torstai 1. joulukuuta 2016

224. Lin ja Zen, nonkonformistin 'sanaton kiitollisuus'

Lin Jutang (tai myös Lin Yu-tang) oli kevyesti filosofoiva amerikan-kiinalainen kirjailija (elinvuodet 1895-1976). Sellainen jonka kirjoitukset sopisivat hyvin Reader's Digestin Valittuihin Paloihin. Kristittyjen vanhempien lapsi, yliopiston opettaja, muutti Yhdysvaltoihin 1936, myöhemmin Singaporeen.
.
Tein omin sanoin lyhyitä muistiinpanoja Linin neuvoista "Miten kirjoittaa hyvin":
.
1) Nuku ensin hyvin ja nauti aamulla vaikkapa kupillinen kahvia. Vältä maanantai-masennusta. Ole toiveikas, innostunut, hilpeä, valmis valloittamaan maailmaa!
- Aluksi tarvitaan vain 1. ensimmäinen lause!
Tee kirjoittamisesta säännöllinen tapa. Istu määrätunnit, aamulla tai illalla.
.
2) Tunne itsesi tyytyväiseksi kirjoittaessasi. Vaikka savukkeen avulla. Kukaan ei pidä hapannaamaisesta kirjoittajasta! Kupli, pursua ja virtaa! Piristä itsesi vaikkapa aamukävelyllä.
.
3) Ilmaise itseäsi. Kirjoita tärkeää, omaa sanottavaasi!
.
4) Tee vaikutus lukijaan. Käytä vaikkapa sanoja, joita lukija ei vielä tunne! Herätä lukijassa kunnioitusta. Tyrmää lukija tiedoillasi omalta alaltasi.
.
5) Hengetön kirjoittaminen on pahasta. Siis sellainen mikä tuntuu tilaustyöltä, esimerkiksi tohtorin väitöskirjan kaavamainen jäsentely.
.
6) Lopeta kun väsyt. Lopeta äkillisesti. Äkkiloppu on hyvä.
.
***
Zen-buddhalaisuus on ollut minulle hieman hämärä käsite. Lin Jutang avaa zenin näin: sen sanattomana ytimenä on ihmisen "Sanaton kiitollisuus" omasta elämästään!
Ahaa! Koen ymmärtäväni Linin antaman idean.
.
***
Moneksi jakautuneen Kiinan sotalordien taistelut ennen Tshiang Kai-shekia ja Mao Tse-tungia ovat olleet minulle hiukan hämärää historiaa. Lin nimeää kaksi sotaherraa: Jen Shishan sekä Feng Et-saa. Pannaanpa korvan taakse muistiin ja tutkitaan myöhemmin.
.
***
Neuvostoliiton vahvojen miesten taistelut Stalinin kuoltua Lin kiteyttää seuraavasti:
.
1) Nikita Hrutshov liittoutui Malenkovin kanssa ja he kuristivat omin käsin Berijan.
2) Nikita, Molotov ja Kagenovitsh liittoutuivat nujertaakseen Malenkovin.
3) Nikita ja Zhukov liittoutuivat nujertaakseen Molotovin ja Kagenovitshin.
4) Nikita ja Bulganin liittoutuivat nujertaakseen Zhukovin.
5) Nikita kaatoi Stalinin kultin ja nujersi Voroshilovin.
.
Tulee mieleen Roomassa vähän ennen Kristusta vallasta taistelleet sotapäälliköt vaihtelevine kolmen miehen triumviraatteineen. Tai Goscinnyn ja Uderzon sarjakuvassa "Asterix ja gootit" vuoroin toinen toisensa tappavat germaanipäälliköt. Valta on raakojen ihmisten herkku.
.
Vuonna 1962 kirjoittaessaan ja pakinoidessaan Toisinajattelija eli Nonkonformisti Lin ei vielä tiennyt, miten Brezhnev, Kosygin ja Podgornyi liittoutuisivat nujertaakseen Nikitan. Sitten Brezhnev ja Kosygin nujertaisivat Podgornyin ja Brezhnev Kosyginin. Sitten kuolema nujertaisi Brezhnevin, Andropovin ja Tshernenkon. Janajev nujertaisi Gorbatshovin; Jeltsin Janajevin, Rutshkoin ja Hasbulatovin. Sitten Putin nujertaisi Jeltsinin, vangikseen kotiarestiin kuolemaan.
.
Diktatuuria kutsuttiin 'demokraattiseksi sentralismiksi', kun jokaista sosialistista maata, kuten Kuubaa, johti yksinvaltiaana ns. 'Vahva Mies', joka likvidoi kilpailijansa. Kansa hurrasi.
.
6622. Lin Jutang: Vastavirran ilot (The Pleasures of Nonconformist)
25.11.2016 (1962) Gummerus 1963 S 319 s. suom. Eija Palsbo. Oma lk.04
.
Olenpa lukenut Liniä ennenkin ja 'Maallinen onni' kannattaisi kerrata:
 996 -80 Lin Jutang: Maallinen onni (mietteitä, elämänohjeita)
 856 -79 Lin Jutang: Punainen portti (romaani Kiinasta)
.
***
Ensyklopedistina rakastan pieniä tiedon jyviä ja listoja pähkinän kuorissa.
.
Keksimättä nyt sopivampaa paikkaa liitän Ripleyn listan
Rikkaimmat miehet kautta aikojen,
(omaisuus nykyarvojen mukaan):
.
1) Rockefeller, toimiala öljy, 336 mrd dollaria.
2) Carnegie, toimiala teräs, 309 mrd
3) Vilhelm Valloittaja, vuodelta 1066, 209 mrd
4) Vanderbilt, toimiala rautatiet, 186 mrd
5) Alan Rufus, 1000-luvun normanni, 149 mrd
6) Gates, toimiala IT, 136 mrd
7) Astor, toimiala hotellit, 121 mrd.
Entäpä kansanherrojen rikkaus, Castro, Kim, Putin, ym?
.
Robert Ripleyn sarjakuva "Usko tai älä" aloitti jo vuonna 1918 "The New York Globessa".
.
Lapsena minua huvitti entisaikainen nopeusrajoitus autoille: enintään 4 mailia / 6 kilometriä tunnissa (kaupungissa vain puolet siitäkin!) ja auton edellä täytyi kävellä miehen heiluttamassa varoitukseksi punaista lippua. En tiennyt, että Britannian 'Locomotive Act' oli niinkin vanha kuin vuodelta 1865.
.
Kuulemma britti W.T. Stead kirjoitti v. 1886 kertomuksen aluksesta, joka joutuu merihätään, eikä pelastusveneitä riitä hukkuville. Vuonna 1890 hän kirjoitti romaanin laivasta, joka törmää Atlantilla jäävuoreen, ja matkustajat hukkuvat. Vuonna 1912 hän itse lähti merelle uutuusaluksella ja hukkui. Laivan nimi oli Titanic.
.
6617. Proud, James + Tibballs, Geoff: Ripley's Believe It or Not - Uskomattomia tositarinoita miehille (Unbelievable Stories for Guys) suom. Juhana Korhonen. Luettu 15.11.2016 (2012) ReadMe Bonnier 2013 S 255 s. H41 lk.041