keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

290. Laiskiaisen työkirja

Kansikuvassa on Laiskiainen, ehdottomasti mielieläimeni Korkeasaaressa! Sisältönä on kollektiivinen kooste tekstejä, joita kukaan ei kehtaa ottaa omiin nimiinsä. Kymmenen porukassa joku on voinut tehdä eniten, toinen vähiten, kolmas on ehkä vain keulakuva, neljäs aivot, viides äänekkäimpien ilmavaivojen päräyttäjä.
.
7112. Kankila, Anna (ym): Työstäkieltäytyjän käsikirja.
25.7.2019 (2019) Into 2019 N 304 s. H42 lk.353.1
.
Näyttelijä Anna Kankilan lisäksi kirjoittajiksi luetellaan rankinglistana (ei aakkosjärjestyksessä): tohtori Eetu Viren, Harry Salmenniemi, Heidi Meriläinen, Joel Kilpi, Johannes Ekholm, Klaus Lumi Maunuksela, Lasse Poser, Mia Haglund ja toimittaja Pontus Purokuru. Kolme naista ja 7 miestä.
.
Haastateltuina esiintyvät apurahakirjailija Ossi Nyman, blogikirjoittaja Latteäiti, muutamia nimimerkkejä, eräs ammattimainen prostituoitu, sekä jostakin syystä erikseen myös jo kirjoittajakunnankin hännillä mainittu Mia Haglund.
.
Yhteenvetoni kirjasta: Systeemi ottaa päähän, ketäpä ei. Kokonaisratkaisua ongelmiin ei ole esittää. Mutta jos olisi perustulo, ei tarvitsisi tehdä työtä, ainakaan paskaduuneja.
.
Teoksesta on syntynyt pelkkä parodia. Tai kaunokirjallinen utopia: "Jos taivaalta sataisi rahaa". Carl Barks kertoi jo mitä seuraisi: Valtava inflaatio.
.
Jos painettaisiin lisää rahaa, jotta kaikki saisivat entisten tulojensa päälle 1500 euroa kuussa ilmaiseksi perustuloa, hintojen ja maksujen täytyisi nousta moninkertaisiksi. Jotta jotakin tekevät tai jotakin myyvät saisivat vaivanpalkkaa.
.
***
Filosofinen välikysymys:
Onko tärkeämpi
systeemi (eli järjestelmä) vai
prosessi (eli tapahtumakulku)?
.
Miksi Amerikasta tuli niin yrityskeskeinen? Koska ihmiset tulivat tyhjin käsin preerialle ja alkoivat tehdä. Mitään rakenteita ei ollut valmiina. Kaikki aloitettiin alusta. Syntyi PROSESSI pyrkiä luomaan jotakin uutta ja rikastumaan. Syntyi Carl Barks.
.
Vastakohtana valmiiksi täysi Eurooppa. Kaikki rakenteet paikallaan, pelto, talo, tehdas, virasto. Jokainen ihminen jonkin luokan jäsen, osa SYSTEEMIÄ. Syntyi Karl Marx järjestelemään hierarkian palikoita.
.
***
Työstäkieltäytyjän kirjassa Anna Kankila (tai joku muu) kehuu opiskelleensa kuusi vuotta tullakseen Akateemiseksi! Ja sitten valmista työtöntä TE-toimisto käskee etanapostitse tiedotustilaisuuteen huomenna klo 8, tai muuten loppuu työttömyyskorvauksen maksu siihen päivään!
.
Vaikka Annalla olisi huomisaamuna terapiakin, eikä terapiaa ehdi enää peruuttaakaan, niin että saisi maksun takaisin! Yksi esimerkki kirjan murheista, joista tulee mieleen Andersenin sadun "Todellinen Prinsessa" herne patjan alla! Törmäys kovaan maailmaan ihanien opiskeluvuosien jälkeen!
.
TE-toimisto tuntuu todellakin kiusaavan työttömiä. Jottei työttömyys tuntuisi liian helpolta. Jottei työssä olijoiden tarvitsisi kadehtia työttömiä.
.
Uhreiksi joutuvat herkimmät, terapian tarvitsijat. Entisessä yhtenäiskulttuurissa poikkeus- tai erityis-ihmisiä oli niin vähän, että ongelma voitiin maksaa pois myöntämällä jo 19-vuotiaalle eläke loppuiäksi. (Tunsin erään, joka eli siten 66-vuotiaaksi. Ennen kuolemaa Terhokodissa hän oli onnellinen ehdittyään varhaiseläkkeen jälkeen saavuttaa aivan "normaalin" vanhuuseläkeiän!)
.
***
Rakentavampaa kuin "Työstä kieltäytyminen" VOISI olla keskittyminen erityisten ihmisten ongelmiin. Mitä parempaa työttömien hyväksi voitaisiin tehdä kuin vain laiskojen "käskyttäminen" armeijahierarkian eli systeemin ehdoilla?
.
Työttömiä määrätään kurssifirmojen järjestämiin "Työnhakuvalmennuksiin", jotka ovat kuin lasten peruskoulutunteja kalvosulkeisineen (kerrataan aikuisen jo tietämiä asioita) tai "Uravalmennuksiin", joissa valmentaja kaivaa tietokoneelta esiin sopivia työharjoittelupaikkoja, joihin kehottaa hakemaan.
.
Entäpä jos työnhakuvalmennusta käytettäisiin konkreettisemmin työpaikkoihin tutustuttamisena ja kuukauden pituisena työhaastatteluna ja soveltuvuuskokeena, yhteistyössä yritysten kanssa?
.
1) Järjestettäisiin tutustumiskäyntejä työvoimapulan vaivaamille aloille, päiväkoteihin, vanhainkoteihin, teollisuuteen, kauppaan, jollei sentään puhelinmyyntifirmoihin? Syttyykö ehkä kävijällä kipinä vai ei?
.
2) Järjestettäisiin kurssin puitteissa parin viikon "työelämään tutustumisen jaksoja" oikeilla työpaikolla (aivan kuten peruskoululaisten TET)? Työkokeilut toimisivat soveltuvuustesteinä ja portteina harjoittelujaksoille tai palkkatukityöhön. Samalla kokonaisuutena helpottaisivat työvoimapulaa.
.
3) Järjestettäisiin lyhyitä täsmäkoulutuksia kurssittajan ja työnantajien yhteistyönä. Joku opiskelija suorittaisi "hygieniapassin", toinen parin viikon "vartijakurssin", jne. oman valinnan mukaan. Paljon valinnanvaraa!
.
***
"Työstäkieltäytyjän käsikirjassa" kauhein kammotus on, että joku toinen (yrityksen omistaja ja veronmaksaja) saattaisi hyötyä toisen eli sinun työstäsi!
.
Joel Lehtosen klassikko "Putkinotko" on tarina "laiskan viinatrokarin elämästä". Juutas Käkriäinen kieltäytyy pikkusormellakaan korjaamasta monilapsisen perheensä asumaa talorähjää.
.
Perustelu: Koska talon omistaja apteekkari Muttilainen voisi jotenkin hyötyä Juutaksen työstä! Hänhän voisi myydä korjatun talon tai nostaa vuokraa! Kun tähän asti hän on antanut sukulaistensa Käkriäisten asua Putkinotkossa aivan ilmaiseksi!
.
Luovutetulla Karjalalla lienee ollut Putkinotkon kohtalo. Toisten taloihin siirretyt uudet asukkaat eivät korjanneet mitään, koska pelkäsivät, että heidät voidaan valtionsa käskyllä jonain päivänä siirtää poiskin. Nyt vanhuksinakin he odottavat turhaan yhteiskuntaa korjaamaan.
.
***
"Työstäkieltäytyjän käsikirjassa" ehdotetaan: Sabotoikaa työtänne, tehkää sutta, hidastelkaa tahallanne, istukaa työaika vessassa, ottakaa palkkarahat ja varastakaa työpaikalta mitä voitte, älkääkä nähkö vaivaa tuottaaksenne mitään toisten (koko yhteiskunnan) hyväksi.
.
Onko kirjoittajaporukan ihannemaa entinen Neuvostoliitto, josta sanottiin: "Ihmiset olivat tekevinään töitä ja valtio oli maksavinaan palkkaa?" Neukut olivat poissa työstä jonottamassa kaupoissa, jos jotakin tavaraa joskus oli tullut saataville. Työpaikan hehkulamputkin varastettiin, vaihdettiin palaneisiin.
.
***
Anarkistia pelottaa, että joku toinen voisi määräillä häntä, jos kävisi töissä? (Monelta anarkistilta puuttuu armeijakokemus?)Mielestäni työelämän hierarkia vaikuttaa pelottavimmalta työnhaussa ja työhaastattelussa. Silloin työnhakija on heikoimmillaan ja työhönottaja mahtavimmillaan!
.
Jos työpaikan onnistuu saamaan, kokemukset esimiehistä ja työtovereista muuttuvat heti positiivisemmiksi. Työhaastattelun jälkeen pahin voi olla ohi.
.
Kaikki työtoverit eivät varmasti ole pitäneet minusta, mutta Suomen kulttuurissa ihmiset käyttäytyvät kokemusteni mukaan hyvin asiakeskeisesti. Olen kokenut saaneeni paljon vapautta olla omalla tavallani. Tärkeintähän on, että työtehtävät tulee hoidettua. Työntekijän on saatava aikaan tulosta. Prosessi on tärkeä eikä hierarkia.
.
***
"Työstäkieltäytyjän käsikirjassa" ei pohdita prosessina, kuinka tuloja tai vaurautta luodaan ja miten töiden tuloksia verotetaan jaettavaksi koko yhteiskunnan hyödyksi. Kirjoittajaporukalle systeemi pyörii itsestään ja tuottaa automaattisesti jaettavaa.
.
Samanlaisella näkemyksellä itsenäistyneet kehitysmaat kurjistuivat. Hallituspaikat jaettiin uudelleen. Hierarkian palikoita vain järjesteltiin. Sosialisoitiin tehtaat, muttei osattu niitä pyörittää hyvin. Vallattiin pellot, korjattiin kerran hyvä sato, sitten jätettiin vähälle hoidolle, hunningolle.
.
Aasialaiset toimivat kauppiaina Afrikassa, koska osaavat prosessina ostaa, myydä ja pitää kirjaa liiketoimista. Jos afrikkalainen perustaa kaupan, hänen serkkunsa näkevät varaston rikkauden ja odottavat tavaraa riittävän jaettavaksi ilmaiseksi sukulaisille, kertoo afrikkalainen.
.
***
Nimettömiksi jäävät Työstäkieltäytyjät eivät malta olla kehumatta, jos heillä on Akateemisia opintosaavutuksia. Mieleeni tulee vitsi:
Mies putosi ikkunasta kadulle ja kuoli. Silminnäkijä:
"Kauheaa, se on meidän talon insinööri, 6. kerroksesta!"
Loukkaantunut liikutti huuliaan, joku kumartui kuuntelemaan.
"Mitä se kuiskasi?"
"Diplomi-insinööri!"
.
***
Systeemin ja prosessin erosta tulee mieleeni, miten Grace Kelly onnistui Hitchcockin filmissä "Takaikkuna"! Hän oli tähti elokuvien työprosessissa! Sitten suuteli prinssiä ja sai osan Monacon ruhtinaskunnan systeemissä. Kumpi rooli tärkeämpi? Mielestäni näyttelijän työ!
.
Naistenlehdet arvostavat liikaa Systeemiä, hierarkian pönötysrooleja, prinssejä ja Linnan juhlien mallinukkeja, vaikkakin jo entistä enemmän Prosessia, eli naisia, jotka tekevät enemmän kuin vain ovat joku.
.
Filmitähti Gloria Swansonin äiti sai Amerikkaan sähkeen Pariisista ja soitti hädissään asianajajalleen kysyäkseen:
"Mikä semmoinen "markiisi" oikein on?"
"Ulkokaihdin, joka suojaa ovensuussa teatterivieraita sateelta."
"Hyvä Jumala! Sellaisen on minun tyttäreni Ranskassa nainut!
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti