tiistai 18. maaliskuuta 2025

359. Antikvaarin rakkaus

Olen lukenut neljä osaa kirjakauppias Shaun Bythellin päiväkirjoja Skotlannin suurimmasta antikvariaatista "The Book Shop", 17 North Street, WIGTOWN. Ensimmäisen päiväkirjan luin ruotsiksi ja vuosia myöhemmin suomennoksena, muut kolme noiden välissä englanniksi. (Wigtownin antikvariaatilla on myös omat nettisivut, joilla esitellään kauppaa ja kauppiasta.)

Vuodesta 2014 kertovan ensimmäisen päiväkirjan alkusivuilla mainittiin nimeltä kauppiaan amerikkalaisen tyttöystävän "Annan" romanttinen muistelmateos ("Three Things You Need to Know about Rockets. A Bookshop Love Story"), joka kertoo samaisesta Wigtownin kirjakaupasta jo vuodelta 2008, jolloin Shaun oli vasta 38-vuotias piintynyt poikamies. - Mieleeni ei ollut aiemmin tullut, että tämäkin kirja sisältyisi Espoon kaupunginkirjaston valikoimaan!

Arvostelut: "Romantic memoir of the year" (Daily Mail). "It's sweet, it's charming and it's funny" (The Times). Kirjailijatar Jessica Foxin omistus: "For Shaun. And for my parents and family, on both sides of Atlantic."

26-vuotiaan neidon Jessica A. Foxin (s.1982) rakkausmuistelmien menestys lienee sysännyt myös hänen poikaystävänsä Shaun Bythellin (s.1970) kirjoittamaan ja julkaisemaan sarjan omia päiväkirjojaan, joita onkin sittemmin käännetty kymmenille kielille, suomeksikin.

Referoin Bythellin kirjoja jo heinäkuussa 2020: "308. Antikvaari-kauppiaan kokemuksia" sekä heinäkuussa 2021: "329. Antikvariaatin asiakkaiden luokittelu" (Bythell jakoi asiakkaat 30:een ryhmään...)

*

Nuori Jessica Fox oli Bostonista Los Angelesin "Hollywoodiin" muuttanut, mm. NASA:n työllistämä filmintekijä, kun hän alkoi haaveilla aivan toisenlaisesta elämästä vanhassa Euroopassa. Hakukoneesta löytyi Skotlannin suurin antikvariaatti. Hän kysyi sieltä töitä. Shaun (kirjassa peitenimellä "Euan") vastasi lyhyesti kertoen Wigtownin syksyn kirjaviikoilla tarvittavan talkootyötä ja lupasi ilmaisen asunnon kuukaudeksi kaupan yläkerrasta.

Jessican tapa kirjoittaa on aistikasta, hän kertoo monin kuvaavin sanoin miltä mikäkin asia tuntuu, esimerkiksi Skotlannin maalaismaisemat tai kylmät ja sumuiset säät. Herrasmies Bythell, joka omissa kirjoissaan ei poistu kirjakaupastaan kuin joskus kalastamaan tai pubiin (paitsi noutamaan jonkin kuolinpesän myymät kirjat), lähtee kohteliaasti esittelemään nuorelle naisvieraalleen myös Skotlannin nähtävyyksiä (ja kuolinpesiä, jotka luopuvat kirjoista).

Amerikkalainen Jessica näkee ensimmäisen kerran keskiaikaisen linnan! Suomalaisena muistan jo viimeistään 5-vuotiaasta nähneeni Turunlinnan, Hämeenlinnan, Olavinlinnan, teininä Raaseporin, nuorena Kajaaninlinnan. Britannian vasemmanpuoleisessa liikenteessä on Jessicalle muistamista: muista vasen, vasen, vasen!

Wigtownissa on vain 1000 asukasta, kaikki tuntevat punatukkaisen Shaunin ja tietävät hänen Hollywoodista tulleen tyttöystävänsä. Amerikassa Jessica maksoi kampaajalle 150 dollaria, Wigtownissa vanha miesparturi ottaa hiusten lyhentämisestä vain 5 puntaa. Jessica kysyi, onko parturi matkustellut? "Vain lähiseudulla, mutta sisko asuu Aberdeenissa." Parturi ei ollut itse koskaan käynyt Aberdeenissa, eikä edes Glasgowssa, jonka lentokentältä Shaun Jessican haki.

**

Kun Jessica näki pitkän punatukkaisen miehen vastassa lentokentällä, hän luuli tällä olevan kukkakimpun naiselle, mutta se olikin vain värikäs sanomalehti, jota Shaun oli lueskellut odotellessaan! Englantilainen ei ole romanttinen, kuten ranskalainen tai italialainen olisi. Jessica haluaisi, että he kävisivät uutenavuotena vaikkapa Pariisissa?

Amerikkalainen liioittelu: kiljunta, kun tapaa jonkun sovitusti: "I can't stop smiling! I Just Can't BELIEVE You Are Here!!" Mikä ihme? Jos taas toinen EI olisi tullut, raivottaisiin: "WHERE IN HELL are you?!!" Ruokapöytään käydessä ollaan aina "nääntymäisillään nälkään", "I'm starving!"

Bostonissa Jessican vanhemmat hyvästelivät nuorimman tyttärensä amerikkalaisen kliseisesti ja pakkasivat tämän mukaan erityisesti vitamiinejä! (Muistan äitini Amerikan-serkun käynnin Suomessa 1974, Rudy ja Vivian (Arizonasta) toivat mukanaan ja tyrkyttivät meille vitamiineja! Lapsille myös purukumia.)

Amerikkalainen pinnallisuus ja piittaamattomuus: Jessica osti Amerikassa "eroajaislahjaksi" hänet jättäneelle ex-miesystävälle Grantille sellaisen kirjan, josta tiesi tämän varmasti pitävän. Mies ei halunnut ottaa yllätyspakettia vastaan, otti sen vasta kun Jessica painosti. Parin erotessa eri suuntiin Jessica vilkaisi vielä taakseen miestä ja näki tämän heittävän lahjapaketin avaamattomana roskapönttöön!

***

Shaun on intohimoinen puutarhanhoitaja yksikseen, paljastuu vasta tästä Jessican kirjasta. Puutarhassakin hän puuhailee itsekseen. Ylipäätänsä "vetäytyvä" Shaun tarvitsee paljon omaa aikaa, kun taas Jessica on tyypillisen amerikkalainen sosiaalinen eläin.

Jessica alkaa opettaa skoteille joogaa tunnin viikossa, oppilaita tulee neljä, palkaksi pikkurahaa. Amerikkalainen työpaikka on ulkoistanut Jessican vakinaisesta työstä sopimuspohjaisiin projekteihin ja hän saa jonkin verran dollareita konsultoinnista etätyönä. Lisäksi hän yrittää kirjoittaa huoneessaan kirjakaupan yläkerrassa filmien käsikirjoituksia (ja kirjoittaa varmaankin tulevan kirjansa luonnoksen, ainakin päiväkirjamerkintöinä).

Mikä ihme Jessicaa vetää Skotlantiin syrjäiseen pikkukaupunkiin? Vetoaisiko ihmisten jonkinlainen aitous, verrattuna amerikkalaiseen pintakiiltoiseen teeskentelyyn? Jessica oli ensin kuukauden Wigtownissa, palasi syksyllä Amerikkaan, mutta lähti jo heti Kiitospäivän jälkeen vanhempiensa luota uudelleen Skotlantiin - talven keskelle!

Eurooppalaisen mielestä amerikkalaiset aikuiset ovat "lapsen kaltaisia", kuulin äidiltäni lapsena. Ihastuiko hyvin lapsellinen 26-vuotias Jessica kirjasivistyneen 38-vuotiaan "professori Higginsin" kypsyyteen? Ennen yliopistoa katolilainen Shaun kävi koulunsa askeettisessa poikien sisäoppilaitoksessa!

****

Kirjakaupan kivitalo on talvella kuin jääkaappi. Takkatuli sytytetään harvoin lämmitykseksi. Vuoteessa tarkenee vain toisen viereen käpertyneenä. Se on intiimeintä mitä Jessica kertoo rakkauselämästään. Lattian kylmyys paljaalle jalalle tuntuu lukijan selkäpiihin asti.

Jessica varaa rutiininomaisesti ajan lääkäriltä. Odotushuoneessa on paljon ulkonäöltä tuttuja wigtownilaisia. Kanslisti kuuluttaa Jessican nimen vuorollaan ja kysyy, mikä vaivaa? "Oletko vilustunut, kun se kirjakauppahan on aina niin kylmä?" hän ennakoi. Jessica sanoo, ettei häntä mikään vaivaa, hän tuli vain sanomaan "Hello!" lääkärille, tutustumiskäynnille! Kanslisti sanoo, että saa tulla vasta sitten kun on kipeä! Jessican täytyy poistua lääkäriä näkemättä! 

Joulun vietto on juutalaiselle Jessicalle vierasta, mutta kaupan hän peittelee joulurihkamaan ja kimallukseen. Pariskunta ajaa jouluostoksille isompaan kaupunkiin: kaksi tuntia lahjaostoksia toisistaan erillään. Jessica ostaa ostaa ostaa ostaa ostaa lahjoiksi kiireellä kaikkea mahdollista krääsää kädet kassit täyteen. Shaun palaa tyhjin käsin, koska ei ole keksinyt mitään ostettavaa.

Valentinuksen päivä 14.2. on jouluakin tärkeämpi romanttiselle amerikkalaistytölle. Silloin pitää koristautua kaikkeen punaiseen sydämenmuotoiseen. Shaun ja Jessica lähettävät taivaalle sydämenmallisen ilmapallon.

*****

Ihmissuhdekriisi kärjistyy, kun Euan (Shaun) on kutsunut porukkaa kylään, jopa pari entistä tyttöystäväänsäkin. Euan on aina hyvin kiltti kaikille ihmisille, ja myötäilee, jos häneltä jotakin pyydetään, mutta hänestä ei saa selvää, mitä hän itse haluaa?

Mies on alunperin vain suostunut Jessican tulemiseen luokseen, mutta ei ole koskaan pyytänyt Jessicaa tulemaan. Jessica vaatii saada tietää, haluaako mies heille yhteisen tulevaisuuden? Mies sanoo ettei vielä tiedä.

He sopivat eroamisesta kuukaudeksi tai pariksi, Jessica palaa Amerikkaan. Sitten kun Euan TIETÄÄ mitä haluaa, hän joko tulee HAKEMAAN Jessican Bostonista, tai ilmoittaa, jos ei tule. He luopuvat puheluista tai viesteistäkin väliajaksi. Jessica ei kuitenkaan malta olla soittamatta pari päivää ennen määräaikaa, eikä Euan silloin vieläkään tiedä, vaan on parhaillaan juhlimassa ystäviensä kanssa. Jessican mielessä toiveikkuus ja epätoivo vaihtelevat.

Lopulta Euan ilmoittaa yhden päivän myöhässä lentävänsä Bostoniin (neljäksi päiväksi). Jessica näyttää kaupungin nähtävyydet ja tutustuttaa sukulaiset. Sitten he molemmat lentävät Glasgowiin, mutta eri lentovuoroilla ja reiteillä, koska Jessica ei saanut enää viime hetkellä paikkaa samalle lennolle. Euan odottelee perillä Glasgowin kentällä muutaman tunnin Jessican lentokoneen saapumista.

******

Kirjan viimeiset sivut ovat dramaattisia. KOLMANNEN kerran Jessica saapuu Britanniaan. Kentällä on joka kerta tiukka ulkomaalaisten maahantulijoiden kuulustelu (minullekin tuttu vuosina 1988 ja 1989, ennen Suomen EU-jäsenyyttä, mutta ei 2004 eikä 2006, vaan palautettu jälleen Brexitin jälkeen).

Kysytään: "Mitä varten tulette tänne? Missä aiotte asua? Milloin palaatte kotimaahan? Onko paluulippua? Paljonko teillä on rahaa?" Lopuksi normaalisti leimataan: "Sallittu oleskeluaika enintään 6 kk, Työnteko kielletty!"

Jessicalla ylittyy jo 6 kuukautta saman vuoden aikana! Joten hänet karkotetaan Glasgowista saman tien seuraavalla lennolla takaisin Amerikkaan!

*******

Vuosien 2008-13 välillä kirjoitetun Kirjan lopussa Jessicalla ON VIHDOIN pitkällisen taistelun jälkeen "6 months working visa, expires january 2011" ja hän voi lentää 4. kerran Skotlantiin. Kirja päättyy Jessican lentokoneessa jo Atlantin tai Irlannin yllä.

Jatkon tarinalle voi lukea vasta Shaun Bythellin vuoden 2015 päiväkirjasta: "Confessions of a Bookseller" (Diary 2015), (2019) Profile Books 2020. Referoin Bythelliä heinäkuussa 2021 näin:

"Kauppiaan seurustelu 12 vuotta nuoremman amerikkalaisen Annan kanssa päättyy. Tämä oli tullut turistiviisumilla Britanniaan, ja voidakseen jäädä pitemmäksi aikaa, oli solminut paperiavioliiton kauppiaan kanssa. Anna lentelee useasti Amerikan ja Skotlannin väliä, mutta aina yksin. (Britannian maahanmuuttoviranomaisten ankaruus Annaa kohtaan on saanut Bythellin äänestämään Skotlannin itsenäisyyden puolesta.)"

Shaun ja Anna ovat eronneet, mutta "ovat yhä ystäviä". Ulkomaalaiseksi harjoittelija-apulaiseksi kirjakauppa on saanut italialaisen 25-vuotiaan Emanuelan, joka (päätettyään jäädä Skotlantiin pysyvästi) solmii avioliiton Shaunin hyvän ystävän Callumin kanssa. Vuoden 2016 päiväkirjan "Remainders of the Day" jälkisanoissa (2022) jo yli 50-vuotias Shaun kertoo olevansa naimisissa Lenan kanssa, ja pariskunta odottaa perheeseen toista lasta.

********

Ajattelin lukaista Foxin kirjan lähinnä siksi, että se kuvaisi toisesta näkökulmasta tai ristivalotuksella jo tuttua skotlantilaista vanhojen kirjojen myymälää. Kaupankäynnistä Fox kertookin vain pätkän verran. Asiakkaina Fox kohtaa joitakin aivan yhtä tylyjä moukkia kuin Bythellkin. Foxin kirja onkin enemmän naisen sielun kuvaus, kuten (Bronten) "Kotiopettajattaren romaani" tai (Austenin) "Järki ja tunteet". Voiko naista järjellä ymmärtää?

"Amerikkalainen nainen odottaa mieheltään sellaista täydellisyyttä, jota britti odottaa vain hovimestariltaan". "Mitä rakkaus on muuta kuin palvontaa?" "Rakkaus vie jalat alta!" Pitäisikö pariskunnalla olla jokin yhdistävä päämäärä tai yhdistävä ideologia? Saman kirkon uskovaiset varmaankin pysyvät yhdessä, ellei toinen petä. Voisiko pariskunta jopa kirjoittaa yhteisen toiminta-ajatuksen ja strategisen suunnitelman? Eivätkä vain kuvittelisi kummankin haluavan samoja asioita? Kuitenkin ihmiset ajan mittaan myös muuttuvat eri suuntiinkin.

*************

8358 -25 Fox, Jessica A: Three Things You Need to Know about Rockets. A Bookshop Love Story /16.3.25 (2008, 2013) Short Books 2013 Nid 384 sivua E23 lk.99.1

7335 -20 Bythell, Shaun: En bokhandlares dagbok (The Diary of a Bookseller) pvk 2/2014-2/2015 /15.7.2020 (2017) Natur och Kultur 2018 Sid 336 sivua E lk.99.16

8354 -25 Bythell, Shaun: Elämäni kirjakauppiaana (The Diary of a Bookseller) suom. Jaana Kapari-Jatta. s-70 /8.6.25 (2017) Kirjapaja 2019 Sid 340 sivua H42 lk.996

7559 -21 Bythell, Shaun: Confessions of a Bookseller (Diary 2015, s.1.10.70) /24.7.2021 (2019) Profile Books 2020 Nid 328 sivua H70 lk.996

7558 -21 Bythell, Shaun: Seven Kinds of People You Find in Bookshops /23.7.2021 (2020) Profile Books 2020 Sid 137 sivua H37 lk.996

8340 -25 Bythell, Shaun: Remainders of the Day. More Diaries from The Bookshop, Wigtown /17.2.25 (2016, 2022) Profile Books 2022 Sid 377 sivua V60 lk.99.16

.

torstai 6. maaliskuuta 2025

358. Revolutionary Road

Richard Yates (1926-92) kirjoitti 1961 parhaan romaaninsa, jonka NIMEÄ ei ole suomennettu, ei myöskään siitä vuonna 2008 tehdyn menestyselokuvan nimeä. Suomen paikkakunnilla ei olekaan yhtään nimettyä Vallankumoustietä. (Vain vanhoissa suomenkielisissä kommunistien kirjoissa.)

"Revolutionary Road" oli jännittävä nimi nuoresta amerikkalaisesta "ihanne-pariskunnasta" vuonna 1955 kertovalle taskukirjalle, jonka otin matkamuistoiksi Eurolines-bussista Göteborgissa syksyllä 1988.

Australialainen turisti Mr. Langhorn oli ostanut englanninkielisen kirjan divarista Hollannin Groningenissa, luki jonkin verran, kyllästyi ja jätti teoksen jälkeensä vieruspaikalleni, tuolin selkänojan verkkoon. Olimme jutelleet matkan kuluessa Lontoon Victorian linja-autoasemalta asti.

Langhorn oli menossa Osloon ja minä Helsinkiin, aluksi samalla linja-autolla. Käänsin hänelle englanniksi bussikuskien saksan- ja ruotsinkieliset tiedotukset, kun autot ja kuljettajamme vaihtuivat väliasemilla.

Säästin kirjan muistoksi matkasta ja aikanaan vuonna 1990 aloin lukea sitä. Vaikutuin tekstistä ja ihmettelin, miksei Richard Yatesia ollut suomennettu? Ajattelin jopa, pitäisikö minun suomentaa itse? Olinko minä tehnyt kirjallisen LÖYDÖN?

*

Kului 18 vuotta, kunnes vuonna 2008 valmistui menestyselokuva "Revolutionary Road", pääosissa Leonardo di Caprio ja Kate Winslet (aiemmin 'Titanicin' rakastavaiset). Juuri Kate winslet oli ihastunut kirjaan, halusi näytellä April Wheelerin roolin ja pyysi silloista aviomiestään Sam Mendesiä ohjaajaksi.

Elokuvamenestyksen myötä kirjan suomensi Markku Päkkilä. Lehtiarvostelut kehuivat: "Kirja on NIIN hyvä, että ansaitsisi Nobelin palkinnon! Mutta kirjailija oli ehtinyt jo kuolla, teos oli esikoisromaani, ja se oli jäänyt tekijänsä parhaaksi työksi.

Luin kirjan uudelleen suomeksi vuosina 2010 ja 2025 (englanniksi 1990). Romaanien säilyttämisen syy on lukea sama teos toiseen kertaan kymmeniä vuosia myöhemmin, mutta Harvoin mitään kirjaa lukee kolmesti? Paitsi pääsykoekirjoja ja hakuteoksia.

**

Kolmas lukukerta siis: taas tarina alkoi heti vetää, imaisi mukaansa. Tietenkin helpottaa lukemista, kun muistaa tapahtumat pääpiirteissään, vaikkei yksityiskohtia.

Tiesin jo päähenkilöiksi Wheelerin nuoren pariskunnan, vaikka kirja alkaakin näin: "Kun kenraaliharjoituksen viimeisetkin äänet hiipuivat pois, Laurel Playersin jäsenet jäivät näyttämölle vaitonaisina ja neuvottomina" --- "Vuosi oli 1955 ja paikka oli Länsi-Connecticut, jossa ruuhkainen uusi maantie yhdisti kolme yli äyräidensä kasvanutta kylää". Vasta 6. tekstisivulla esitellään April Wheeler, "29-vuotias pitkä tuhkanvaalea blondi" ja hänen samanikäinen aviomiehensä Frank.

***

Taiteellinen kotiäiti April on pääroolissa Revolutionary Hillin nukkumalähiön amatööriteatterin esittämässä klassikkonäytelmässä "Kivettynyt metsä". Aviomies vain katsomossa. Naapuri ja ystävä, punatukkainen koneteknikko Shep Campbell epäonnistuu gangsteri Duke Manteen roolissa. Pääosan esittäjä on sairastunut äkillisesti ja ohjaaja joutuu hyppäämään tilalle. 

Näyttelijöiden jännitys tarttuu lukijaankin! Ensi-illasta muodostuu suuri pettymys ellei katastrofi! Kuvaus on pitkin matkaa hauskaa, tragikoomista, vaikka kokonaisuutena kirjan voi sanoa olevan "amerikkalainen tragedia".

Kotimatkalla Frank yrittää lohduttaa ja kehua vaimoaan, mutta tämä on raivoisan kireä: "Voisitko olla puhumatta!" Jne. Puolisoiden välit ovat kehittyneet koomisenkin huonoiksi. Tylsää esikaupunkielämää, mies käy autolla ja junalla New Yorkissa töissä. Vaimo hoitaa kahta lasta, 4-6-vuotiaita. Ainoat ystävät ovat naapurin Campbellit sekä paikallinen kiinteistönvälittäjä, rouva Givings miehineen, Wheelereillekin talon kaupannut.

****

Katsoin pariin kertaan TV-sarjan "Mad Men", josta pidin aikakauden kuvauksena, vaikka ihmiset olivat toinen toistaan vastenmielisempiä. Mietin televisiosarjan ja kirjan yhtäläisyyttä. - Muutkin ovat huomanneet sen: "Revolutionary Road" on 66% "MadMen" ja 33% "American Beauty"-elokuvaa!

Kirja etenee helppolukuisesti ja sujuvasti. Wheelerien jälkeen tutustutaan Campbellien ja Givingsien perheisiin. Rouva Campbell juoruaa, että Givingsien matemaatikko-poika onkin mielisairaalassa! Vanhat Givingsit pyytävät saada tuoda poikansa sunnuntai-vierailulle nuorille Wheelereille, jotka ovat Johnin ikäluokkaa, hyvää seuraa.

Skitsofreeninen John laukoo sopimattomia totuuksia ihmisistä, jotka yrittävät salailla ja esittää olevansa parempia kuin muut! Kuten Wheelerit! Hauskaa sivusta lukien! Kun lukija ei ole itse kohteena.

*****

Aprilin ja Frankin suhde kääntyy paremmaksi, kun vaimo keksii heille unelman: perhe muuttaisi Pariisiin! Vaimo saisi nopeasti töitä englanninkielisenä sihteerinä esim. NATO:sta ja mies ehkä työpaikan hitaammin, mutta voisikin väliajan "etsiä itseään" tai kokeilla luovaa kirjoittamista! (New Yorkissa mies tylsistyy kirjoittamalla käyttöohjeita ja mainoksia Knoxin konttorikoneyhtiössä.)

Vaimo hankkii oma-aloitteisesti miehelleenkin ranskan kielen kurssikirjoja, kartat, matkaesitteet, laiva-aikataulut, passihakemukset, ym. vaikka ymmärtää, että traditionaalisen vaimon tulisi antaa miehen päättää tärkeät asiat.

Työpaikallaan Frank on kuitenkin ryhtynyt suhteeseen nuoren toimistosihteerin Maureen Gruben kanssa. Frankille avautuu yllättäen myös etenemismahdollisuus paremmalle palkalle. (Shep Campbell taas on rakastunut Apriliin, ja heillä on lyhyt suhde.)

April tulee raskaaksi, mutta haluaa tehdä abortin, koska vauva siirtäisi unelmaa Pariisista monella vuodella. Frank päin vastoin haluaa kovasti vauvaa! Skitsofreenikko John sanoo Frankin löytäneen tekosyyn päästä jänistämään Pariisiin muuttamisesta, jolla Frank oli kehustellut! Frank raivostuu!

Kirjan lopulla ympyrä sulkeutuu, kun aivan uudet ihmiset muuttavat Revolutionary Hillille. Kiinteistönvälittäjä rva Givings hoitaa tälläkin kertaa tutun talon kaupan. 

******

Näytteleminen voisi olla antoisa yhteinen harrastus pariskunnille! Tyttöystäväni (viime vuosisadalla) harjoitteli kanssani rooliaan opiskelijateatterin esitykseen, olimme hahmoja "Lasisessa eläintarhassa" tai olimme "Solveig ja Jussi". Myös suunnitelmat tehdä matka Pariisiin yhdistävät helposti monenkin tytön ja pojan. Yhteinen tekeminen.


*******

Entäpä "brittiläinen tragedia"? Toisen maailmansodan jälkeiset "nuoret vihaiset miehet"? Alan Sillitoen (1928-2010) mainio romaani "Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun" ei ole vain yhden päivän tai yhden yön tarina, vaan monen sellaisen yleistys. Kuten suomalaisessa työläiskuvauksessa, Väinö Riikkilän "Elämä alkaa kello 16", töiden jälkeen on tovi omaa aikaa - vapaus juoda, päihtyä ja huvitella.

Alan Sillitoen kirjan nuori työläissankari Arthur Seaton seurustelee, tilaisuuden tullen, vain häntä itseään vanhempien, varattujen naisten kanssa. Nämä voivat olla Arthurin omien työtoverien vaimoja. Petetty aviomies voi olla reissutyössä tai vaikka armeijan kasarmilla.

Arthur on nähnyt, miten käy naimisiin joutuneille miehille. Näiden elämä muuttuu pian onnettomaksi, pelkäksi nalkuttavan eukon ja lapsilauman elättämiseksi. Arthur aikoo pysytellä vapaana ja käyttää rahapalkkansa itse.

Kuitenkin kirjan lopulla, saatuaan turpaansa, Arthur on huomaamattaan päätymässä erään vähemmän mairittelevasti kuvatun nuoren tytön kanssa juuri sellaiseen ansaan, jonka hän oli aiemmin välttänyt. Tytön äidin naturalistisesta kuvauksesta voidaan ennustaa millainen tyttärestäkin pian tulisi.

Tämäkin tragedia on hauska sivustakatsojalle, jolle se ei ole henkilökohtainen. Sillitoen romaanista vuonna 1960 tehty samanniminen elokuva (pääosassa Albert Finney) on äänestetty peräti kaikkien aikojen 14. parhaaksi brittileffaksi.

********

8352 -25 Yates, Richard: Revolutionary Road. (Jälkisanat Richard Ford). Suom. Markku Päkkilä. (RY 1926-92) April Wheeler 1955 /5.2.2025 (1961) Otava 2010 Nid 403 sivua Oma lk.K

8182 -24 Sillitoe, Alan: Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun (Saturday Night & Sunday Morning) suom. Erkki Haglund /15.6.24 (1958) Otava 1962 Sid 266 sivua Oma lk.K


perjantai 21. helmikuuta 2025

357. Suosikki - nuorten pilalehti

Huomasin Suomen Kuvalehdessä lyhyen arvostelun nuortenlehti "Suosikin" 51-vuotisesta historiasta (1961-2012): "Kultaturbo", kirjan kirjoittajina vasta vuonna 1980 syntyneet toimittajat Laura Friman ja Mikko Mattlar.

Pääkaupunkiseudun kirjastoihin oli ostettu 46 Kultaturboa, joiden kimppuun 201 asiakasta jonotti. Sain kirjan heti: Leppävaaran Bestseller-hyllyssä opus jaksoi odottaa minua yön yli. Ei se ollut mikään kultakimpale satunnaiselle ohikulkijalle, vain jollekin kohderyhmälle?

1970-luvun teininä en kertaakaan ostanut Suosikkia, mutta näin sen mahtailevat mainokset ja selailin lehteä kyläillessäni tuttavien luona. Suosikin täytyi olla enimmäkseen tyttöjen tai varmaankin maalaisten rakastama?

Oppikoulussani Espoossa pojat vain naureskelivat Suosikille, samoin kuin iskelmälaulaja Dannylle, joka esiintyi Elviksen jälkeen kaiketi useimmin Suosikin kannessa? Poikien nuortenlehtiä olivat vaikkapa Musa, Soundi, Melody Maker, New Musical Express, Tekniikan Maailma, Suomen Urheilulehti... 

*

Ensimmäisen kerran olin kuullut Suosikista sarjakuvalehden takakannen mainoksesta: "SUOSIKKI! Tänääm luet vielä TARZANIA. Mutta parin vuoden päästä haluat tietää kaiken SEIJA SIMOLASTA! - SUOSIKKI!" Epäilinpä väitettä, en ollut koskaan ennen kuullut kuvassa hehkuneesta Seija-neidosta (s,1944), tuskinpa kuulisinkaan.

Seuraava muistikuvani: JOKA kevät Suosikki kertoi uudelle TEINIKSI kasvaneelle vuosiluokalle, miten ALKAVA kesä on KAIKKIEN AIKOJEN ROCK-KESÄ! Rock-festivaalien kesä! Ja INTER-RAIL-KESÄ! Joka kevät uudelleen muutaman sivun Interrail-opas. Minunkin teki mieleni näkemään Länsi-Eurooppa. Toiset menivät ensimmäisen kertansa Ruis-Rockiin.

**

Vanhat lehdet voivat olla aikakone. Niihin on säilötty menneisyyden hetkiä juuri tapahtuma-aikaan, ilman historiankirjojen jälkiviisautta. Koko ajan on muka alkamassa valtavia mullistuksia, jotka saattavatkin jäädä pieniksi pihahduksiksi.

Lapsuuden hämäryydestä muistan epämääräisesti kuohuttavia tapahtumia. Kennedyjen murhat? Uudet 100 kertaa arvokkaammat markat 1963? Devalvaatio 1967. Kreikan everstijuntta. Israelin kuuden päivän sota. Kiinan kulttuurivallankumous. Tshekkoslovakian miehitys 1968. Kuu-raketit. - ESPOOSSA puhuttiin vuosikausia Bodomin järven kolmoismurhasta.

Muistan myös pienempiä kohutapahtumia. Harro Koskisen hauska taide: Sika-Messias ja sika-vaakuna! Erik Schüllerin aseistakieltäytyminen ja yllyttäminen. Vennamolaisuus, taistolaisuus, kekkoslaisuus.

***

Sensaatio- ja skandaali-lehdistö nousi lapsuudessani isoon suosioon. (Pieniä "bulevardi-lehtiä" oli ollut ennenkin.) Minun nuoruudessani laulaja Kristian naulittiin ristiin? Kristianin luultiin myös tehneen itsemurhan? (Hymylehti)

Tampereen "Jeesus Kristus Superstar"-tähden, laulaja Salomonin vaatteet löytyivät uimarannalta, oliko nuori mies hukuttautunut? (Ilta-Sanomat). Sitten teinit naureskelivat Salomoneille, kun vedätykset paljastuivat.

Mikä oli Suosikin rooli omana aikanaan? Nuorisolle sopeutettu oma Hymylehti? Veikko Ennalan paikalla Jammu-setä? Teinitytöille omistettu Anna - Eeva - Jaana - Monalisa - naistenlehti? Teinipoikien ensimmäinen "miestenlehti"? - kannessa teinitähti Mona Carita uimapuvussa tai Charlene Tilton, "Dallasin" 150-senttinen Lucy Ewing poseeraamassa.

****

Kultaturbo-kirja kertoo mistä Suosikki alkoi ja mihin loppui. Ensiksi Musiikki-Fazerin mainoslehti "Musiikkiviesti" otti vuonna 1961 uudeksi nimekseen "Suosikki", päätoimittajana Olli Hämäläinen, toimitussihteerinä 48-vuotias 'Repe' Reino Helismaa ja juttuja kirjoitti mm. 35-vuotias Ossi Runne.

Uudeksi päätoimittajaksi vuodelle 1962 valittiin Pertti Klemola (22-v), joka lisäsi lehteen kirjallisuuden ja kirjoittajaksi 25-vuotiaan runoilijan Pentti Saarikosken. Lehtijutuksi esim. KAKSINTAISTELU: Repe kirjoitti RUNON ja Pena kirjoitti ISKELMÄN SANOITUKSEN. Sitten Helismaa ja Saarikoski arvostelivat toistensa tuotokset, kumpi oli parempi? Lehden levikki oli vain 6000 - 8000 kappaletta.

Fazer myi tappiollisen lehden 1963 Mauri Linteran Lehtikeitaalle, jonka aiempia lehtiä olivat Jallu ja Jaana. UUSI päätoimittaja, 26-vuotias Isto Lysmä (aiempi Helsingin Sanomien urheilutoimittaja) sai valita joko kiinteän palkan tai tulokseen sidotun palkan. Isto valitsi tulospalkan ja nelinkertaisti nopeasti lehden levikin!

*****

Suosikkiin voitiin 1960-luvulla vielä lainailla omin luvin kuvia ja uutisia maailman lehdistä, joita suomalaiset eivät juuri lukeneet, eikä ulkomailla seurattu Suomen lehtien tekemisiä.

M.A. Numminen haastatteli 1966 lehteen Topmostia. Ensimmäisessä kuvaliitteessä nähtiin laulaja-näyttelijä Ismo Kallio. Nuortenlehtien räikeästä ja sekavasta taittamisesta on sanottu: "Mitä enemmän aikuiset vihaavat lehteä, sitä enemmän nuoret pitävät siitä."

Artistit hengailivat toimituksen tiloissa, mm. Sammy Babitsin ja Rikhard Sorsa (Ricky, Riki). Lukijoitakin yllytettiin pistäytymään toimituksessa Helsingin Autotalossa, tornitalossa Kampin linja-autoaseman vieressä. Lehdessä julkaistuun ulkokuvaan oli merkitty, minkä ikkunoiden takana toimitus työskenteli. Jossakin toimituksen sisäkuvassa Jaakko Salo pelasi pöytäjääkiekkoa Juhan af Grannin kanssa.

******

Millaisilla jutuilla Suosikki lähti kipuamaan kohti sadan tuhannen levikkiä?

Vain Suosikissa: ELVIS vieraili vuonna 1963 HELSINGISSÄ lomailemassa! (Siksi, että Suomessa sai vielä olla rauhassa hysteeriseltä yleisöltä, hän kertoi!)

Suosikin julkaisemissa valokuvissa ELVIS syö jäätelöä Senaatintorilla. Helsingin Rautatieaseman edessä hyväntahtoinen suomalainen poliisikonstaapeli (luotettavuuden perikuva) opastaa kartasta ELVISTÄ, miten tämä pääsisi Sipooseen.

Nuo hämmätyttävät kuvat löytyvät internetistä Suomen Valokuvataiteen Museon sivuilta. Väärennetyissa kuvissa esiintyi alunperin päätoimittaja Isto Lysmä, jonka kasvojen paikalle oli vaihdettu ulkomaisista lehtikuvista leikatut Elviksen kasvot.

Sitten 1/1965: Yksinoikeudella kaikista maailman lehdistä VAIN Suosikissa: Koko BEATLES nelikko on mennyt SALAA naimisiin! RINGON vaimo on SUOMALAINEN 19-vuotias Ritva Mäenpää Turusta, joka kertoo tämän salaisuuden VAIN Suosikille. Vauvauutisiakin jo odotettiin tulevaksi kesäksi?

Kotimaasta: "Pidätetäänkö Kai Hyttinen IRTOLAISUUDESTA?" Asunnoton laulaja?

*******

Vuonna 1965 Suosikki järjesti suurkilpailun, jossa palkintona oli henkilöauto Austin Mini. Voittaakseen piti kirjoittaa "AUSTIN MINI" useampaan kertaan kuin kukaan toinen! Kilpailuun osallistui 2325 vastausta, ei enempää.

Voisin kuvitella monen nuoren aloittaneen, kirjoittaneen ensin parisataa kertaa Austin Mini, sitten 5000 kertaa... Käsi väsyi, mahtaisiko jo riittää, kaiketi ei, täytyi jatkaa kirjoittamista päivä päivän jälkeen? Suurin osa yrittäjistä varmaankin päätti luovuttaa kesken.

Joku kuitenkin kirjoitti Austin Mini jopa yli 273'000 kertaa, mutta sepä ei riittänyt! Toiseksi ahkerin uurastaja kirjoitti nimen yli 291'000 kertaa, mutta hävisi hänkin kilpailun! Millainen urakka oli tuomareilla, jotka laskivat sanoja?

Auton voitti Anneli Laine, joka kirjoitti sinnikkäästi Austin Miniä päivästä toiseen 16 tuntia päivässä, yhteensä huikeat 308'385 kertaa!

Mietin, paljonko kului paperia? Olen itse kirjoittanut päiväkirjojani 80-sivuisiin A5-ruutuvihkoihin... Jos vihkon A5-sivun 28 riville kirjoittaisi kullekin viisi kertaa peräkkäin "Austin Mini", yhdelle sivulle mahtuisi 140 ja koko vihkoon 11'200 Austin Miniä. Voittoon tarvittaisiin (308385/11200 =) 28 vihkoa (2240 sivua). Yksi vihko maksaa nykyään kaupassa ehkä euron tai 95 centiä. Entäpä miten postitettu ja mihin hintaan? Vietykö omin käsin "nyrkkipostissa" Suosikin toimitukseen Helsingin "Autotalossa"?

********

Jyrki Uolevi Hämäläinen (1942-2008) tuli Suosikkiin toimitussihteeriksi 1965. Muistan myös saman kustantajan muutamassa 1960-luvun sarjakuvalehdessä (esim. Batman) lukeneen: "Päätoimittaja J.Hämäläinen."

Urpo Lahtisen Hymylehden kustannusyhtiö Lehtimiehet osti Suosikin vuonna 1968, jolloin Isto Lysmä (32-v,) siirtyi "Nyrkkipostin" päätoimittajaksi ja Suosikin päätoimittajaksi eteni Jyrki Hämäläinen (26-v) joka pysytteli pallillaan peräti 34 vuotta aina 60-vuotiaaksi ikinuoreksi asti, vuoteen 2002.

Suurimmillaan Suosikin "Jytä-järkäleessä" 10/1979 oli jopa 192 sivua, tai 9/1981 jopa 250 sivua! Jonkin yksittäisen numeron levikki saattoi lähestyä jopa 200'000:aa kappaletta, normaali levikki oli kai pyöreästi 100'000.

Yllättävä tieto "Kultaturbo"-kirjassa oli, että Tom Pyynösen päätoimittamat lehdet, ensin "Help!" (entinen "Intro") ja sitten "OK", onnistuivat melkein ylittämään Suosikin levikin, kunnes Suosikin kustantaja osti kilpailija-lehdet ja lakkautti ne! Jyrki Hämäläinen ei ollutkaan niin ylivoimainen kuin esitti olevansa, pilkatessaan pääkirjoituksissaan Tom Pyynösen lehtien "Kaksoisnumero-uunotuksia" yms.

Vielä vuonna 1998 Suosikin levikki oli yli 100'000, mutta pari vuotta myöhemmin vuonna 2001 enää vain 58'000! Paperilehdet olivat vaikeuksissa internetin yleistyessä ja kilpailijoiksi oli tullut uusia TYTTÖJEN lehtiä, kuten Demi, Trendi, Miss Mix, Systeri, Elle, Cosmopolitan.

Suosikin tuhoisa levikkikierre (Aikakausmedia 2011): 46'000 (v.2006) -> 45'000 (07) -> 39'000 (08) -> 32'000 (09) -> 26'000 (v.2010)! (Demin levikki 52'000, Cosmopolitanin 79'000.)

Päätoimittaja Katja Stählin (s.1968) kaudella 2002-2007 Suosikki muuttui tyttöjen lehdeksi. Seuraava päätoimittaja Ville Kormilainen (s.1980) sai vuonna 2012 eteensä tappiollisen lehden lopettamisen, minkä ikävyyden hän jätti mieluummin jonkun muun niskoille, naiselle, loppuvuoden pätkä-päätoimittajalle Elli Mäkilälle (s.1978).

Suosikki (1961-2012) ja entinen päätoimittaja Isto Lysmä (1936-2012) kuolivat samana vuonna, 51- ja 76-vuotiaina. Jyrki Hämäläinen (1942-2008) oli kuollut 65-vuotiaana.

*********

Kultaturbo-kirjassa pohditaan, olisiko Suosikin kaltainen maineikas tavaramerkki kannattanut jossakin muodossa säilyttää markkinoilla? Esimerkiksi valtavat juliste-lakanat olivat lehden vahvuuksia!

Minä olisin voinut nähdä Suosikin yhtäältä silkkana hauskuuttavana viihde- ja pilalehtenä (kuin "Suomalainen MAD" aikoinaan) ja toisaalta vuodenaika-lehtenä, joka olisi voinut jatkaa ilmestymistä esim. neljä kertaa vuodessa, kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-Suosikki?

Sillä joka vuosi täyttää vuosia yksi uusi ikäluokka nuoria teinejä. Joka kevät 60'000 uutta nuorta pohtii, riittäisikö ikä lähteä kesällä ensimmäistä kertaa Rock-festivaaleille? Vai lähteä ulkomaille ilman vanhempia, vaikkapa Inter-railille, tai ekaa kertaa kesätöihin?

Joka vuosi kymmenet tuhannet uudet nuoret hylkäävät lapsuutensa Aku Ankat ja Tex Willerit, ja voisivat ottaa vastaan omaan ikäänsä sopivaa uutta luettavaa.

Joka vuosi siirrytään laumoittain yläasteelle, vaihdetaan koulua, mennään ensimmäistä kertaa kesätöihin, herätään ensirakkauteen ja eteen tulee muita uusia asioita. Siispä kausittaista informaatiota kaivattaisiin sesongin mukaan.

Jokainen vuoden neljästä numerosta voisi olla yliampuva Rock-JÄRKÄLE Jyrkin tyyliin. MONTA julistelakanaa! Liioiteltuja väitteitä uudesta mullistuksesta, UUDESTA AJASTA uusimmille ikäluokille. Koskaan ennen ei ole ollut tällaista! Vanhat ihmiset on mennyttä! Uusin sukupolvi on (aina) Parempi Kuin Koskaan!

Hypetykselle voisi ja pitäisi naurahtaa! Lehti olisi osaksi kevyt pilalehti, joka nauraisi kaikelle liian vakavalle, mutta mukana olisi myös jotakin hyödyllistä asiaa.

Suosikin 1960-luvun Elvis- ja Beatles-vedätykset kuulostavat hauskoilta! Voisin kuvitella, että niistä on väitelty koulujen pihoilla: jotkut ovat uskoneet noihin pähkähulluihin (mutta kuitenkin harmittomiin) huhuihin, toiset taas eivät!

(Muistan Suomen televisiosta vuonna 1974 israelilaisen mies-mannekiinin näköisen taikurin Uri Gellerin, jonka "yliluonnollisiin kykyihin" ainakin joku uskoi?)

Nykyään eletään valeuutisten aikaa. Puolet ihmisistä tietää olla uskomatta mihinkään eriskummalliseen. Samaan aikaan toinen puolisko ihmisistä uskoo mihin tahansa! 

Lehtien nettisivuilla on houkuttelevia klikki-otsikkoja. Fiksu tietää, ettei niitä kannata katsoa, ne vetävät huulesta, ovat humpuukia. Silti tyhmät uteliaat katsovat.

Suosikin kohdalla esimerkiksi 14-vuotiaat NAURAISIVAT: "Vain joku 13-vuotias uskoisi tuollaisiin väitteisiin!" 15-vuotiaat epäilisivät samaa 14-vuotiaista ja pojat tytöistä ja tytöt pojista? "Sillä kyllä jotkut uskoo mihin vain!"

Mitä Suosikin mainokset voisivat kysyä? "Tuleeko Rolling Stones Ruisrockiin 2026?" (ei?). "Hurja huhu: Danny lähtee Erikan taustalaulajaksi?" (ei?). "Miksi LUNA ei päässyt laulukilpailuun?" (koska on koira). "Palaavatko HIPIT kesällä takaisin kukkaset pitkissä hiuksissaan?" Jne.

**********

8338 -25 Friman, Laura & Mattlar, Mikko: Kultaturbo. Suosikki-lehden tarina /14.2.25 (2024) Johnny Kniga 2024 Sid 267 sivua E01 lk.07.109

.

perjantai 31. tammikuuta 2025

356. Lukemani kirjat vuonna 2025

Vuonna 2025 lukemani kirjat:

a) Hakemisto aakkosjärjestyksessä

b) Aikajärjestyksessä tarkemmin.


a)   HAKEMISTO  abc (numerosta 8306 lähtien):

8306-8361

8335 -25 Agapetus: Musta kissa. Raflan peri ope, yh, deeku

8316 -25 Ahonen, Marke ym: Antiikki ja me. Miksi ant tutkim

8345 -25 Arnkil, Rolf: Ihmisestä on kysymys. Kirjeitä ym.

8354 -25 Bythell, Shaun: Elämäni kirjakauppiaana (Diary

8340 -25 Bythell, Shaun: Remainders of the Day. Diaries 2016

8317 -25 Davaris, Dimitrios: Rhodos Auringon saari Turistiopas

8321 -25 Ferriss, Timothy: 4 timmars arbetsvecka. Konsten

8361 -25 Fleming, Ian: 007 ja kultasormi (Goldfinger)

8310 -25 Forsyth, Frederick: Tunnollinen tappaja. 10 tarinaa

8358 -25 Fox, Jessica A: 3 Things You Need... Bookshop Love

8356 -25 France, Anatole: Enkelien kapina. s. Joel Lehtonen

8338 -25 Friman, Laura + Mattlar, Mikko: Kultaturbo. Suosikki

8308 -25 Gawell, Charlotte + Engström: Hike Stockholm. 15

8331 -25 Gummerus, Kaarle & Lehtonen V-P: Rikosasianajaja

8351 -25 Helin, Kari: Kehitämme Innovoimaa. Tuumatalkoot

8341 -25 Hemberg, Jouni: 3 kg maissia. Elämäntyöni kriisien

8330 -25 Hollingsworth, Mark: Vakoojien valtakunta. KGB

8336 -25 Hope, Anthony: The Prisoner of Zenda (1894)

8311 -25 Hämeenniemi, Eero: Missä sade leikkii. Intiassa

8322 -25 Järvelä, Juhani: Tulenkantajat. Taiteilijat ja

8327 -25 Karppi, Pirkko: Jättiläinen ja paimenpilli. 12 satua

8314 -25 Kauppinen, Tuija: Joutilaita kilometrejä. Pyörä E-Am

8353 -25 Korkki, Jari: K2 - Kyösti Kakkosen tie huipulle

8313 -25 Kundera, Milan: Pila (Zert) (1967)

8347 -25 Kurten, Björn: Musta tiikeri (Dance of the Tiger)

8309 -25 Lehtonen, Kimmo: Timbuktun hetket. Bamako -2020?

8359 -25 Macdonald, Ross: Rikas tyttöparka (Wycherly Woman)

8312 -25 Mack, Tracy & Citrin: Nuorallatanssijan. Sherlock

8320 -25 Malinen, Antti & Marja: Friisilä Frisans FOKY 50v

8326 -25 Marttinen, Anni: Hattaratalous. Degrowth.

8332 -25 Miklossy, Katalin: Demokratian rappio. Unkarin tie

8307 -25 Murtosaari, Jukka: Kannen kuvitti... Frazetta ym.

8334 -25 Nurminen, Tapio: Saksa - ei ihan paska maa.

8329 -25 O'Dell, Scott: Sinisten delfiinien saari.

8337 -25 Ortega y Gasset, Jose: Massojen kapina (1932)

8344 -25 Palmu, Heikki: Oulusa koulusa. 60-lukulaisen

8306 -25 Pietilä, Jyrki: Kirjoitus, juttu, tekstielementti 1

8333 -25 Porter, Joyce: Dover ja paksu Juliet (Dover One-64)

8349 -25 Q Ellery Queenin jännityslukemisto 1/1963. 9 Kopperi

8325 -25 Ruuska, Helena: Aulikki Oksanen. Hyppy syreenien

8315 -25 Rönkä, Matti: Automiesten kylä. Kuusjärvi, Outokumpu

8319 -25 Salo, Seppo (t): Tarinoiden Kaitaa (2021) -5.uud.p

8343 -25 Sanders, Lawrence: Määränpää tuntematon (Caper)

8323 -25 Seiko-Salo, Sanna: Strategi. Kari Neilimon ura

8355 -25 Soininvaara, Osmo: Fillarilla Nizzaan. 31pv 3395

8328 -25 Stine, R.L: Armoton aikamatka. Special Goosebumps.

8342 -25 Sutinen, Ville-Juhani: Reunamerkintöjä. Eurooppaa

8324 -25 Thorbjörnsson, Anna & W: Upplev Tyskland med tåg.

8318 -25 Tiihonen, Seppo & Paula: Suomen hallintohistoria

8357 -25 Vahtera, Raimo: Matkan määränä kansan menestys TS 100v

8348 -25 Vahtera, Raimo: Tasajyvällä. Tarinoiden Naantali

8346 -25 Virtanen, Leea: Tytöt, pojat ja tykkääminen

8360 -25 Wallenius, Leena (t): Kustannustoimittajan kirja.

8350 -25 Waugh, Evelyn: Rakkaamme (The Loved One) hautaustoim.

8339 -25 Wodehouse, P G: Neitonen ahdingossa (Damsel, Distress)

8352 -25 Yates, Richard: Revolutionary Road. js Richard Ford

.

************************************************************

************************************************************

b)   AIKAJÄRJESTYKSESSÄ:

TAMMIKUU 2025

8306 -25 Pietilä, Jyrki: Kirjoitus, juttu, tekstielementti. Osa I. Suomalainen sanomalehtijournalismi juttutyyppien kehityksen valossa 1771-2000 /ke 1.1.25 (2008) Jyväskylän Yliopisto 2008 Nid 407 sivua E01 lk.07.109

8307 -25 Murtosaari, Jukka: Kannen kuvitti... Frazetta ym. toim. Ronkainen, Timo + Nummelin, Juri /2.1.25 (2022) Helmivyö 2022 Nid 203 sivua E01 lk.75.12

8308 -25 Gawell, Charlotte + Engström, Patrik: Hike Stockholm. 15 utvalda vandringar /3.1.25 (2024) Gawell 2024 Nid 152 sivua E01 lk.43.11

8309 -25 Lehtonen, Kimmo: Timbuktun hetket. Bamako, Mali, kapina myttyyn 2020 /5.1.25 (1997) Loki-Kirjat 1997 Sid 245 sivua Oma lk.K

8310 -25 Forsyth, Frederick: Tunnollinen tappaja. 10 tarinaa (No Comebacks) suom. Aarne TK Lahtinen /6.1.25 (1972-82) Otava 1990 Nid 301 sivua Oma lk.KD

8311 -25 Hämeenniemi, Eero: Missä sade leikkii. Matkalla eteläisessä Intiassa /7.1.25 (2004) Basam Books 2004 Sid 207 sivua Oma lk.4

8312 -25 Mack, Tracy + Citrin, Michael: Nuorallatanssijan tapaus. Sherlock Holmes & Baker Streetin Iskuryhmä (BS Irregulars: The Fall of the Amazing Zalendas) suom. Terhi Leskinen /8.1.26 (2006) Gummerus 2007 Sid 257 sivua Oma lk.KN

8313 -25 Kundera, Milan: Pila (Zert) (La plaisanterie) suom. Maire Uusitalo /10.1.25 (1967) Wsoy 2015 Bon Nid 383 sivua oma lk.K

8314 -25 Kauppinen, Tuija: Joutilaita kilometrejä. Polkupyörällä Etelä-Amerikan halki. Ilkka, 2022, 452 päivää x 20e /11.1.25 (2024) Kirjapaja 2024 Sid 256 sivua E lk.48.38

8315 -25 Rönkä, Matti: Automiesten kylä. Kuusjärvi, Outokumpu /11.1.25 () Kirjakauppaliitto 2022 Sid 186 sivua oma lk.9

8316 -25 Ahonen, Marke ym: Antiikki ja me. Miksi antiikin tutkimusta tarvitaan. 20: Arto Kivimäki ym /12.1.25 (2024) Gaudeamus 2024 Nid 380/440 sivua H37 lk.909.1

8317 -25 Davaris, Dimitrios: Rhodos - Auringon saari. Turistiopas. suom. Riitta Fagerlund /12.1.25 () Davaris 1972- Nid 96 sivua oma lk.4

8318 -25 Tiihonen, Seppo & Paula: Suomen hallintohistoria /14.1.25 (1984) Valtion Koulutuskeskus 1984 Nid 224/351 sivua oma lk.92

8319 -25 Salo, Seppo (t): Tarinoiden Kaitaa (2021) /17.1.25 (2005-21) Iivisniemi - Kaitaa -seura 2021 -5.uud.p (4p=1000 kpl) Nid 198 sivua E01 lk.lk.92.833

8320 -25 Malinen, Antti & Marja (t): Friisilä - Frisans - kylä kallioiden kainalossa /17.1.25 (1999) Espoon kaupunginmuseo 2000 Sid 168 sivua E01 lk.92.833

8321 -25 Ferriss, Timothy: 4 timmars arbetsvecka. Konsten att leva mer och jobba mindre /19.1.25 (2009) Pocketförlaget 2011 Nid 349 sivua oma lk.1

8322 -25 Järvelä, Juhani: Tulenkantajat. Taiteilijat ja kaupunki. Olavi, Waltari, Kailas, Vaara, Vala2 /21.1.25 (2024) Avain 2024 Sid 233/256 sivua H37 lk.811

8323 -25 Seiko-Salo, Sanna: Strategi. Kari Neilimon ura ja elämä. SOK s.31.3.44 /23.1.25 (2024) Johnny Kniga 2024 Sid 379 sivua H37 lk.996.1

8324 -25 Thorbjörnsson, Anna & Wramen, Marko: Upplev Tyskland med tåg. 7 rutter /25.1.25 (2022) Polaris Fakta 2022 Nid 202 sivua E01 lk.44.1

8325 -25 Ruuska, Helena: Aulikki Oksanen. Hyppy syreenien tuleen. s-44, Alpo Halonen 49-23 /28.1.25 (2024) Wsoy 2024 Sid 349/368 sivua H37 lk.811

8326 -25 Marttinen, Anni: Hattaratalous. Degrowth. Ekologinen, Donitsitalous.  /29.1.25 (2024) S&S 2024 Nid 184 sivua H37 lk.368

8327 -25 Karppi, Pirkko: Jättiläinen ja paimenpilli. 12 satua /30.1.25 () Wsoy 1959 Sid 64 sivua oma lk.KN

8328 -25 Stine, R.L: Armoton aikamatka. Special Goosebumps (Tick Tock You're Dead. Give yourself Goosebumps #2) suom. Marja Halonen-Ahtola /30.1.25 (1995) Sanoma 2003 Sid 136 sivua oma lk.KN

8329 -25 O'Dell, Scott: Sinisten delfiinien saari (Island of the Blue Dolphins) suom. Maija Tikka /31.1.25 (1960) Weilin+Göös 1965 Sid 147 sivua oma lk.K


HELMIKUU 2025

8330 -25 Hollingsworth, Mark: Vakoojien valtakunta (Agents of Influence: How the KGB..) suom. Mari Janatuinen /1.2.25 () Atena 2024 Sid 318/339 sivua H37 lk.325.09

8331 -25 Gummerus, Kaarle & Lehtonen, Veli-Pekka: Rikosasianajaja. Malmin Saara, Liberia, Isis, Tre s-64. /2.2.25 (2024) Tammi 2024 Sid 335 sivua H41 lk.993.1

8332 -25 Miklossy, Katalin: Demokratian rappio. Unkarin tiellä tulevaisuuteen? /3.2.25 (2024) Tammi 2024 Sid 203/239 sivua H37 lk.324

8333 -25 Porter, Joyce: Dover ja paksu Juliet (Dover One) suom. Irmeli Järnefelt /4.2.25 (1964) Wsoy (1967) 1994 -2.p Nid 265 sivua Oma lk.KD

8334 -25 Nurminen, Tapio: Saksa - ei ihan paska maa /5.2.25 (2024) Readme 2024 Sid 529/559 sivua H37 lk.414

8335 -25 Agapetus: Musta kissa. Tragikomedia. Ravintolan peri lehtori, yh, juoppo /11.2.25 () Otava 1957 -2.p Sid 229 sivua oma lk.K

8336 -25 Hope, Anthony: The Prisoner of Zenda /12.2.25 (1894) Airmont Publishing Co. Inc. 1967 ? Sid 159 sivua oma lk.K

8337 -25 Ortega y Gasset, Jose: Massojen kapina (La rebelion de las masas) suom. Sinikka Kallio-Visapää /13.2.25 (1932) Otava (1952) 1963 -2.p Kompassi-sarja Nid 275 sivua oma lk.1

8338 -25 Friman, Laura + Mattlar, Mikko: Kultaturbo. Suosikki -lehden tarina /14.2.25 (2024) Johnny Kniga 2024 Sid 267 sivua E01 lk.07.109

8339 -25 Wodehouse, P G: Neitonen ahdingossa (A Damsel in Distress) suom. Korjula. Jaarlin tytär /16.2.25 (1919) Karisto 1993 -3.p Sid 243 sivua E01 lk.K

8340 -25 Bythell, Shaun: Remainders of the Day. More Diaries from the Bookshop, Wigtown /17.2.25 (2016,22) Profile Books 2022 Sid 377 sivua V60 lk.99.16

8341 -25 Hemberg, Jouni: Kolme kiloa maissia. Elämäntyöni kriisien ja katastrofien keskellä /23.2.25 (2024) Docendo 2024 Sid 400 sivua H37 lk.990.1

8342 -25 Sutinen, Ville-Juhani: Reunamerkintöjä. Kadonnutta Eurooppaa etsimässä. /24.2.25 (2025) Avain 2025 Nid 336/351 sivua H37 lk.809

8343 -25 Sanders, Lawrence: Määränpää tuntematon (Caper) suom. Tarmo Haarala. Kirjailijattaren jalokiviryöstösuunnitelma. /26.2.25 (1980) BookStudio 1993 -2.p Nid 250 sivua oma lk.KD

8344 -25 Palmu, Heikki: Oulusa koulusa. 60-lukulaisen muistelmat. s-46, pappi-74 /27.2.25 (2012-15) Kirjapaja 2016 Sid 344 sivua oma lk.K

8345 -25 Arnkil, Rolf: Ihmisestä on kysymys. Kirjeitä ym. toim. Jukka Tarkka. Pentti Eskola,80. Eelis Gulin, Martti Paloheimo, Osmo Tiililä, Matti Luoma /28.2.25 (1961-63) Wsoy 1965 -8.p Sid sivua oma lk.K


MAALISKUU 2025

8346 -25 Virtanen, Leea: Tytöt, pojat ja tykkääminen /la 1.3.25 (1972) WSOY 1972 Sid 250/272 sivua oma lk.81

8347 -25 Kurten, Björn: Musta tiikeri (Dance of the Tiger) s. Virve Kajaste. Johdanto Stephen Jay Gold. Jääkausi /2.3.25 (1978) Tammi 1982 -3.p Sid 272 sivua oma lk.K

8348 -25 Vahtera, Raimo: Tasajyvällä. Tarinoiden Naantali. "Kultaranta VIII" /2.3.25 (2016) Fandonia 2016 Nid 162 sivua oma lk.K

8349 -25 Queen: Ellery Queenin jännityslukemisto 1/1963. Toim. Pauli A. Kopperi. 9: Alice Scalan Reach: Tunnustus. Helen Nielsen: Toivoton tapaus. - McCloy: Näkymättömät leikkitoverit. H Q Masur: Petturin palkka. Don Knowlton: Lain kirjain ja henki. Alfred Martinez: Kuoleman odotushuone. M Zuroy: Ujo & omenapiiraat. R F Darrington: Piru merrassa. L J Braun: Kissan päivät /3.3.25 (1962) Gummerus 1963 Nid 126 sivua oma lk.KD

8350 -25 Waugh, Evelyn: Rakkaamme (The Loved One) suom + js Paavo Lehtonen. Eläinten hautaustoim. (1903-66) /4.3.25 (1948) Love 1981 S/N 135/152 sivua oma lk.K

8351 -25 Helin, Kari: Kehitämme Innovoimaa. Tuumatalkoot. Ovako. FM mat. s.1945 /5.3.25 () Innotiimi Oy 1985 Nid 213 sivua oma lk.1

8352 -25 Yates, Richard: Revolutionary Road. (Jälkisanat Richard Ford). Suom. Markku Päkkilä. (RY 1926-92) April Wheeler 1955 /5.3.25 (1961) Otava 2010 Nid 403 sivua oma lk.K

8353 -25 Korkki, Jari: K2 - Kyösti Kakkosen tie huipulle. s-56 Tokmanni /7.3.25 (2022) Wsoy 2022 Sid 234 sivua H42 lk.996.1

8354 -25 Bythell, Shaun: Elämäni kirjakauppiaana (The Diary of a Bookseller) suom. Jaana Kapari-Jatta. s-70 /8.3.25 (2017) Kirjapaja 2019 Sid 340 sivua H42 lk.996

8355 -25 Soininvaara, Osmo: Fillarilla Nizzaan. 31pv 3395 km /9.3.25 (2007-08) Teos 2010 -2.p Nid 231 sivua oma lk.40.7

8356 -25 France, Anatole: Enkelien kapina. suom. Joel Lehtonen /10.3.25 (1914) kust.oy Kansanvalta 1925 Nid 334 sivua oma lk.K

8357 -25 Vahtera, Raimo: Matkan määränä kansan menestys. Turun Sanomat 100 vuotta 1905-2005 /15.3.25 (2004) Turun Sanomat Sid 465/495 sivua VA2 lk.071.09

8358 -25 Fox, Jessica A: Three Things You Need to Know about Rockets. A Bookshop Love Story /16.3.25 (2013) Short Books 2013 Nid 384 sivua E23 lk.99.1

8359 -25 Macdonald, Ross: Rikas tyttöparka (The Wycherly Woman) suom. Erkki Jukarainen /16.3.25 (1961) Otava 1990 (1980) Sid 329 sivua oma lk.KD

8360 -25 Wallenius, Leena (päätoim.): Kustannustoimittajan kirja. Visakanto, Salokannel, H. Eskelinen, Reenpää, Hellemann, Unto Lappi, Outi Walli, Kimmo Alku, Ilkka Pulli, Petri Arpo, Jukka Kemppinen,/17.3.25 (1980) Suomen Kustannusyhdistys ry. 1980 Sid 277 sivua V62 oma lk.00.6

8361 -25 Fleming, Ian: 007 ja kultasormi (Goldfinger) suom. Harry Forsblom /18.3.25 (2016) Gummerus 1965 -2.p Sid 324 sivua oma lk.KD

8362 -25