalipiireissään, esim. Kekkonen Viipurin läänissä. (s.21).

30.7.2019: "Erosiko Tanskan kieli 1800-luvulla niin paljon alasaksasta, että erillinen kieli oli tarpeen?" (s.25). "Meilläkin olisi ruotsi voinut jäädä kirjakieleksi, silloin olisi saatu valmis kirjallisuus ja kulttuuri..." (s.26) suomi olisi voitu jättää puhekieleksi. Saksa olisi ollut eurooppalainen vaihtoehto kulttuurikieleksi Suomessa, nykyisen englannin sijasta. Venäjä ei onnistunut meillä lyömään läpi, kun meillä ei ollut sellaista venäläisvähemmistöä, jonka varaan olisi voitu rakentaa. (s.26)

- Venäjäkö olisi Klingen toive Suomen kulttuurikieleksi? Perässään ruotsi ja saksa. Eikä suomi ja englanti.

4.9.2019. Klinge lukee yhden kerran kaunokirjallisuutta: Hannu Niklander: 'Nuoriherra', jota Klinge kehuu "taitavasti kirjoitetuksi". Rake-yhtiön kauppaneuvoksen pojanpoika Niklander kirjoitti mm. matkakertomuksia (joita olen monia lukenut!) puuhaten opiskelija- ja järjestötoiminnassa kai ajanmukaiset 1970-luvun rintamerkit takinliepeissä?

Manus manum lavat = Käsi käden pesee: Klingen kirjan takakannessa on yksi ainoa kirja-arvostelun kehu Klingelle: "Sivistyksen puolustajan Matti Klingen päiväkirjat eivät tuota pettymystä." - Hannu Niklander, Keskisuomalainen. Ei tarvitse pettyä katsoessaan sivulle 36, jossa Niklanderia vuorostaan arvostetaan.

13.9.2019: "Idässä ihmisoikeudet tarkoittavat oikeutta viettää hyvää elämää." "Yhteiskunta ei ole kehittynyt yksilöiden ja roomalaisen oikeuden, vaan yhteisöllisyyden ja moraalisen totuuden varaan, vallan legitimiteettikin perustellaan toisin." Jukka Korpelan mukaan. Klinge jatkaa: "Hyvinvointivaltio kantaa vastuuta kansalaisten sosiaalisista tarpeista. Oikeusvaltio takaa vain muodolliset oikeudet."

- Voisinko tulkita, että keisari tai tsaari hallitkoon kansaa miljardi-palatsistaan, kunhan tarjoaa rahvaalle riittävästi leipää ja sirkushuveja??

22.9.2019: Klingeä askarruttaa vuoden 1939 valinnat, "Eljas Erkon itsepäinen kieltäytyminen kaikista Neuvostoliiton ehdottamista ALUEVAIHDOISTA, joissa Stalin meni hyvin pitkälle myönnytyksissään ja kompensaatiotarjouksissaan." "Olen ollut koko ajan sitä mieltä, ettei Venäjä vuodesta 1808 alkaen tavoitellut, ei edes ollenkaan halunnut, koko Suomea, vaan ainoastaan Viaporin ja Hangon, tosin sen oli 1809 ikään kuin pakko ottaa koko muukin (aika asumaton) Suomi Torniota myöten. Ja 1919 ja 1939 Venäjä tahtoi Pietarin lähimaakuntaa ja Suomenlahden suun tukikohtaa. Yleensä vaihtona. Talvisodan jälkeen ei vaihtoalueita enää tarjottu."

- Eiköhän Suomen Talvisodan vaihtoehto ole nähtävissä Viron, Latvian ja Liettuan kansojen kohtaloissa?! Yksinään pienemmät kansat, yhdessä Suomea suuremmat. Alkuperäis-asukkaat kyyditettiin karjavaunuissa Siperiaan ja tilalle tuotiin venäläisiä miehittäjiä. Toisaalla Klinge on vähätellyt niiden virolaisten kärsimyksiä Siperian pakkosiirtolaisina, jotka pystyivät vuosien vankeuden jälkeen vielä palaamaan Viroon!

1.10.2019 (s.54): "Useimmat vuoden 1939 täysikasvuiset suomalaiset ja puolalaiset olivat eläneet Venäjän alamaisina. Monille kysymys oli PALUUSTA, vielä enemmän Virossa ja Latviassa, joissa oli vielä hyvin vähän kansallisuustunnetta."

- Paluu Venäjän alamaisiksi?? Palaa mieleeni ruotsalainen maolainen Jan Myrdal (1927-2020), jota harmitti, kun Kamputsean puna-khmerien ihmiskoe jäi kesken!! Miljoonia kambotshalaisia kidutettiin kuoliaiksi, eli lukutaitoiset, siis sivistyneet, jotta voitaisiin luoda tietämättömistä talonpojista koostuva kommunistinen ihannevaltio. Teoriaherra Jan Myrdal harmitteli, että kokeilu jäi kesken, hän olisi tahtonut nähdä kokeen lopputuloksen!

10.10.2019: (Alankomaiden kieli) flaami ja ruotsi ovat alasaksin muunnoksia. Oli tarpeetonta kehittää niistä eri kirjakieliä, luoda eri kirjallisuuksia. Alasaksalla olisimme pärjänneet paremmin. Niin kuin sveitsiläiset ja luxemburgilaiset, joilla on puhekieli erikseen ja kirjakielenä yläsaksa.

19.10.2019 (s.75). Ennen lähtöään Portugaliin Mannerheim kertoi unistaan diplomaatti Georg Achates Gripenbergille: Unikuvissa Stalin oli kutsunut hänet Moskovaan. Miten uni päättyi? "Minua kidutettiin."

24.10.2019. Klinge lähetti Hufvudstadsbladetiin kirjoituksen: Mannerheimin suomen kieli. "Mannerheim puhui suomea erittäin korrektisti, joskin hiukan hitaasti ja työläästi (styrt)." HBL ei julkaissut Klingen ruotsinkielistä tekstiä!

"Mannerheimista on sanottu, etteivät mitkään kuvat tavoittaneet hänen nopeasti vaihtuneita ilmeitään." (s.22).

- Kiinnostava huomio! Muistan jonkun internet-kommentin: "Mannerheim ILMEILI naurua pidätellen Hitlerin takana, kun metsässä edellä kulkenut Führer kompastui ja oli kaatua."

12.11.2019: Berliinin muurin murtumisesta 1989: "Myös 'vapaa' Länsi-Berliini oli kolmen muun voittajavallan miehittämä. Niitä ei kylläkään yleensä KUTSUTA miehitysvoimiksi.

- Niinpä, lännessä vapaus, mutta idässä Tshekkoslovakian miehitys, Unkarin tukahduttaminen, DDR:n kuolemanmuuri, Puolan ammattiyhdistyksen sortaminen, Romanian tyranni, jne.

"Itä- ja Länsi-Saksan ero oli jo 1500 vuotta sitten. Rooman valtakuntaan kuulunut Germania oli pitkällä LIMES-rajamuurilla suojattu 'vapaata' Germaniaa vastaan, jossa asui barbaareja. Raja on edelleen olemassa roomalaiskatolisen Reininmaan ja idän luterilaisten Preussin + Saksinmaan välillä. Hyvin erillinen Baijeri olisi voinut liittyä Itävaltaan paremmin kuin Preussiin." (s.89)

16.11.2019: Klinge arvioi Erkki Tuomiojan päiväkirjaa: "Henkilökohtaisia asioita ei ole juuri lainkaan, ellei lasketa aamujuoksentelua ja Tuusulan huvilaa. Kannattajien täytyisi kuulemma auttaa Tuomiojan epäkansanomaisten ja intellektuaalisuuden piirteiden häivyttämisessä. Tuomioja: 'Miten voitaisiin pehmentää aristokraattista, sulkeutunutta ja ylimielistä imagoani?' Tuomioja: "Aamupäivällä kävelyä Varsovan Vanhassa kaupungissa ja tutustumista vanhaan Kuninkaanlinnaan: hukkaan heitettyä aikaa!" Klinge: "Tuomioja on ohjelmallisesti haluton ymmärtämään Venäjää ja Puolaa."

26.3.2020: Suomen 1860-luvun onnettomuudet johtuivat viljan jakelun mahdottomuudesta. Nälkiintyneet lähtivät massoittain vaeltamaan ja sairaudet pääsivät leviämään. Kato koetteli koko Itämeren aluetta, viljaa ei voitu saada tai se oli huonolaatuista, helposti pahenevaa. Pohjanlahti jäätyi, hätä koski Oulun ja Kuopion läänejä. Rautatietä oli vain 100 km Helsingistä Hämeenlinnaan.

13.4.2020: Engel kirjoitti Berliiniin vuoden 1831 kolerasta: Helsingissä kuollut 197 ihmistä, 'eniten kyllä kuritonta rahvasta. Olemme oikeastaan päässeet eroon koko joukosta juoppoja.'

12.9.2019: Historioitsija Michelet 1830-luvulla: Englannin kansalla on pahe, joka on ylpeys. Heidän naurettavuutensakaan ei johdu muusta syystä.

27.12.2019: "Sain joulukortin ministeri Pekka Haavistolta. Kortin kuva esittää pingviinejä ja tarjoaa monia tulkintamahdollisuuksia."

- Osuvaa, mieleeni palautuu Burgess Meredithin näyttelemä Pingviini-konna 1960-luvun BATMAN-elokuvasta ja televisiosarjasta! Hullunkurisesti pukeutuva, Vapaan Maailman vihollinen!

***
7452. Klinge, Matti: Mannerheimin unet. Päiväkirjasta 2019-2020 (vii-vi) osa XXII (1999-) /23.1.2021 (2020) Siltala 2020 Sid 182 sivua H37 lk.997.1

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti