Saa hyvän syyn lukea toiseenkin kertaan klassikon, kun siitä on julkaistu uusi, täydellisempi tai huolellisempi käännös. Samoin kustantaja voi myydä varmaa menestyskirjaa useampaan kertaan.
.
Olin vuosia sitten lukenut Väinö Linnan 'Tuntemattoman sotilaan' (peräti ensipainoksen nidoksena vuodelta 1954), mutta ottanut talteen myös vuonna 2000 romaanin käsikirjoituksena (ja alkuperäisellä työnimellä) julkaistun version 'Sotaromaani'.
.
Vihdoinkin ajattelin edes selaillen tutkia, paljonko kursiivilla merkittyjä lisäyksiä eli alkuperäisestä laitoksesta poistettuja rivejä Sotaromaanissa olisi. Eipä ole paljonkaan, sain lukea kauan ennen ensimmäistäkään.
.
Luvussa 1:VI: "Onneksi harppoi Lammio paikalle. Hän oli surkeasti pettynyt laskuissaan. Lotan maalaisuus, johon hän oli toiveensa perustanut, olikin osoittautunut siksi vastukseksi, johon ne kukistuivat" (Tähän asti samoin molemmissa versioissa. Vuonna 1954 oli poistettu jatko: "Korpikylän tyttö ei sentään antautunut metsäpolulla kuin koira, ja tyhjin toimin, kupeet kivistävinä, sai Lammio palata. 'Landen friidu' oli ollut vähän vauhko ja metsittynyt.") (Sotaromaani s. 57)
.
Vanhan 'Tuntemattoman sotilaan' teksti alkoi kuitenkin alusta alkaen vetää! Luin alkupuolen yhdellä kertaa innostuneen intensiivisesti, mutta loppupuolta toisena päivänä hieman jo hajamielisemmin.
.
Romaanin antamaa kuvaa upseereista oli 1954-55 arvosteltu, mutta heti alussa esitellään kyllä positiivisena mallina kapteeni Kaarna, joka tosin sitten ensimmäisenä kaatuukin. Juuri Kaarna päästetään myös kärkeen luonnehtimaan päähenkilöistä Lammio (kielteisesti), Koskela (myönteisesti) ja Lehto (myötätuntoisesti).
.
Kirjan jälkipuoliskolta on poistettu muutama pitkäkin pätkä, joskus jopa sivun verran, jonkinlaista kirjailijan jälkiviisautta ja esitelmöintiä. Hyvällä periaatteella: romaanikirjailijan pitäisi kuvata tosiasiat ja antaa lukijan tehdä päätelmät, eikä selitellä itse. (Samalla tavalla käsketään todistajia Erle Stanley Gardnerin lakimies-dekkarin oikeudenkäynnissä.)
.
Järkevä kirjailijan huomautus oli Sotaromaanissa kuitenkin Lahtisesta. Joukkuetoverit hyväksyivät kommunisti Lahtisen esittämän kritiikin ympäristönsä reaalisista oloista, mutta eivät uskoneet enää jatkopuheita, Lahtisen esittämiä utopioita, miten olot olisivat Neuvostoliitossa ja sosialismissa aivan toisin, paremmin, mukamas loistavan hyviä...
.
Aina ajankohtainen aihe. Miksi JOTKUT uskovat mahdottomiin utopioihin? Tuonpuoleista kuviteltua ihanaa Haavemaata verrataan tämänpuoleiseen arkipäivän ankeuteen. Haaveena Ikuinen pysähtynyt historia, kuten kommunistinen diktatuuri TAI Hitlerin kaavailema tuhat-vuotinen valtakunta TAI perussuomalaisten aidattu reservaatti TAI Linkolan villin luonnon ehdoilla elävät ihmiset TAI yhden pyhän kirjan jakeita viikosta toiseen kertaava uskovaisten kansa TAI tasa-arvoinen tasapäinen monotoninen massakulttuuri ilman yksilöllisiä eroja TAI jokainen yhden ihmisen diktatorinen kuvitelma siitä, millainen KAIKKIEN elämän pitäisi muka olla.
.
Elämä muuttuu koko ajan. Paras aate on liberalismi. Jokainen etsiköön onneaan kukin omalla tavallaan, sillä rajauksella, ettei estä toisia. Taloudellisesti sekatalous, puitetalous, turvaverkkoja ja mahdollisuuksia yrittää.
.
Tuntemattoman / Sotaromaanin kuuluisia opetuksia on myös, miten Vilho Koskela suhtautuu purnaajien kapinointiin, kun nämä eivät aio lähteä enää liikkeelle leiristä. Ville Vaitelias ei puutu sanallisesti sananvaihtoon. Hän ei ala väittää miehiä vastaan eikä toisaalta ryhdy myötäilemään miesten nurinaa. Koskela pakkaa hiljakseen omat tavaransa ja laittaa repun selkäänsä. Joukkueen johtaja yksinkertaisesti lähtee liikkeelle yksin, miesten edellä. Esimerkin voima! Muut lähtevät kuin lähtevätkin mukaan, seuraamaan johtajaa.
.
Samalla tavalla toimi vaistonvaraisesti (tai muuhunkaan pystymättä) myös Kalle Päätalon romaanin sankari. Kersantti Päätalo oli ensimmäisen kerran komennettu johtamaan joukkuetta, jonka piti mennä purkamaan tavaralasti junanvaunusta. Kalle oli pelännyt komennusta, koska katsoi monine luonteen ongelmineen, ettei pysty johtamaan muita. Sattumakersantilla ei ollut kokemusta.
.
Miehet maleksivat Kallen perässä junanvaunulle, mutta eivät sitten alkaneet tehdä mitään. Kalle ei yrittänyt komentaa, vaan alkoi itse yksinään siirtää tavaroita ison miehen voimillaan. Hetken sivusta katsottuaan Kallen yksinäistä ponnistelua miehet ryhtyivät sittenkin auttamaan häntä.
.
(Esimerkin voimasta palautuu mieleen myös Mark Twainin 'Tom Sawyer' maalaamassa aitaa. Aluksi paikalle osunut Joe Harper nauroi Tomille, kunnes hänen mielensä alkoi tehdä maalata myös. Tom keksi jopa vaatia maksun muilta pojilta siitä, että nämä saivat Tomin puolesta kalkita valkoiseksi Tomin Polly-tädin aidan.)
.
Minulta olivat jääneet kesken Kalle Päätalon (1919-2000) lapsuudenkuvaukset Taivalkosken köyhyydestä 1920-luvulla, mutta aloitin myöhemmin uudelleen Kallen sotakokemuksista, jotka ovat vähintään yhtä pitkiä kuin vuotta myöhemmin syntyneen Väinö Linnan.
.
Sotakokemuksia enemmän minua alkoi kiinnostaa Päätalon seikkaperäinen kuvaus Tampereen kaupungista sodan jälkeen. Pispalassa yhtä kesää 1989 eläneenä tunnen Mansea tarpeeksi pysyäkseni ilman karttaakin Kallen mukana hänen kulkiessaan tai polkiessaan katuja pitkin.
.
Etsin jonkin näytteen Sotaromaanin (2000) täydennyksistä Tuntemattomaan sotilaaseen (1954):
.
"Taas oli keskustelu mennyt urille, joka tyrmäsi Lahtisen hengenlennon. On olemassa eräs tekijä, joka kukistaa maailmankatsomukset, uskonnolliset vakaumukset ja kaikki kulttuurin henkiset tekijät." - - "Kapinallisuus lähti vallan toiselta pohjalta kuin Lahtinen sen käsitti. He eivät nurisseet vihollisen, vaan omasta puolestaan, seikka johon perustui kaikkien metsäkaartilaisten erehdys. Kapinallisuus ei Suomen armeijassa ollut poliittista. Kokonaiset pataljoonat, vieläpä rykmentitkin kieltäytyivät suorittamasta tehtäviään, mutta perustelu oli aina vain: meidän porukka on nyt lepovuorossa." (8:V, s. 297).
.
Linna kehui 26.9.1954 kirjeessään, että nyt on "parikymmentä miestä matkalla kustantajan luo..." eli päähenkilöitä oli paljon, mutta suurin osa kuoli kirjan kuluessa. Erottaisiko päähenkilöiksi sellaiset, jotka olivat mukana melkein alusta viimeiselle sivulle asti? Heitä olivat naissankari Rahikainen, kaikille vitseille hihitellyt Vanhala sekä (Edvin Laineen elokuvassa Pentti Siimeksen esittämä) Määttä.
.
Suomen kunnista Linnan kirjassa erottuu esi-isieni Laihia, sillä nimenomaan sieltä on kotoisin talousaliupseeri, alikersantti Mäkilä. Mitkähän olisivat Suomen maineikkaimmat kunnat Laihian (nyk. 8000 asukasta) ohella? Mistä kunnasta kerrottaisiin toiseksi eniten vitsejä - Laihian jälkeen? Linnan kirjassa on myös joku helsinkiläinen, mutta muut miehet laajemmin vain jonkin maakunnan edustajia murteineen.
.
maanantai 27. tammikuuta 2020
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti